Telefoane rezistente la apă (update 2024)

Telefoane rezistente la apă (update 2024)

Publicat de Iulia Nicolaie
pe 25.03.2024

Îți mai aduci aminte cât de hidoase erau primele telefoane rezistente la apă? Sau ce bătaie de cap aveai atunci când voiai să filmezi câteva cadre de la o petrecere în piscină sau de la prima ta experiență de snorkeling, când trebuia să-ți ții telefonul într-o carcasă ori într-o husă foarte incomode, dar mai ales inestetice?

În zilele noastre, nu mai poate fi vorba de așa ceva. Astăzi, multe telefoane sunt rezistente la apă, fără a-și pierde din designul mai mult decât atrăgător.

Ți-am pregătit în acest material tot ce ar trebui să știi despre telefoane waterproof și telefoane rezistente la apă, praf și șocuri. De asemenea, vei afla până unde merge rezistența unui telefon la apă.

În partea a doua a acestui articol vei descoperi și top telefoane rezistente la apă și șocuri. Ți-am pregătit câteva recomandări despre care suntem siguri că îți vor fi pe plac.

Ce face un telefon să fie rezistent la apă?

Răspunsul scurt la întrebarea „Ce face un telefon să fie rezistent la apă?” este să aibă certificarea IP67 sau IP68, despre care vom povesti câteva rânduri mai jos.

Concret, niciun telefon de pe piață nu este perfect ermetic. Însă, față de primele modele apărute, telefoanele noi nu au bateria detașabilă și vin cu carcase care fac pătrunderea picăturilor de apă la interiorul dispozitivelor aproape imposibilă. Acest lucru este posibil cu ajutorul garniturilor de cauciuc din jurul porturilor și componentelor detașabile, dar și a siliconului din jurul butoanelor.

În plus, producătorii acestor telefoane rezistente la apă folosesc un adeziv puternic pentru a lipi perfect componentele exterioare ale telefonului, astfel încât lichidele să nu poată trece de sau printre ele.

Te întrebi, poate, de ce niciun telefon nu este 100% rezistent la apă? Pentru că sigilarea completă a acestora, ceea ce, într-adevăr, nu ar mai permite pătrunderea la interior a niciunei picături, oricât de mică, ar presupune o diferență mare de presiune a aerului dintre interiorul și exteriorul dispozitivului. Cu alte cuvinte, sigilate perfect, telefoanele ar crăpa imediat.

De asemenea, nici difuzoarele și microfoanele nu sunt complet sigilate, pentru că au nevoie de aer pentru a putea produce, respectiv percepe vibrațiile sunetelor. Totuși, producătorii de telefoane rezistente la apă acoperă aceste părți ale smartphone-urilor cu o membrană flexibilă care respinge lichidele.

Revenind la cele două certificări pe care trebuie să le urmărești în lista de specificații ale unui telefon, pentru a vedea dacă acesta este sau nu waterproof, hai să vedem ce reprezintă acestea, de fapt.

 

 

Ce înseamnă IP67 la telefoane?

Telefoanele rezistente la apă primesc certificarea IP67 sau IP68, în funcție de nivelul de protecție pe care dispozitivele le pot oferi. IP este acronimul de la Ingress Protection, iar prima cifră stabilește rezistența telefonului (sau a altui aparat electronic) la praf și nisip, 6 fiind valoarea maximă pe care un dispozitiv o poate obține.

Cifra 6, după acronimul IP, înseamnă că telefonul care a primit această certificare oferă o protecție de 100% în fața prafului și a nisipului.

Un dispozitiv care are în lista de specificații codul IP67, cea mai des întâlnită certificare de pe piață a aparatelor electronice, va oferi o protecție de 100% împotriva prafului și o rezistență de 30 de minute în apă, la adâncimea de un metru.

Desigur, un telefon cu IP67 va fi imun la stropirea cu apă, așa că îl poți folosi atunci când plouă fără nicio grijă.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Ce înseamnă IP68 la telefoane?

