Cum găsești telefonul pierdut sau furat?

Cum găsești telefonul pierdut sau furat?

Publicat de Iulia Nicolaie
pe 29.03.2024

 

Știm cu toții zilele în care pare că totul merge cât se poate de prost. Unul dintre cele mai înfricoșătoare scenarii este acela în care îți cauți pur și simplu telefonul în buzunar, însă acesta este gol. Senzația trăită într-un astfel de moment, în care te întrebi în mod repetat Cum găsesc un telefon pierdut? nu se uită niciodată.

Indiferent dacă realizăm sau nu, smartphone-ul a devenit o extensie în sine a vieților noastre. Atunci când îl pierzi, îți dai seama că nu este doar un obiect, ci o parte importantă din tine, pe care s-ar putea să nu o mai recuperezi. Experiența pierderii sau a furtului unui smartphone este o furtună de emoții, de la panică și supărare, până la reflecția asupra legăturii strânse dintre om și tehnologie.

Și pentru că trăim într-o eră digitală, nu este vorba doar despre inconveniența tehnică, ci și despre dependența de tehnologie și vulnerabilitatea noastră din perspectivă de securitate a datelor personale.

Nu poți avea nicio garanție că nu îți vei pierde telefonul sau că nu îți va fi furat niciodată, dar ai la dispoziție o mulțime de soluții de localizare telefon pentru a limita consecințele unei asemenea întâmplări. Pentru asta, ți-am pregătit în acest material câteva informații extrem de utile pentru găsire telefon, pe care te invităm să le citești în rândurile de mai jos.

Găsire telefon după IMEI

Dacă te întrebai cum găsești un telefon pierdut sau furat fără GPS, e bine să știi că principalul mijloc pe care îl ai la dispoziție în această situație este localizarea smartphone-ului după IMEI.

 

 

Sub acronimul Internațional Mobile Equipment Identity regăsim codul unic al fiecărui aparat, care este format din 15 cifre, are caracter unic și poate fi inclus ca informație vitală într-o reclamație înaintată către poliție atunci când ai pierdut sau ți s-a furat telefonul. În cazul în care nu știi IMEI-ul telefonului tău, tot ce trebuie să faci este să tastezi codul *#06#, care îl va genera pe ecranul acestuia.

Notează-l din timp și păstrează-l bine pentru eventualitatea în care pierzi sau ți se fură telefonul și vrei să rezolvi problema în primul rând pe cale legală. Dacă reclamația ta va fi însoțită de actele care dovedesc că ești proprietarul smartphone-ului, șansele de a recupera telefonul cresc.

Înainte de a te adresa oamenilor legii, însă, folosește telefonul unui prieten pentru a lua legătura cu operatorul de telefonie la care erai abonat sau de la care ai cumpărat o cartelă prepaid. Operatorul GSM îți va putea bloca imediat aparatul, tot pe baza codului IMEI.

Totodată, poți înregistra IMEI-ul telefonului furat sau pierdut aici, dacă vrei să raportezi incidentul, iar autoritățile să poată lua măsuri atunci când telefonul revine, într-o formă sau alta, pe piață.

Cum localizezi un telefon cu GPS?

Deși mulți utilizatori nu mențin constant activă funcția GPS atunci când folosesc telefonul, aceasta se poate dovedi a fi salvarea, în cazul unui furt. Condiția de bază este ca gadgetul să fie pornit și să se afle în aria de acoperire a unei celule GSM.

Semnalul emis de telefon poate fi preluat cu rapiditate de sateliți, indiferent dacă aparatul este conectat la rețeaua de date sau la un router Wi-Fi. Aceste caracteristici ale telefonului, combinate cu o aplicație specifică sau cu un program dedicat, se pot dovedi cruciale în încercarea ta de găsire telefon.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Localizare telefon pentru iOS

Prin intermediul Find my iPhone, funcție pe care o poți activa pe telefon, ai posibilitatea de găsire telefon în cazul în care acesta a dispărut. Dacă această funcție era deja activă atunci când ți-ai pierdut telefonul, urmează pașii de mai jos pentru căutare telefon:

  1. Accesează icloud.com/find și loghează-te cu Apple ID și parola contului tău de cloud de pe dispozitivul furat sau pierdut
  2. Accesează Găsește-mi iPhone-ul și selectează dispozitivul pe care dorești să-l identifici pe hartă. În cazul în care acesta este la o distanță apropiată, îl poți căuta folosind setarea de activare sunet.
  3. Activează modul pierdut dacă pașii de mai sus nu au ajutat. Prin această funcționalitate ai posibilitatea de a cripta smartphone-ul cu o parolă unică, indiferent de locația acestuia, iar dacă aveai Apple Pay activ, acesta nu mai poate fi accesat. În mod similar se întâmplă și cu cardurile tale de debit sau credit. În plus, poți alege să afișezi un mesaj cu un număr de telefon de contact pentru ca persoana care ți-a găsit telefonul să te poată suna. O altă opțiune este aceea de a șterge complet datele, dar această decizie vine cu imposibilitatea de localizare telefon.

