Ce înseamnă backup la telefon și de ce e bine să-l faci?

Ce înseamnă backup la telefon și de ce e bine să-l faci?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 14.05.2021

Funcția de backup nu se aplică doar pentru laptopuri sau desktopuri. Pe măsură ce telefoanele noastre au devenit din ce în ce mai performante, și-au tot mărit capacitatea de stocare internă, implicit și numărul de fișiere pe care le păstrăm în memoria lor. 

Fie că vorbim de poze, clipuri, documente sau de istoricul facturilor salvate în telefon, suntem siguri că nu ți-ai dori să le pierzi pe toate la un simplu transfer de date între un Android și un iPhone, dacă îți este furat telefonul sau dacă acesta este virusat. 

Tocmai de aceea, o copie a tuturor datelor din telefonul tău este necesară. Despre ce înseamnă backup la telefon, dar și de ce e indicat să îl faci în mod constant, vom discuta în acest material, pe care te invităm să îl citești până la capăt. 

Iată ce informații te așteaptă mai jos.

 • Unde se salvează pozele în telefon?
 • Backup poze în iCloud - cum se face?
 • Backup poze Google - cum se face?
 • Ce înseamnă backup oprit?
backup la telefon

Unde se salvează pozele în telefon?

La întrebarea Unde se salvează pozele în telefon pot exista mai multe răspunsuri.

Dacă te interesează să afli unde se salvează pozele pe care le faci cu camera telefonului, răspunsul scurt este în galeria foto (deci în memoria telefonului) sau pe cardul de memorie (dacă folosești unul). 

Locația fotografiilor este întotdeauna aceeași, și anume folderul DCIM/Camera, iar calea rapidă către acestea poate avea două direcții, mai exact:

 • /storage/emmc/DCIM - dacă imaginile rămân în memoria telefonului;
 • /storage/sdcard0/DCIM - dacă pozele sunt trimise pe cardul de memorie.
galerie foto telefon

Ce înseamnă DCIM?

DCIM este acronimul de la Digital Camera Images. Aceasta este o denumire standard pentru toate camerele digitale, inclusiv pe cele montate pe telefoanele noastre.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Unde se salvează print screen-urile (capturile de ecran) pe Android?

Telefoanele Android creează foldere separate pentru print screen-urile pe care le faci. Capturile de ecran ajung fie stocate în folderul Photos/Screenshot sau în DCIM/Screenshot

Unde se salvează print screen-urile (capturile de ecran) pe iPhone?

Telefoanele Apple vor stoca print screen-urile tale în Albums/Screenshots
 

iCloud

Backup poze în iCloud - cum se face?

Pe lângă alte fișiere pe care poți alege să le salvezi și pe alte dispozitive în afară de telefon, poți face backup la poze în iCloud foarte simplu. 

Pentru a activa backup-ul iCloud pentru poze, deschide aplicația Settings -> iCloud -> Backup. Dacă ți se cere asta, conectează-te la contul tău de iCloud. Apasă pe Backup și gata, pozele tale vor fi de acum sincronizate cu contul tău de iCloud, deci în siguranță.

Condiția pentru ca un backup la poze în iCloud să fie efectuat este ca telefonul tău să fie conectat la internet, fie prin Wi-Fi, fie prin date. În orice moment dorești, poți întrerupe funcția de backup, prin aceeași metodă simplă prin care ai activat-o.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Avantajele de a face backup la poze în iCloud

Un backup la poze în iCloud este o soluție excelentă pentru tine dacă nu ai timp sau răbdare să descarci, din când în când, toate pozele din telefon pe un laptop sau pe un desktop. 

Având backup-ul făcut la timp, dacă ai scăpat telefonul și ai spart ecranul sau dispozitivul ți-a fost furat, nu-ți vei mai face griji în ceea ce privește siguranța pozelor tale. Cu alte cuvinte, orice s-ar întâmpla cu telefonul tău, amintirile tale vor fi intacte, dacă ai făcut un backup la poze în iCloud

Dezavantajele de a face backup la poze în iCloud

Spațiul de stocare gratuit oferit de cei de la Apple pe iCloud este unul limitat. Din păcate, vei avea la dispoziție doar 5GB, spațiu care se va umple foarte repede, așa că, dacă vei vrea să îți faci backup la poze în iCloud în mod constant, va trebui să plătești pentru fiecare GB de care ai nevoie în plus. 

Astfel, vei fi nevoit să plătești în fiecare lună câte:

 • 4,49 lei pentru 50GB;
 • 12,99 lei pentru 200 GB;
 • 44,99 lei pentru 2TB.
Google Cloud

Backup poze Google - cum se face?

Chiar dacă, oficial, un telefon Android este conectat în permanență la contul Google, e bine să verifici că se face backup la poze sau alte date. Te poți asigura că există o copie a fișierelor tale în Google foarte simplu. 

Intră la Setări -> Accounts and backup -> Backup data. În noul meniu care va apărea pe ecranul telefonului tău vei avea opțiunea de a alege care dintre datele tale vrei să se transfere către Google

Dacă vrei să faci backup la poze în Google, e bine să știi că politica de stocare a pozelor în acest cloud s-a schimbat de curând. Mai exact, Google Photos nu mai e gratuit, ci va trebui să plătești pentru acest serviciu lunar:

 • 2$ (aprox. 8 lei) pentru 100 GB spațiu de stocare
 • 3$ (aprox. 12 lei) pentru 200 GB
 • 10$ (aprox. 41 lei) pentru 2 TB 
 • 150$ (aprox. 613 lei) pentru 30 TB

Vestea bună este că Google îți permite să stochezi până la 15GB de poze și date gratuit, ca mai apoi să îți impună costurile menționate mai sus, desigur, doar cu acordul tău și dacă ai nevoie de mai mult spațiu la dispoziție pentru a-ți păstra fișierele în siguranță.

no cloud

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Ce înseamnă backup oprit?

Backup oprit înseamnă că nici pozele tale, nici clipurile video, documentele, contactele sau alte fișiere din telefonul tău nu pot fi copiate în iCloud sau în Google

Un backup poate fi oprit din mai multe motive, printre care și:

 • conexiunea la internet este întreruptă sau slabă - verifică dacă Wi-Fi-ul sau datele de pe telefon sunt accesibile și remediază problema, dacă este cazul;
 • nu mai ai suficient spațiu în cloud - fie ștergi câteva poze sau clipuri, până când eliberezi spațiul de care ai nevoie, fie cumperi spațiu de stocare suplimentar de la Apple sau Google;
 • nu ai setat funcția de backup a telefonului - intră în setări și activeaz-o.

În încheiere, vrem să-ți reamintim că backup-ul la telefon nu este important doar din punctul de vedere al păstrării imaginilor sau a altor fișiere în siguranță. Nu uita că telefoanele sunt cele mai „vânate” gadgeturi atunci când vine vorba de furturi, așa că asigură-te că îți salvezi toate contactele și celelalte date separat de dispozitivul în sine. 

Chiar dacă atât Apple, cât și Google, au funcții de găsire și ștergere a smartphone-urilor pierdute sau furate, păstrează-ți datele în siguranță sau transferă-le mai ușor ca niciodată pe un telefon nou, preluându-le de pe ultimul backup la telefon pe care l-ai făcut. 

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!