Telefoanele rezistente la apă care au primit certificarea IP68 sunt mai bine echipate decât cele care au obținut doar IP67. Atunci când vorbim de nivelul lor de rezistență în fața particulelor de praf, chiar și cele mai fine care pot fi întâlnite, nu există diferențe între un IP67 și IP68.

Singura comparație pe care o putem face între cele două certificări este adâncimea la care poate rezista un telefon încadrat la una dintre cele două categorii. Dacă un dispozitiv încadrat la IP67 nu va mai funcționa dacă va fi scufundat, voit sau accidental, în apă mai adâncă de un metru, în cazul unui telefon cu IP68, acesta va suporta presiunea de până la 1,5 metri.

Cu alte cuvinte, dacă vrei să tragi câteva cadre, fie ele foto sau video, cu un telefon și să fii sigur că acesta va merge la fel de bine și după „baia” pe care te pregătești să i-o faci, cel mai bine ar fi să optezi pentru un smartphone cu IP68. Reține faptul că toate testele care au permis certificarea telefoanelor au fost făcute în apă dulce. Așadar, poate ar fi o idee bună să nu le testezi rezistența în apă sărată (la mare) sau în apă cu clor (într-o piscină).

Pe de altă parte, nu ar trebui să te sperie ideea că ți-ai putea stropi sau chiar scufunda telefonul în apă sărată sau cu clor. Tot ce va trebui să faci în acest caz va fi să clătești cât mai curând dispozitivul cu apă de la robinet, inclusiv în zona mufelor.

 

 

Ce trebuie să faci după ce ai scos telefonul din apă?

Chiar dacă ai un telefon rezistent la apă, e bine să îți iei toate măsurile de precauție și să urmezi pașii de mai jos, imediat ce l-ai scos din apă:

  • șterge telefonul cu un prosop moale sau cu un șervețel, pentru a înlătura surplusul de apă;
  • lasă-l să se usuce natural, fără să forțezi procesul. Utilizarea unui uscător de păr sau suflatul înspre difuzor ori slot de încărcare ar putea împinge picăturile mici de apă către interiorul telefonului, așa că renunță la idee;
  • nu îl băga la încărcat. După cum probabil știi deja, apa este un bun conductor de electricitate, așa că, introducând un cablu de alimentare e posibil să-ți „prăjești” telefonul;
  • oricât de tentant ar putea fi, nu bate cu telefonul în podul palmei pentru a înlătura picăturile din zona difuzorului. Șocurile pot afecta grav componentele telefonului tău;
  • dacă primești un apel, iar difuzorul telefonului se aude înfundat, mai așteaptă câteva ore până ca acesta să-și revină.

Telefoane rezistente la apă sau telefoane care tolerează apa?

Știm că te întrebi ce telefoane sunt rezistente la apă. Chiar dacă multe dintre telefoanele din ziua de azi sunt încadrate la clase de rezistență IP68 sau IP67, chiar dacă producătorii lor fac tot felul de teste pentru a demonstra că smartphone-urile lor nu se degradează la contactul cu apa, asta nu înseamnă că poți folosi dispozitivele pentru a filma sub apă în mod repetat.

Rezistența telefoanelor la apă presupune că dacă, de exemplu, vei scăpa gadgetul în cada cu apă, în toaletă sau în piscină, acesta nu va păți nimic, cu condiția îl lași să se usuce în mod natural după contactul accidental.

Forțarea uscării cu ajutorul unui foehn, de pildă, poate împinge picăturile de apă minuscule către interiorul telefonului și, concomitent, poate slăbi adezivul cu care marginile de cauciuc, menite să țină lichidele la distanță de circuitele telefonului, sunt lipite.

Da, testele producătorilor sunt făcute la anumite adâncimi și pentru durate lungi de timp, dar asta nu se traduce prin faptul că telefonul tău ar fi pregătit pentru o ședință de scuba diving. În primul rând pentru că testările sunt făcute în apă dulce (nicidecum sărată sau cu clor, cum e apa de mare sau cea din piscină), iar apoi pentru că scufundarea repetată a dispozitivului va duce, inevitabil, la alterarea marginilor de cauciuc despre care vorbeam ceva mai sus.

