Pe masura ce noi ne-am maturizat, telefoanele mobile au cunoscut, de asemenea, o maturizare, odata cu lansarea fiecarui model, mult asteptat de utilizatorii din toata lumea.
Daca primul model de iPhone din 2007 avea sa schimbe radical modul in care interactionam si ne raportam la telefoanele mobile, modelele care au urmat aveau sa imbunatateasca tot mai mult relatia noastra cu telefoanele mobile.
In timp, compania fondata de Steve Jobs avea sa riste din ce in ce mai mult, cu fiecare model nou de iPhone lansat, pe fondul unor utilizatori din ce in ce mai educati, care puteau fi cei mai mari fani, dar si cei mai mari inamici, totodata. In cele ce urmeaza iti vom prezenta, pe rand, un scurt review pentru modelele iPhone X, iPhone XR si iPhone XS.
In acest articol vei citi mai multe despre:
- iPhone X
- iPhone XS
- iPhone XR
- Comparatii si pareri iPhone X, iPhone XS si iPhone XR
- Controverse iPhone X, iPhone XS si iPhone XR
- Diferenta intre iPhone XS si iPhone XS Max
- Costuri de inlocuire si reparatie a componentelor pentru iPhone X, XS si XR
- La ce sa fii atent cand cumperi un iPhone X, XS sau XR second-hand
1. iPhone X
In toamna anului 2017, lansarea iPhone X a venit ca o incununare a succesului Apple, care a marcat si cei zece ani de la aparitia primului device sub acest brand. Tot atunci, americanii au venit cu schimbari majore in ceea ce priveste specificatiile iPhone X.
„In ultimul deceniu, am promovat inovatia dupa inovatie, aducandu-ne in acest moment, cand putem crea dispozitive mult mai inteligente, mult mai capabile si mult mai creative ca niciodata”, si-a inceput discursul Tim Cook, CEO-ul Apple, sustinut in conferinta de prezentare a iPhone X.
iPhone X este un telefon aniversar si primul smartphone cu ecran OLED si recunoastere faciala avansata. Modelul se remarca prin Face ID (recunoastere faciala prin intermediul camerei TrueDepth) care ia locul lui Touch ID, care scana fata utilizatorului. Dupa un deceniu de LCD, aceasta generatie a trecut la tehnologia Super Retina Display de 5,8 inchi in diagonala (2436 x 1125 pixeli). In plus, iPhone X dispune de un ecran edge to edge.
Apple a sesizat atentia tot mai mare pe care oamenii o acorda, in ultimii ani, materialului din care este fabricat ecranul telefonului mobil pentru ca de acesta depinde rezistenta propriu-zisa a acestuia. Din graba, de cele mai multe ori, sansa ca telefonul sa-ti alunce din maini si sa cada sau sa se loveasca la colturi este destul de mare. Din acest motiv, pentru iPhone X, Apple a optat pentru un design din sticla si otel inoxidabil.
Baterie iPhone X
Cu o capacitate de 2.716 mAh, iPhone X vine cu o modificare importanta in ceea ce priveste afisajul bateriei si asta pentru ca reprezentantii companiei au decis sa elimine acel procent prin care puteai sa vezi cata baterie ti-a mai ramas la telefon (stabilita printr-o setare).
Bateria de la iPhone X ramane, la acest model doar o iconita alba care indica o informatie aproximata. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca nu exista suficient spatiu pentru afisarea tuturor pictogramele, pentru ca atunci cand apare una noua, le inlocuieste, temporar, pe celelalte. Ca sa-ti faci mai bine o idee, procesul este similar cu momentul in care iti pui telefonul la incarcat.
Dar, bateria de la iPhone X vine la pachet cu un bonus, si anume incarcarea wireless, o tehnologie introdusa prima data de Palm Pre in 2009, reluata de Nokia in urma cu opt ani si popularizata ulterior de Samsung.
Camera iPhone X
In ceea ce priveste specificatiile camerei foto ale iPhone X, trebuie sa stii ca modelul dispune de o camera duala pe spate, cu cate 12 megapixeli fiecare si cu stabilizare optica de imagine, dar si o camera frontala de 7MP, capabila de fotografii in mod Portret, cu blurare a fundalului.
Alte specificatii iPhone X
iPhone X nu mai are buton de Home si implicit nici scanner de amprenta. Butonul suporta diverse gesturi ca sa iti permita sa interactionezi mai usor cu meniul telefonului.
De asemenea, iPhone X este cel care introduce acele animoji, adica emoji-uri animate prin care chipul tau se transpune in fete de animale. Aceasta functie populara poate fi folosita in iMessage, dar si in toate celelalte aplicatii de chat.
2. iPhone XS
Modelul a fost lansat in aceeasi zi cu iPhone XS Max, adica pe 21 septembrie 2018. Daca iPhone X era disponibil in doua culori, alb si negru, XS-ul a fost lansat avand o a treia nuanta, pe langa alb si negru, pe care cei de la Apple o numesc gold.
