Îți mai aduci aminte cât de hidoase erau primele telefoane rezistente la apă? Sau ce bătaie de cap aveai atunci când voiai să filmezi câteva cadre de la o petrecere în piscină sau de la prima ta experiență de snorkeling, când trebuia să-ți ții telefonul într-o carcasă ori într-o husă foarte incomode, dar mai ales inestetice?
În zilele noastre, nu mai poate fi vorba de așa ceva. Astăzi, multe telefoane sunt rezistente la apă, fără a-și pierde din designul mai mult decât atrăgător.
Ți-am pregătit în acest material tot ce ar trebui să știi despre telefoanele waterproof, ce anume face un telefon să fie rezistent la apă, dar și cum știi dacă telefonul tău este sau nu rezistent la apă, fie că vorbim de stropire sau scufundare. De asemenea, vei afla până unde merge rezistența unui telefon la apă.
În partea a doua a acestui articol vei descoperi și câteva modele de telefoane rezistente la apă.
Așadar, să începem!
Ce face un telefon să fie rezistent la apă?
Răspunsul scurt la întrebarea „Ce face un telefon să fie rezistent la apă?” este să aibă certificarea IP67 sau IP68, despre care vom „povesti” câteva rânduri mai jos.
Concret, niciun telefon de pe piață nu este perfect ermetic. Însă, față de primele modele apărute, telefoanele noi nu au bateria detașabilă și vin cu carcase care fac pătrunderea picăturilor de apă la interiorul dispozitivelor aproape imposibilă. Acest lucru este posibil cu ajutorul garniturilor de cauciuc din jurul porturilor și componentelor detașabile, dar și a siliconului din jurul butoanelor.
În plus, producătorii acestor telefoane rezistente la apă folosesc un adeziv puternic pentru a lipi perfect componentele exterioare ale telefonului, astfel încât lichidele să nu poată trece de sau printre ele.
Te întrebi, poate, de ce niciun telefon nu este 100% rezistent la apă? Pentru că sigilarea completă a acestora, ceea ce, într-adevăr, nu ar mai permite pătrunderea la interior a niciunei picături, oricât de mică, ar presupune o diferență mare de presiune a aerului dintre interiorul și exteriorul dispozitivului. Cu alte cuvinte, sigilate perfect, telefoanele ar crăpa imediat.

De asemenea, nici difuzoarele și microfoanele nu sunt complet sigilate, pentru că au nevoie de aer pentru a putea produce, respectiv percepe vibrațiile sunetelor. Totuși, producătorii de telefoane rezistente la apă acoperă aceste părți ale smartphone-urilor cu o membrană flexibilă care respinge lichidele.
Revenind la cele două certificări pe care trebuie să le urmărești în lista de specificații ale unui telefon, pentru a vedea dacă acesta este sau nu waterproof, hai să vedem ce reprezintă acestea, de fapt.
Ce înseamnă IP67 la telefoane?
Telefoanele rezistente la apă primesc certificarea IP67 sau IP68, în funcție de nivelul de protecție pe care dispozitivele le pot oferi. IP este acronimul de la Ingress Protection, iar prima cifră stabilește rezistența telefonului (sau a altui aparat electronic) la praf și nisip, 6 fiind valoarea maximă pe care un dispozitiv o poate obține.
Cifra 6, după acronimul IP, înseamnă că telefonul care a primit această certificare oferă o protecție de 100% în fața prafului și a nisipului.
Un dispozitiv care are în lista de specificații codul IP67, cea mai des întâlnită certificare de pe piață a aparatelor electronice, va oferi o protecție de 100% împotriva prafului și o rezistență de 30 de minute în apă, la adâncimea de un metru.
Desigur, un telefon cu IP67 va fi imun la stropirea cu apă, așa că îl poți folosi atunci când plouă fără nicio grijă.
Ce înseamnă IP68 la telefoane?
Telefoanele rezistente la apă care au primit certificarea IP68 sunt mai bine echipate decât cele care au obținut doar IP67.
Atunci când vorbim de nivelul lor de rezistență în fața particulelor de praf, chiar și cele mai fine care pot fi întâlnite, nu există diferențe între un IP67 și IP68.
