Good to Know
25 Aprilie 2020, 3:23 PM

Cum gasesti telefonul pierdut sau furat?

Scenariul infricosator al unei dimineti in care toate ti-au mers pe dos poate culmina cu senzatia dezarmanta de a simti gol buzunarul in care credeai ca se afla telefonul mobil, imediat ce ai coborat din autobuz sau din metrou. Acelasi lucru il poti pati la un concert sau la piscina, iar pagubele nu se limiteaza la valoarea gadgetului, ci pot fi amplificate de valoarea datelor pe care le aveai stocate in aparat. Nu poti avea nicio garantie ca nu iti vei pierde telefonul sau ca nu iti va fi furat niciodata, dar ai la dispozitie o multime de solutii pentru a limita consecintele unei asemenea intamplari.

 • Cum se face localizarea unui telefon fara GPS
 • Cum se face localizarea unui telefon cu GPS
 • Ce programe de localizare a telefonului ai la dispozitie pentru iOS
 • Ce programe de localizare a telefonului ai la dispozitie pentru Android
 • Ce alte programe de localizare a telefonului poti folosi
 • Ce alte programe si aplicatii poti folosi pentru a gasi un telefon pierdut
 • Cum poti seta preventiv telefonul pentru a-l recupera mai rapid
 • Ce poti face dupa localizarea telefonului
 • In ce conditii nu mai poti localiza telefonul

Cum se face localizarea unui telefon fara GPS

Principalul mijloc pe care il ai la dispozitie pentru a afla unde este gadgetul tau este reprezentat de localizarea telefonului dupa IMEI. Sub acronimul International Mobile Equipment Identity, regasim codul unic al fiecarui aparat, care este format din 15 cifre, are caracter unic si poate fi inclus ca informatie vitala intr-o reclamatie inaintata catre politie. In cazul in care nu stii IMEI-ul telefonului tau, tot ce trebuie sa faci este sa tastezi codul *#06#, care il va genera pe ecranul acestuia.

Noteaza-l din timp si pastreaza-l bine pentru eventualitatea in care ramai fara telefon si vrei sa rezolvi problema in primul rand pe cale legala. Daca reclamatia ta va fi insotita de actele care dovedesc ca esti proprietarul aparatului, sansele de a dovedi ca ai fost pagubit sunt si mai mari. Inainte de a te adresa oamenilor legii, insa, apeleaza la telefonul cuiva aflat in apropiere pentru a-ti contacta operatorul GSM. Acesta iti va bloca imediat aparatul, tot pe baza codului IMEI.

Cum se face localizarea unui telefon cu GPS

Desi multi utilizatori nu mentin activata functia A-GPS pe tot parcursul utilizarii gadgetului, aceasta se poate dovedi salvarea, in cazul unei situatii de criza, prin localizarea oricarui telefon prin GPS. Conditia de baza este ca gadgetul sa fie pornit si sa se afle in aria de acoperire a unei celule GSM. Semnalul emis de telefon poate fi preluat cu rapiditate de sateliti, indiferent daca aparatul este conectat la reteaua de date sau la un router Wi-Fi. Aceste caracteristici ale telefonului, combinate cu o aplicatie specifica sau cu un program dedicat, se pot dovedi cruciale in reusita ta de a-ti recupera gadgetul.

Ce programe de localizare a telefonului ai la dispozitie pentru iOS

In cazul in care telefonul tau face parte din gama Apple, ai la dispozitie mai mult de o aplicatie pentru gasirea acestuia:

Find my iPhone: utila atat pentru telefoane, cat si pentru tablete, aplicatia gratuita se gaseste in AppStore si solicita inregistrarea cu datele din iCloud.

FoneHome: bazata pe acelasi principiu de functionare folosit de Gadget Track, FoneHome te ajuta sa monitorizezi permanent pozitia telefonului disparut.

Gadget Track: aceasta aplicatie contra cost este gandita ca o capcana pentru hoti, care vor primi pe telefon o notificare. Dupa deschiderea mesajului, telefonul va transmite discret fotografii si coordonate GPS catre celelalte dispozitive pe care le-ai inregistrat in iTunes.

Ce programe de localizare a telefonului ai la dispozitie pentru Android

Google Photos: daca vei avea grija de a-ti activa din timp functia Backup & Sync, fotografiile urcate automat in contul de Google Photos te vor ajuta sa vezi pe unde a ajuns gadgetul tau si cine face fotografii cu el.