Despre iPhone XS, reprezentantii Apple spuneau, la momentul lansarii de acum doi ani, ca „este cel mai bun (telefon) pe care l-au facut vreodata”. Este un telefon cu diagonala de 5,8 inci, similara cu iPhone X, dar care aduce schimbari la nivel de procesor cu cip A12 Bionic, realizat intr-un proces de litografiere pe 7nm, cu sase nuclee, 4GB de memorie RAM si 64/256/512 GB de stocare.
Un avantaj considerabil este oferit de un hardware de top, alaturi de un software ce mizeaza pe simplitate.
In ceea ce priveste designul si utilizarea de zi cu zi, parerile sunt impartite, dar cam toate duc la concluzia ca iPhone XS nu are niciun element diferentiator comparativ cu fratele sau mai mare, iPhone X. Terminalul este unul cat se poate de elegant, cu sticla atat pe fata, cat si pe spate.
Insa, in ceea ce priveste recunoasterea faciala, iPhone XS are un atuu in fata modelului anterior si asta pentru ca functia Face ID se misca vizibil mai bine, comparativ cu iPhone X. Utilizatorul intampina putine situatii in care i se solicita introducerea codului de deblocare.
Baterie iPhone XS
iPhone XS are o baterie de 2.658 mAh, 4 GB de memorie RAM si stocare de 64, 256 si 512 GB. Un ciclu complet de alimentare cu energie electrica dureaza aproximativ doua ore si 35 de minute, in conditii de incarcare normale, fara functie de incarcare rapida.
Camera iPhone XS
iPhone Xs include:
- Doua camere de 12MP cu teleobiectiv si obiectiv larg
- O camera de 7MP cu inregistrare video HD la 1080p de pana la 60 fps
3. iPhone XR
Pentru a se putea adresa tuturor categoriilor de fani, la doar o luna de la lansarea iPhone XS si iPhone XS Max, Apple a mai adus in lupta inca un jucator: iPhone XR, un model cu mult mai ieftin, dar imbracat in culori puternice, dar mai ales noi comparativ cu ultimele modele dinaintea sa si anume albastru, galben, coral si rosu.
La nivel de productie, modelul pare sa aiba mai multe elemente comune cu modelele iPhone 8 si 8 Plus, lansate cu un an inainte, insa la nivel de design, acesta pare sa aiba ca sursa de inspiratie iPhone X si iPhone XR. Referitor la dimensiuni, iPhone XR, cu ecran de 6,1, pare sa fie pozitionat cumva intre modelul standard iPhone X (cu ecran de 5,8) si iPhone XS Max (care dispune de un ecran de 6,5).
Fata de modelele anterioare, iPhone XR dispune de un grip mai bun. Daca nu ar avea camera mai sensibila la potentiale zgarieturi, modelul aproape ca nu ar necesita prezenta unei huse de protectie pentru ca este imbracat in culori vii.
Baterie iPhone XR
In ceea ce priveste bateria, iPhone XR dispune de o baterie de 2.942 mAh, cu o autonomie mai mare cu pana la 1,5 ore comparativ cu iPhone 8 Plus.
Alte specificatii iPhone XR
- Ecran: IPS de 6.1 inch cu rezolutie 1792 x 828 pixeli
- Procesor: Apple A12 Bionic
- Memorie: 3 GB RAM si 64/128/256 GB stocare
- Camera foto: O camera de 12 MP cu obiectiv larg + Camera de 7 MP cu inregistrare video HD la 1080p de pana la 60 fps
Comparatii si pareri iPhone X, iPhone XS si iPhone XR
De departe, iPhone X este unul din cele mai populare modele realizate de gigantul Apple, in timp ce succesorul sau iPhone XS este vazut ca avand o evolutie relativ modesta. La capitolul baterie, iPhone X a iesit castigator in fata iPhone XS. Rezultatele testelor realizat de Tom’s Guide indica faptul ca smartphone-ul care a fost lansat odata cu aniversarea celor 10 ani de iPhone a avut o operare de 10 ore si 49 de minute, in timp ce varianta mai tanara a acestuia, iPhone XS a fost capabil sa functioneze intr-un interval de timp de 10 ore si 38 de minute.
Diferenta nu este una foarte mare, insa s-a dovedit a fi „rusinoasa” pentru gigantul Apple. si asta pentru ca testul nu a implicat decat navigarea pe internet folosind o conexiune 4G LTE.
Un lucru pe care iPhone X si iPhone XS il au in comun este display-ul OLED, cu aceleasi caracteristici:
- 5.8 inchi
- 2436 X 1125 pixeli
- Rata de contrast – 1.000.000:1
- Pondere display-device: 82.9%
Legat de iPhone XR, acesta detine o camera simpla de 12 MP, insa vine din spate cu un atuu considerabil fata de modelul X si XS. iPhone XR se diferentiaza prin introducerea unui modul portret cu efect bokeh avansat si controlul adancimii de camp, ce face ca fotografiile realizate sa semene cu performanta unui aparat foto DSLR.