Singura comparație pe care o putem face între cele două certificări este adâncimea la care poate rezista un telefon încadrat la una dintre cele două categorii. Dacă un dispozitiv încadrat la IP67 nu va mai funcționa dacă va fi scufundat, voit sau accidental, în apă mai adâncă de un metru, în cazul unui telefon cu IP68, acesta va suporta presiunea de până la 1,5 metri.
Cu alte cuvinte, dacă vrei să tragi câteva cadre, fie ele foto sau video, cu un telefon și să fii sigur că acesta va merge la fel de bine și după „baia” pe care te pregătești să i-o faci, cel mai bine ar fi să optezi pentru un smartphone cu IP68.
Reține faptul că toate testele care au permis certificarea telefoanelor au fost făcute în apă dulce. Așadar, poate ar fi o idee bună să nu le testezi rezistența în apă sărată (la mare) sau în apă cu clor (într-o piscină).
Pe de altă parte, nu ar trebui să te sperie ideea că ți-ai putea stropi sau chiar scufunda telefonul în apă sărată sau cu clor. Tot ce va trebui să faci în acest caz va fi să clătești cât mai curând dispozitivul cu apă de la robinet, inclusiv în zona mufelor.
Iată și un tabel din care poți înțelege mai bine diferențele dintre un telefon cu IP67 și unul cu IP68.
Ce trebuie să faci după ce ai scos telefonul din apă?
Chiar dacă ai un telefon rezistent la apă, e bine să îți iei toate măsurile de precauție și să urmezi pașii de mai jos, imediat ce l-ai scos din apă:
- șterge telefonul cu un prosop moale sau cu un șervețel, pentru a înlătura surplusul de apă;
- lasă-l să se usuce natural, fără să forțezi procesul. Utilizarea unui uscător de păr sau suflatul înspre difuzor ori slot de încărcare ar putea împinge picăturile mici de apă către interiorul telefonului, așa că renunță la idee;
- nu îl băga la încărcat. După cum probabil știi deja, apa este un bun conductor de electricitate, așa că, introducând un cablu de alimentare e posibil să-ți „prăjești” telefonul;
- oricât de tentant ar putea fi, nu bate cu telefonul în podul palmei pentru a înlătura picăturile din zona difuzorului. Șocurile pot afecta grav componentele telefonului tău;
- dacă primești un apel, iar difuzorul telefonului se aude înfundat, mai așteaptă câteva ore până ca acesta să-și revină.
Telefoane rezistente la apă sau telefoane care tolerează apa?
Chiar dacă multe dintre telefoanele din ziua de azi sunt încadrate la clase de rezistență IP68 sau IP67, chiar dacă producătorii lor fac tot felul de teste pentru a demonstra că smartphone-urile lor nu se degradează la contactul cu apa, asta nu înseamnă că poți folosi dispozitivele pentru a filma sub apă în mod repetat.
Rezistența telefoanelor la apă presupune că dacă, de exemplu, vei scăpa gadgetul în cada cu apă, în toaletă sau în piscină, acesta nu va păți nimic, cu condiția îl lași să se usuce în mod natural după contactul accidental.

Forțarea uscării cu ajutorul unui foehn, de pildă, poate împinge picăturile de apă minuscule către interiorul telefonului și, concomitent, poate slăbi adezivul cu care marginile de cauciuc, menite să țină lichidele la distanță de circuitele telefonului, sunt lipite.
Da, testele producătorilor sunt făcute la anumite adâncimi și pentru durate lungi de timp, dar asta nu se traduce prin faptul că telefonul tău ar fi pregătit pentru o ședință de scuba diving. În primul rând pentru că testările sunt făcute în apă dulce (nicidecum sărată sau cu clor, cum e apa de mare sau cea din piscină), iar apoi pentru că scufundarea repetată a dispozitivului va duce, inevitabil, la alterarea marginilor de cauciuc despre care vorbeam ceva mai sus.
De altfel, dacă vei fi atent, nici Apple, nici Samsung, nici Huawei sau oricare alt producător de telefoane nu precizează că smartphone-urile pe care le produce ar fi complet impermeabile (waterproof), ci doar rezistente (water resistant), diferența dintre termeni fiind una mare.
