Cum găsești telefonul pierdut sau furat?

Cum găsești telefonul pierdut sau furat?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 30.03.2021

Scenariul înfricoșător al unei dimineți în care toate ți-au mers pe dos poate culmina cu senzația dezarmantă de a simți gol buzunarul în care credeai că se află telefonul mobil, imediat ce ai coborât din autobuz sau din metrou. 

Același lucru îl poți păți la un concert sau la piscină, iar pagubele nu se limitează la valoarea gadgetului, ci pot fi amplificate de valoarea datelor pe care le aveai stocate în aparat. Nu poți avea nicio garanție că nu îți vei pierde telefonul sau că nu îți va fi furat niciodată, dar ai la dispoziție o mulțime de soluții pentru a limita consecințele unei asemenea întâmplări.

Pentru asta, ți-am pregătit în acest material câteva informații extrem de utile, pe care te invităm să le citești în rândurile de mai jos. Iată ce vei afla din acest articol:

Cum localizezi un telefon fără GPS?

Dacă te întrebai cum găsești un telefon pierdut sau furat fără GPS, e bine să știi că principalul mijloc pe care îl ai la dispoziție în această situație este localizarea smartphone-ului după IMEI

Sub acronimul Internațional Mobile Equipment Identity regăsim codul unic al fiecărui aparat, care este format din 15 cifre, are caracter unic și poate fi inclus ca informație vitală într-o reclamație înaintată către poliție atunci când ai pierdut sau ți s-a furat telefonul. În cazul în care nu știi IMEI-ul telefonului tău, tot ce trebuie să faci este să tastezi codul *#06#, care îl va genera pe ecranul acestuia.

Notează-l din timp și păstrează-l bine pentru eventualitatea în care pierzi sau ți se fură telefonul și vrei să rezolvi problema în primul rând pe cale legală. Dacă reclamația ta va fi însoțită de actele care dovedesc că ești proprietarul smartphone-ului, șansele de a recupera telefonul cresc. 

Înainte de a te adresa oamenilor legii, însă, folosește telefonul unui prieten pentru a lua legătura cu operatorul de telefonie la care erai abonat sau de la care ai cumpărat o cartelă prepaid. Operatorul GSM îți va putea bloca imediat aparatul, tot pe baza codului IMEI

Totodată, poți înregistra IMEI-ul telefonului furat sau pierdut aici, dacă vrei să raportezi incidentul, iar autoritățile să poată lua măsuri atunci când telefonul revine, într-o formă sau alta, pe piață.

Cum localizezi un telefon cu GPS?

Deși mulți utilizatori nu mențin constant activă funcția GPS atunci când folosesc telefonul, aceasta se poate dovedi a fi salvarea, în cazul unui furt. Condiția de bază este ca gadgetul să fie pornit și să se afle în aria de acoperire a unei celule GSM. 

Semnalul emis de telefon poate fi preluat cu rapiditate de sateliți, indiferent dacă aparatul este conectat la rețeaua de date sau la un router Wi-Fi. Aceste caracteristici ale telefonului, combinate cu o aplicație specifică sau cu un program dedicat, se pot dovedi cruciale în încercarea ta de a-ți recupera telefonul furat.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Ce programe de localizare a telefonului ai la dispoziție pentru iOS?

În cazul în care folosești un telefon Apple, ai la dispoziție mai mult de o aplicație pentru găsirea acestuia:

Find my iPhone: utilă atât pentru telefoane, cât și pentru tablete, aplicația gratuită se găsește în AppStore și solicită înregistrarea cu datele din iCloud. Ce trebuie să știi despre această aplicație este că, dacă folosești un iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max, iPhone 12, 12 Pro, 12 Pro Max sau un telefon din gama iPhone 13 și ai făcut update la iOS 15, Find My îți va localiza iPhone-ul chiar dacă acesta este închis, a rămas fără baterie sau a fost resetat din fabrică

FoneHome: bazată pe același principiu de funcționare folosit de Gadget Track, FoneHome te ajută să monitorizezi permanent poziția telefonului dispărut.

Gadget Track: această aplicație contra cost este gândită ca o capcană pentru hoți, care vor primi pe telefon o notificare. După deschiderea mesajului, telefonul va transmite discret fotografii și coordonate GPS către celelalte dispozitive pe care le-ai înregistrat în iTunes.

Ce programe de localizare a telefonului ai la dispoziție pentru Android?