 

 

Utilizatorii care folosesc Family Sharing pot accesa localizare telefon pierdut gratis, ca parte din grupul respectiv. Este nevoie doar de logarea în iCloud cu Apple ID și căutare telefon asociat contului.

Localizare telefon pentru Android

Utilizatorii smartphone-urilor Android au la îndemână Find my device, o aplicație gratuită din Google Play, accesibilă online la https://www.google.com/android/find. De îndată ce intri pe pagină, poți vedea lista cu toate dispozitivele înregistrate pe contul comun de google. Mai trebuie doar să localizezi telefonul dispărut sau pierdut pe hartă. Este important de menționat că dacă SIM-ul a fost scos din dispozitiv, șansele de localizare telefon scad vertiginos. Dacă, în mod nefericit, te afli în această situație, ai la dispoziție câteva funcții suplimentare în Find my device:

  1. Activarea unei alerte audio de intensitate mare, care ajută în situația în care telefonul se află aproape de tine
  2. Blocarea telefonului, însoțită de delogarea din contul Google. În plus, poți lăsa un mesaj și un număr de contact pentru situația în care telefonul tău este găsit.
  3. Ștergerea integrală a datelor, care se realizează prin reînregistrarea în contul Google.

 

 

Ca o extra mențiune, în cazul în care ai ales autentificarea în doi pași pentru contul tău Google, această opțiune implică accesul la telefon pentru a obține codurile numerice. Este important să știi că atunci când faci setările pentru autentificare dublă poți alege un al doilea număr de telefon pe care să primești codul sau generarea unor coduri suplimentare de rezervă pe care să le salvezi separat.

Aplicații localizare telefon pierdut sau furat

Dacă te afli în situația în care smartphone-ul tău nu folosește nici Android și nici iOS, indiferent de marca telefonului tău, ai la îndemână o serie de aplicații dedicate pentru căutare telefon, dintre care enumerăm:

  • Signal Flare
  • Anti-Theft de la Avast
  • Google Latitude
  • Cerberus
  • Lost Android
  • Prey Anti-Theft
  • Mobile Spy

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Setări de securitate sporită

Întotdeauna este mai bine să fii precaut, decât să ai regrete mai târziu. Ce poți face pentru a te asigura că datele de pe telefonul tău vor fi în siguranță chiar și în situația unui furt sau a pierderii? Avem câteva sfaturi simple și eficiente:

  • Utilizarea funcțiilor de blocare biometrică a telefonului precum senzor amprentă, recunoaștere facială sau citire iris, dublate de o parolă complexă din punct de vedere structură, ca o măsură adițională de securitate
  • Instalarea și frecventa actualizare a unei aplicații externe de securitate dintre cele enumerate puțin mai sus
  • Efectuarea unui backup al datelor de identificare a smartphone-ului, pe care le ai înregistrate în conturile tale oficiale, pentru a nu pierde informații sau amintiri de mare importanță

Cum găsești un telefon pierdut, după localizare?

Primul sfat ar fi să începi căutările cât se poate de repede, asta dacă presupui că telefonul tău doar a dispărut. Cu ajutorul hărții din aplicația folosită, va fi extrem de ușor să ajungi în locul în care acesta se află.

În schimb, dacă probabilitatea ca telefonul să-ți fi fost furat este mare, te sfătuim să nu iei dreptatea în propriile mâini, ci să apelezi la autoritățile competente pentru acest tip de infracțiune. În plus, nu uita să ștergi toate datele din dispozitiv, cu precădere cele financiare, care oferă informații esențiale despre conturile și cardurile tale bancare.

 

 

Cauze imposibilitate localizare telefon

Oricât de mult efort ai depune, posibilitatea ca telefonul tău să nu mai fie găsit niciodată este una cât se poate de reală. Astfel, dacă acesta a ieșit din aria de acoperire a semnalului GPS sau poate are bateria descărcată, posibilitatea de localizare telefon închis este aproape imposibilă. Iar dacă smartphone-ul tău a fost configurat la setările din fabrică, șansele ca acesta să mai poată fi găsit sunt aproape nule.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Modele de smartphone și cum le poți localiza

Dacă deții unul dintre modelele de mai jos, te ajutăm cu câteva sfaturi pentru a încerca să le recuperezi, în funcție de serviciile puse la dispoziție de fiecare dintre producători:

  • Localizare telefon Huawei

În cazul în care ți-ai pierdut smartphone-ul Huawei, poți accesa funcția Find my Phone pentru a localiza, bloca sau șterge datele de pe acesta. Pentru a o putea folosi, este necesar ca telefonul să aibă baterie suficientă și să fie conectat la internet. În plus, mai este necesar ca autentificarea cu ID-ul tău Huawei să fie deja făcută.