De altfel, dacă vei fi atent, nici Apple, nici Samsung, nici Huawei sau oricare alt producător de telefoane nu precizează că smartphone-urile pe care le produce ar fi complet impermeabile (waterproof), ci doar rezistente (water resistant), diferența dintre termeni fiind una mare.

Deci telefoanele cu IP68 sau IP67 nu sunt complet imune la apă. Și da, am tot spus apă, nu lichide, pentru că foarte mulți utilizatori de smartphone-uri cred că o certificare de rezistență la apă presupune și o garanție că telefoanele vor rezista la contactul cu sucuri sau, mai rău, cu ceai sau cafea fierbinți.

Nu este așa, pentru că, în afară de zahăr sau alți îndulcitori, băuturile pe care le-am menționat mai pot avea o caracteristică greu de digerat de către telefoane - temperaturile foarte ridicate. Lichidele fierbinți vărsate pe telefon pot degrada ireversibil dispozitivele.

Rezistența în fața stropirii cu lichide fierbinți este dată de certificarea IP69, pe care foarte puține telefoane o au.

Așadar, reține faptul că, chiar dacă telefonul tău are IP68, ar fi bine să eviți scufundarea, mai cu seamă repetată, a acestuia în apă.

 

 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Ce telefoane de la Apple sunt rezistente la apă?

iPhone 7 și iPhone 7 Plus erau primele telefoane de la Apple rezistente la apă. Acestea au fost lansate în 2016 și primeau certificarea IP67.

Compania americană a continuat să folosească această specificație și pe modelele următoare. Așadar, iată lista completă de telefoane iPhone rezistente la apă:

iPhone 8 (2017) - IP67

iPhone 8 Plus (2017) - IP67

iPhone X (2017) - IP67

iPhone XS (2018) - IP68

iPhone XS Max (2018) - IP68

iPhone XR (2018) - IP68

iPhone 11 (2019) - IP68

iPhone 11 Pro (2019) - IP68

iPhone 11 Pro Max (2019) - IP68

iPhone SE II (2020) - IP68

iPhone 12 (2020) - IP68

iPhone 12 mini (2020) - IP68

iPhone 12 Pro (2020) - IP68

iPhone 12 Pro Max (2020) - IP68

iPhone 13 (2021) - IP68

iPhone 13 mini (2021) - IP68

iPhone 13 Pro (2021) - IP68

iPhone 14 (2022) - IP68

iPhone 14 Pro (2022) - IP68

iPhone 14 Pro Max (2022) - IP68

iPhone 15(2023) - IP68

iPhone 15 Pro (2023) - IP68

iPhone 15 Pro Max (2023) - IP68

Ce telefoane de la Samsung sunt rezistente la apă?

Tot în 2016, compania coreeană se alătura celei americane cu telefoane Samsung rezistente la apă. Primul model lansat era Samsung Galaxy S7, care primea direct certificarea IP68.

Așadar, toate celelalte modele de telefoane care au urmat după S7 primeau garanția că rezistă la stropire sau chiar scufundare în apă dulce de un metru și jumătate. Iată care sunt acestea:

✓ Samsung Galaxy S7 edge

✓ Samsung Galaxy S8

✓ Samsung Galaxy S8+

✓ Samsung Galaxy Note8

✓ Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9+

Samsung Galaxy Note9

Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10+

✓ Samsung Galaxy S10s

Samsung Galaxy Note10

Samsung Galaxy Note10+

Samsung Galaxy S20

Samsung Galaxy S20+

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung Galaxy S21 5G

Samsung Galaxy S21Plus

Samsung Galaxy S22

Samsung Galaxy S22 Plus

Ce telefoane de la Huawei sunt rezistente la apă?

Te întrebai dacă Huawei este rezistent la apă? Nici chinezii nu s-au lăsat mai prejos cu certificarea telefoanelor rezistente la apă. Doar că ei nu s-au făcut cunoscuți cu modele mult mai ieftine decât competitorii lor despre care am vorbit mai sus.

Așa că, dacă erai în căutarea unei liste cu telefoane rezistente la apă ieftine? Poate că ar trebui să alegi unul din oferta Flip.ro de telefoane Huawei.