Google Timeline: chiar daca iti va solicita mici abilitati de detectiv, aceasta aplicatie este cat se poate de utila. Pe baza istoricului de locuri marcate in Google Maps, in care telefonul tau s-a aflat recent, poti determina de pe un laptop o arie in care l-ai putea gasi.

Android Device Manager: disponibila gratuit, aplicatia te ajuta sa complici misiunea unui eventual raufacator: fie declansand o alarma la volum maxim, fie stergand toate datele din memoria aparatului.

Ce alte programe de localizare a telefonului poti folosi

Daca ai un smartphone, dar nu folosesti Android sau iOS, tot ai la dispozitie o aplicatie pentru gasirea telefonului. Poti instala Find My Phone pentru telefoanele cu Windows Mobile, respectiv BlackBerry Protect pentru cei nostalgici, care inca mai folosesc un telefon BlackBerry.

 

Ce alte programe si aplicatii poti folosi pentru a gasi un telefon pierdut

Indiferent de marca telefonului tau sau de sistemul de operare instalat pe el, ai la dispozitie si alte aplicatii pentru gasirea telefonului mobil, printre care se numara:

 • Signal Flare;
 • Anti-Theft de la Avast;
 • Google Latitude;
 • Cerberus;
 • Lost Android;
 • Prey Anti-Theft;
 • Mobile Spy.

Cum poti seta preventiv telefonul pentru a-l recupera mai rapid

Chiar daca nimeni nu se gandeste cu seninatate la posibilitatea de a-si pierde telefonul mobil, nu ar strica sa urmam cu totii intelepciunea populara care spune ca paza buna trece primejdia rea. Astfel, inainte de a fi prea tarziu, ia urmatoarele masuri de protectie:

 • implementeaza o parola pentru a debloca telefonul;
 • instaleaza, activeaza si mentine actualizata o aplicatie de securitate din cele enumerate mai sus;
 • mentine un back-up periodic al datelor de identificare ale telefonului, inregistrate in conturile oficiale, pentru a nu pierde conturi si informatii importante.

Ce poti face dupa localizarea telefonului

Daca ai reusit sa detectezi telefonul pierdut, iar indiciile iti spun ca nu a ajuns in posesia nimanui inca, trebuie sa incepi cautarile cat poti de repede. Daca ai toate motivele sa crezi ca aparatul a fost furat si chiar ai identificat faptasul, ignora impulsul de moment si apeleaza la autoritati pentru a da de el, nu inainte de a sterge datele din aparat, cu ajutorul unei aplicatii dedicate. Nu te angaja in acte justitiare pe cont propriu daca nu vrei sa ai parte de doua probleme in loc de una. Consecintele aplicarii legii il vor afecta doar pe raufacator, iar gadgetul tau se va intoarce la tine mai repede decat te-ai astepta.

In ce conditii nu mai poti localiza telefonul

Nu toate povestile au final fericit, asa ca mereu exista probabilitatea ca telefonul sa nu se mai intoarca la tine, indiferent de eforturi. Acest lucru se va intampla din cauze diverse, cum ar fi:

 • iesirea din aria de acoperire a semnalului GPS;
 • descarcarea bateriei;
 • inchiderea telefonului;
 • reconfigurarea aparatului la setarile din fabrica.

Acum esti mai pregatit ca oricand sa actionezi in cazul nefericit in care iti vei pierde telefonul mobil sau, mai rau, in cazul in care gadgetul iti va fi furat. Nu ignora sfaturile bune, care iti pun la adapost informatiile importante, fotografiile si documentele personale. Totuși, ia în considerare stocul de telefoane mobile reconditionate la prețuri cu pana la 60% mai mici, de pe Flip.ro în cazul în care nu reușești să-ți recuperezi gadgetul.

sursa foto: shutterstock.com

Fadia Hirtan
Flip.ro

Comentarii 6

Cundefined
Cosmina Ignat
20 de zile în urmă
Ce aplicație pot descarca pentru a găsi telefonul după Imei
CM
Costi Matei
2 luni în urmă
Am pierdut telefonul
CL
Corina Lenuța
2 luni în urmă
Am pierdut telefonul
AA
Anghel Andrei
3 luni în urmă
Mi sa furat telefonu
Fundefined
Florina Andresi
3 luni în urmă
Am pierdut telefonul
KD
Karina Dovlete
4 luni în urmă
Vreau sa găsesc telefonu

Ultimele aparute pe Flip

Icon Email