Google Photos: dacă vei avea grijă să-ți activezi din timp funcția Backup & Sync pe telefonul tău Samsung, Huawei sau orice alt smartphone cu Android, fotografiile urcate automat în contul de Google Photos te vor ajută să vezi pe unde a ajuns gadgetul tău și cine face fotografii cu el.

Google Timeline: chiar dacă îți va solicita mici abilități de detectiv, această aplicație este cât se poate de utilă. Pe baza istoricului de locuri marcate în Google Maps, în care telefonul tău s-a aflat recent, poți determina de pe un laptop o arie în care l-ai putea găsi.

Android Device Manager: disponibilă gratuit, aplicația te ajută să complici misiunea unui eventual răufăcător, fie declanșând o alarmă la volum maxim, fie ștergând toate datele din memoria aparatului.

Cu ce programe sau aplicații mai poți găsi un telefon pierdut sau furat?

Dacă ai un smartphone, dar nu folosești Android sau iOS, ai la dispoziție o aplicație pentru găsirea telefonului. Poți instala Find My Phone pentru telefoanele cu Windows Mobile, respectiv BlackBerry Protect pentru cei nostalgici, care încă mai folosesc un telefon BlackBerry.

Indiferent de marca smartphone-ului tău sau de sistemul de operare instalat pe el, ai la dispoziție și alte aplicații pentru a găsi un telefon furat sau pierdut, printre care și:

  • Signal Flare
  • Anti-Theft de la Avast
  • Google Latitude
  • Cerberus
  • Lost Android
  • Prey Anti-Theft
  • Mobile Spy

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Ce setări poți face în telefon pentru a-l recupera mai rapid?

Chiar dacă te-ai putea gândi că nu ți se poate întâmpla tocmai ție, cu toții avem momente de vulnerabilitate în care ne-am putea pierde telefonul sau în care acesta ar putea fi furat. Astfel, înainte de a fi prea tarziu, ar fi bine să iei următoarele măsuri de protecție:

  • folosește funcțiile de blocare biometrică ale telefonului (amprentă, recunoaștere facială sau citirea irisului), dar și o parolă, ca măsură suplimentară;
  • instalează, activează și menține actualizată o aplicație de securitate din cele enumerate mai sus;
  • menține un backup periodic al datelor de identificare ale telefonului, înregistrate în conturile oficiale, pentru a nu pierde informații importante sau amintiri prețioase pentru tine.

Ce poți face după localizarea telefonului

Dacă ai reușit să detectezi telefonul pierdut, iar indiciile îți spun că nu a fost furat, ci doar l-ai pierdut, trebuie să începi căutările cât poți de repede. Dacă ai toate motivele să crezi că telefonul a fost furat și chiar ai identificat făptașul, ignora impulsul de moment și apelează la autorități pentru a da de el, nu înainte de a șterge datele din aparat, cu ajutorul unei aplicații dedicate. 

Nu-ți face singur dreptate, dacă nu vrei sa ai parte de două probleme în loc de una singură. Consecințele aplicării legii îl vor afecta doar pe răufăcător, iar telefonul tău se va întoarce la tine mai repede decât te-ai aștepta.

În ce condiții nu mai poți localiza telefonul?

Nu toate poveștile au final fericit, așa că mereu există probabilitatea ca telefonul să nu se mai întoarcă la tine, indiferent de eforturile tale. Acest lucru se va intampla din cauze diverse, cum ar fi:

  • ieșirea din aria de acoperire a semnalului GPS;
  • descărcarea bateriei;
  • închiderea telefonului;
  • configurarea aparatului la setările din fabrică.

Acum ești mai pregătit ca oricând să acționezi în cazul nefericit în care ți-ai pierdut sau ți-a fost furat telefonul. Nu ignora sfaturile noastre de mai sus, care-ți pun la adăpost informațiile importante, fotografiile și documentele personale. 

Iar dacă nu reușești să-ți recuperezi telefonul, nu uita că la Flip.ro ai tot timpul prețuri cu până la 60% mai mici decât cele din magazine pentru telefoane second-hand recondiționate, care arată și se comportă impecabil!

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Comentarii

Ecaterina  Padureanu

Ecaterina Padureanu

😳

Mitica Macovei

Mitica Macovei

Am pierdut telefonul

dorinel  todasca

dorinel todasca

mi s a furat telefonul

Galea

Galea

Mi sa furat telefonul

vezi toate comentariile

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!