Iată lista completă a celor mai bune telefoane de la Huawei rezistente la apă:

Huawei P40 Pro

✓ Huawei Mate 40

Huawei Mate 40 Pro

✓ Huawei P30 Pro New Edition

✓ Huawei P40

✓ Huawei Mate 40 RS

✓ Huawei Mate 40 Pro

✓ Huawei Mate 30E Pro 5G

✓ Huawei P40 4G

✓ Huawei Mate 30 Pro

Huawei P30

✓ Huawei Mate 30 RS

✓ Huawei Mate 30

✓ Huawei Mate 30 Pro 5G

✓ Huawei Mate 20 X 5G

Huawei P30 Pro

Huawei P20 Pro

✓ Huawei Mate RS Porsche Design

✓ Huawei Mate 20

✓ Huawei Mate 20 Pro

✓ Huawei P10 Plus

Huawei P20

Huawei Mate 10 Pro

✓ Huawei Mate 20

✓ Huawei P 40

✓ Huawei P50

✓ Huawei P60

✓ Huawei Mate 30

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Cele mai rezistente telefoane la șocuri

Nu doar rezistența la apă ar trebui să fie un factor de interes pentru tine, ci și explorarea unor opțiuni de telefoane rezistente la șocuri și praf. Indiferent dacă ești o fire aventurieră sau mai liniștită, integritatea fizică a smartphone-ului tău este importantă. În plus, dacă acesta ajunge și pe mâna copiilor, cu atât mai mult este nevoie să acorzi o atenție sporită pentru telefoane mobile rezistente la șocuri, apă și praf.

 

Îți redăm mai jos, pe scurt, câteva modele care ne-au atras atenția și peste care te invităm să arunci o privire:

Doogee S60

Doogee S60 nu este doar un telefon care și-a demonstrat ultra-rezistența de-a lungul ultimilor ani, ci și o opțiune care se încadrează fără probleme într-un buget mai scăzut. Doogee S60 are procesor octa-core de 2.5 Ghz cu 8 nuclee, 6 GB RAM și 64 GB spațiu de stocare. Rezistența sa sporită la șocuri este dată de stratul protector de sticlă Corning Gorilla Glass, care îl protejează în mod impecabil de lovituri, zgârieturi și praf. În plus, carcasa din aluminiu și policarbonat de înaltă densitate rezistă cu succes inclusiv la căzături puternice.

Doogee BL9000

Primul lucru care impresionează la Doogee BL9000 este bateria uriașă de 9000 mAh, pe lângă materialele extrem de solide din care este construit. Cu display LG Full HD+ de 5.99 inchi și 6GB memorie RAM, este o alegere ideală pentru orice aventurier.

Blackview P10000 Pro

Tot din categoria telefoanelor antișoc venim cu propunerea modelului Blackview P10000 Pro, cu o baterie enormă de 1100 mAh, dotat cu procesor octa-core de 2GHz, 4GB memorie RAM și 64GB spațiu de stocare. Display-ul avansat are rezistență sporită la apă, praf și mai ales șocuri mai puternice sau de mai mic impact.

Motorola Defy

Smartphone-ul Motorola, cu cadru termoplastic, este capabil să facă față șocurilor multiple, grație ecranului protejat prin Victus Gorilla Glass. Telefonul a fost construit prin intermediul unui parteneriat cu Bullitt și face parte dintre modelele cu rezistența cea mai bună.

Nokia XR20

Știm cu toții istoricul Nokia din anii 2000 și faima modelelor de pe timpuri când vine vorba despre rezistența la lovituri. Modelul XR20 din zilele noastre este unul solid, cu rezistență crescută, chiar dacă nu are aspectul mai butucănos al recomandărilor de mai sus. Testele au dovedit că Nokia XR20 face față cu brio căderilor de până la 1,8 m pe beton, la fel și scufundării în apă.

Tu folosești un telefon rezistent la apă, șocuri sau praf? Spune-ne într-un comentariu despre ce model este vorba și cât de mulțumit ești de el, după ce i-ai testat limitele!

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!