Pe scurt, ai nevoie să accesezi cloud.huawei.com și să te autentifici cu ID-ul Huawei, iar mai apoi să accesezi pur și simplu Find Device. După ce ai selectat dispozitivul pe care îl cauți, dacă acesta este deschis și conectat la internet, locația va apărea pe hartă, semnalizată prin culoarea verde. În schimb, dacă acesta este închis sau nu are conexiune la internet, culoarea gri va fi afișată, iar dispozitivul tău va rămâne de negăsit.

Tot prin această aplicație poți șterge datele de pe telefon sau îl poți pur și simplu apela dacă știi că se află prin apropiere.

  • Localizare telefon Samsung

Dacă dispozitivul tău Samsung a dispărut, găsește telefonul sau tableta prin Find My Mobile. Aplicația are funcții de localizare, protejare sau ștergere în caz de nevoie a datelor sau deblocare telefon pentru situația în care ți-ai uitat parola sau codul PIN. Trebuie doar să accesezi https://findmymobile.samsung.com/ și să te loghezi în contul tău Samsung.

  • Localizare telefon iPhone

Fie că ți-a dispărut iPhone-ul, căștile, ceasul sau iPad-ul, prin Find My… de la Apple îți poți găsi cu ușurință dispozitivele. Acesta funcționează chiar și în situația în care acestea sunt închise. Poți folosi aplicația pentru o serie întreagă de produse Apple precum iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch, Mac, AirPods sau AirTag. În afară de Find my…, Apple îți pune la dispoziție și Find your friends, pentru a-ți putea ajuta grupul de prieteni sau familia în situația în care au dispozitive dispărute sau furate.

  • Localizare telefon Xiaomi

Este important să știi că poți activa de la distanță locația pentru toate smartphone-urile Xiaomi. Pentru a face asta, este necesar să te loghezi în contul tău Mi și să activezi funcția de localizare din MiCloud. Butonul Find device poate fi găsit pe https://i.mi.com/. Din acest pas la îndemână o serie de acțiuni precum localizare telefon, redare sunet, blocare telefon sau ștergere a datelor importante.

  • Localizare telefon Sony Xperia XZ

Dacă ești deținătorul unui smartphone Sony Xperia XZ, află că îți poți localiza telefonul cu ajutorul contului tău google, prin intermediul serviciului Protection by my Xperia. Acesta îți permite să identifici locația telefonului pe hartă, să alertezi dispozitivul prin sunet, chiar și în cazul în care l-ai lăsat pe silențios, să blochezi dispozitivul, să afișezi un număr de contact pe ecranul acestuia și să ștergi datele. Pentru ca acest serviciu să funcționeze, este nevoie ca smartphone-ul tău să fie conectat la contul tău de Google.

În concluzie, tehnologia ne oferă acces la multiple instrumente destul de puternice care ne ajută să urmărim și să ne recuperăm telefoanele pierdute sau furate, fapt menit să ne aducă o mică rază de speranță atunci când panica de a ne simți buzunarul gol ne cuprinde.

 

 

Bineînțeles că, alături de beneficiile tehnologiei avansate, este nevoie să conștientizăm că aceasta vine după sine și cu multiple riscuri care privesc securitatea datelor personale. Atunci când utilizăm orice serviciu de localizare, indiferent de reputația furnizorului acestuia, trebuie să ne asigurăm că accesul la datele noastre personale este limitat la motivul folosirii și foarte bine securizat.

Dacă în ciuda tuturor încercărilor de a-ți găsi dispozitivul mobil, rezultatul nu este unul favorabil, nu uita că îți poți cumpăra un telefon ca nou, la un preț cu până la 40% mai mic, de pe Flip.ro. Ofertele avantajoase și varietatea de modele ar putea să-ți readucă zâmbetul pe buze pentru că, în acest mod, îți poți cumpăra un telefon performant, fără să-ți destabilizezi bugetul care deja a încasat o lovitură.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Comentarii

Ecaterina  Padureanu

Ecaterina Padureanu

😳

Mitica Macovei

Mitica Macovei

Am pierdut telefonul

DIACONU GHEORGHE

DIACONU GHEORGHE

Nu imi gasesc telefonul eiphon xr

dorinel  todasca

dorinel todasca

mi s a furat telefonul

Galea

Galea

Mi sa furat telefonul

vezi toate comentariile

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!