De ce telefoanele de azi nu mai au baterii detașabile?

De ce telefoanele de azi nu mai au baterii detașabile?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 27.07.2021

Înainte de a-ți răspunde la această întrebare, să lămurim un lucru - încă mai poți cumpăra telefoane cu baterii detașabile în zilele noastre, însă aceste modele sunt foarte rare, așa că popularitatea lor este una foarte mică. În plus, e foarte posibil ca specificațiile acestor gadgeturi să nu te mulțumească așa cum ar face-o cele ale telefoanelor cu baterii fixe. Ba chiar le-am putea numi depășite pentru nevoile legate de tehnologie pe care le avem astăzi.

Totuși, cum și de ce s-a decis ca bateriile telefoanelor să nu mai fie detașabile? Îți răspundem la aceste întrebări în cele ce urmează.

Pentru rezistența la apă

Telefoanele rezistente la apă nu au cum să aibă bateria detașabilă dintr-un motiv evident. Pentru a putea funcționa și după contactul cu apa, bateria, dar și întreg ansamblul de circuite din interiorul smartphone-ului trebuie să fie bine capsulate. Cu cât există mai puține locuri prin care apa ar putea intra la interior, cu atât telefonul va rezista mai mult la contactul cu aceasta, indiferent că vorbim de stropire sau de submersie a gadgetului în lichid.

Așadar, certificările de rezistență la apă nu pot veni la pachet cu baterii detașabile pentru telefoanele noastre sau pentru oricare alte dispozitive despre care am putea vorbi. 

Pentru design

De la o generație la alta, telefoanele au devenit tot mai subțiri. Dacă îți amintești senzația pe care o aveai când țineai în mână telefoanele cărora astăzi le spunem cărămizi, probabil poți înțelege de ce smartphone-urile de azi nu mai pot avea o baterie detașabilă. 

Acumulatorii ficși nu au nevoie de materiale suplimentare, care ar asigura un nivel optim de protecție bateriei detașabile, așa că producătorii au înțeles că folosirea acestora înseamnă și costuri de fabricare mai mici. 

În plus, nota de eleganță a smartphone-urilor pe care le folosim astăzi este dată tocmai de aspectul compact, care nu s-ar regăsi pe un model de telefon cu baterie detașabilă.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Pentru securitate

Un telefon cu baterie fixă este mult mai ușor de găsit decât unul cu acumulator detașabil. Deci, în cazul nefericit în care telefonul ți-a fost furat, posibilitatea de a-l localiza atunci când hoțul nu îi poate scoate bateria este una mai mare. 

Sigur, ca în aproape oricare altă situație, faptul că 99,9% dintre telefoanele de pe piață au baterii nedetașabile are și părți negative.

De exemplu, bateria fixă de pe un telefon nou are o durată de viață estimativă de doi ani. După ce trec cele 24 de luni de la prima utilizare, în raport direct cu felul în care ai ales să reîncarci dispozitivul, acumulatorul își poate pierde capacitatea, deci telefonul se poate descărca mult mai repede decât o făcea înainte. 

În plus, cipul care transmite procesorului nivelul de energie pe care bateria îl mai are își poate pierde din capacitate, ceea ce s-ar putea transforma într-o situație mai mult decât frustrantă - cea în care telefonul tău arată că s-a încărcat la 100%, iar după câteva minute e golit complet de energie și se închide.

Fără să poți scoate bateria pentru a o înlocui, vei fi nevoit să-ți iei un alt telefon de îndată ce bateria celui pe care l-ai folosit nu va mai rezista. 

La începutul acestui material îți spuneam că încă mai poți găsi și cumpăra telefoane cu baterii detașabile. Iată câteva dintre aceste modele:

  1. Samsung Galaxy XCover Pro
  2. Motorola Moto E6
  3. Samsung Galaxy J2 Core
  4. Nokia 1.3
  5. Motorola Moto E6s
  6. Samsung Galaxy XCover 5
  7. Xiaomi Redmi Note 2
  8. Samsung Galaxy Note 4

Tu ai prefera să ai un telefon cu baterie detașabilă?

S-ar putea să te mai intereseze și:

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!