Deci telefoanele cu IP68 sau IP67 nu sunt complet imune la apă. Și da, am tot spus apă, nu lichide, pentru că foarte mulți utilizatori de smartphone-uri cred că o certificare de rezistență la apă presupune și o garanție că telefoanele vor rezista la contactul cu sucuri sau, mai rău, cu ceai sau cafea fierbinți.

Nu este așa, pentru că, în afară de zahăr sau alți îndulcitori, băuturile pe care le-am menționat mai pot avea o caracteristică greu de digerat de către telefoane - temperaturile foarte ridicate. Lichidele fierbinți vărsate pe telefon pot degrada ireversibil dispozitivele.
Rezistența în fața stropirii cu lichide fierbinți este dată de certificarea IP69, pe care foarte puține telefoane o au.
Așadar, reține faptul că, chiar dacă telefonul tău are IP68, ar fi bine să eviți scufundarea, mai cu seamă repetată, a acestuia în apă.
Ce telefoane de la Apple sunt rezistente la apă?
iPhone 7 și iPhone 7 Plus erau primele telefoane de la Apple rezistente la apă. Acestea au fost lansate în 2016 și primeau certificarea IP67.
Compania americană a continuat să folosească această specificație și pe modelele următoare. Așadar, iată lista completă de telefoane iPhone rezistente la apă.
✓ iPhone 8 (2017) - IP67
✓ iPhone 8 Plus (2017) - IP67
✓ iPhone X (2017) - IP67
✓ iPhone XS (2018) - IP68
✓ iPhone XS Max (2018) - IP68
✓ iPhone XR (2018) - IP68
✓ iPhone 11 (2019) - IP68
✓ iPhone 11 Pro (2019) - IP68
✓ iPhone 11 Pro Max (2019) - IP68
✓ iPhone SE II (2020) - IP68
✓ iPhone 12 (2020) - IP68
✓ iPhone 12 mini (2020) - IP68
✓ iPhone 12 Pro (2020) - IP68
✓ iPhone 12 Pro Max (2020) - IP68
✓ iPhone 13 (2021) - IP68
✓ iPhone 13 mini (2021) - IP68
✓ iPhone 13 Pro (2021) - IP68
✓ iPhone 13 Pro Max (2021) - IP68
Ce telefoane de la Samsung sunt rezistente la apă?
Tot în 2016, compania coreeană se alătura celei americane cu telefoane Samsung rezistente la apă. Primul model lansat era Samsung Galaxy S7, care primea direct certificarea IP68.
Așadar, toate celelalte modele de telefoane care au urmat după S7 primeau garanția că rezistă la stropire sau chiar scufundare în apă dulce de un metru și jumătate. Iată care sunt acestea:
✓ Samsung Galaxy S7 edge
✓ Samsung Galaxy S8
✓ Samsung Galaxy S8+
✓ Samsung Galaxy Note8
✓ Samsung Galaxy S9
✓ Samsung Galaxy S10s
Ce telefoane de la Huawei sunt rezistente la apă?
Te întrebai dacă Huawei este rezistent la apă? Nici chinezii nu s-au lăsat mai prejos cu certificarea telefoanelor rezistente la apă. Doar că ei nu s-au făcut cunoscuți cu modele mult mai ieftine decât competitorii lor despre care am vorbit mai sus.
Așa că, dacă erai în căutarea unei liste cu telefoane rezistente la apă ieftine? Poate că ar trebui să alegi unul din oferta Flip.ro de telefoane Huawei.
Iată lista completă a celor mai bune telefoane de la Huawei rezistente la apă:
✓ Huawei Mate 40
✓ Huawei P30 Pro New Edition
✓ Huawei P40
✓ Huawei Mate 40 RS
✓ Huawei Mate 40 Pro
✓ Huawei Mate 30E Pro 5G
✓ Huawei P40 4G
✓ Huawei Mate 30 Pro
✓ Huawei Mate 30 RS
✓ Huawei Mate 30
✓ Huawei Mate 30 Pro 5G
✓ Huawei Mate 20 X 5G
✓ Huawei Mate RS Porsche Design
✓ Huawei Mate 20
✓ Huawei Mate 20 Pro
✓ Huawei P10 Plus
✓ Huawei Mate 10
Tu folosești un telefon rezistent la apă? Spune-ne într-un comentariu despre ce model este vorba și cât de mulțumit ești de el, după ce i-ai testat limitele!