La capitolul comportamentul utilizatorului, stim deja ca iPhone-urile sunt o componenta sensibila sau chiar fragila am putea spune. Toate modelele amintite mai sus necesita o husa pentru a preintampina zgarieturile care pot aparea in mod accidental, cu precadere in partea superioara a telefonului, pentru ca pe o suprafata plana, zgarieturile pot aparea destul de rapid.
Totusi daca ar fi sa vorbim despre un castigator, acesta ar fi iPhone XR. De ce? Pentru că la acest telefon exista posibilitatea sa te alegi cu mai putine zgarieturi, datorita faptului ca spatele este mai liber, prin prisma camerei simple de care dispune, comparativ cu cele duble de la modelele X si XS.
Apple s-a laudat ca telefoanele produse de ei rezista la apa. Daca vorbim despre rezistenta la apa a telefonului iPhone X, putem spune acesta este conceput sa reziste la o adancime de 1 metru, pana la 30 de minute. Doar iPhone XS este proiectat sa reziste la a fi scapat in apa, la o distanta de 2 metri adancime, pana la 30 de minute, pentru ca modelul iPhone XR sa aiba o rezistenta la apa de 1 metru, arata datele de pe site-ul companiei.
Specificatii | iPhone X | iPhone XS | iPhone XR |
Dimensiune (milimetri – Lungime x Latime X Grosime) | 143,6 x 70,9 x 7,7 | 143,6 x 70,9 x 7,7 | 150,9 x 75,7 x 8,3 |
Culoare | Negru, Argintiu | Argintiu, Gri Stelar, Auriu | Albastru, Alb, Negru, Galben, Coral, Rosu |
Ecran | 5,8 inchi | 5,8 inchi | 6,1 inchi |
Greutate | 174 g | 177 g | 194 g |
Procesor | Cip A11 Bionic cu Neural Engine | Cip A12 Bionic cu Neural Engine de a doua generație | Cip A12 Bionic cu Neural Engine de a doua generație |
Baterie | 2716 mAh | 2658 mAh | 2942 mAh |
Camera | 12 MP+ 12MP + 7MP (True Depth) | 12 MP+ 12MP + 7MP (True Depth) | 12 MP+7 MP (True Depth) |
Sistem operare | iOS 11.1.1 (actualizabil pana la iOS 13.5 sau mai nou) | iOS 12 (actualizabil pana la iOS 13.5 sau mai nou) | iOS 12 (actualizabil pana la iOS 13.5 sau mai nou) |
Memorie | 64GB 3GB RAM, 256GB 3GB RAM | 64 GB 256 GB 512 GB | 64 GB 128 GB |
Rezistenta apa + praf (IP) | IP 67 | IP 68 | IP 67 |
Interval pret, telefon nou (toate capacitatile GB) | 3.000-5.000 lei | 3.000-7.500 lei | 2.600-4.800 lei |
Controverse iPhone X, iPhone XS si iPhone XR
In 2017, Apple a recunoscut ca a incetinit performantelele unor modele mai vehi de iPhone, printr-un update de soft. Printre aceste modele se numara si iPhone X care utilizeaza sistemul iOS 12.1 sau versiuni mai noi. Strategia a fost implementata si pentru iPhone XS, XS Max si XR cu sisteme iOS 13.1 sau mai noi. Incidentele au iesit la iveala dupa ce mai multi clienti s-au plans ca telefoanele lor s-au inchis brusc.
Compania americana de tehnologie a motivat ca a recurs la acest lucru pentru a prelungi durata de viata a dispozitivelor, insa chiar si asa, Apple a fost amendata cu 27,4 milioane de dolari, potrivit presei internationale. Mai multi utilizatori au transmis atunci pe mai multe retele de socializare ca ar fi fost mai utila o schimbare a bateriei dispozitivelor, care ar fi imbunatatit considerabil calitatea acestora.
Diferenta intre iPhone XS si iPhone XS Max
Desi cele doua telefoane au fost lansate in aceeasi zi, exista unele lucruri prin care se deosebesc, dar si lucruri pe care le au in comun. iPhone XS Max-ul are un ecran de 6.5 inchi, spre deosebire de ecranul de 5.8 de pe varianta simpla. Un ecran mai mare pentru a viziona filme si a te juca ce iti doresti, drept urmare, are nevoie si de o sursa de putere mai mare. Spre deosebire de bateria de 2648mAh a XS, varianta Max are 3174mAh. Acestea sunt cele 2 diferente fundamentale intre modele care impart aceeasi calitate a display-ului, camerei, a componentelor si a experientei de utilizare, per total.
Costuri de inlocuire si reparatie a componentelor pentru Iphone X, XS si XR
Pentru ecran
De regula, cea mai comuna problema cu care se confrunta toti detinatorii de smartphone-uri este cea a ecranului spart, iar utilizatorii Apple am putea spune ca sunt cap de afis la acest capitol.
Pretul unui ecran spart, daca ne referim la iPhone X costa in jur de 200 de euro (aproximativ 900 de lei). Acelasi cost de reparatie il are si iPhone XS, iar in ceea ce priveste iPhone XR, detinatorii acestui model vor fi nevoiti sa scoata mai putini bani din buzunare, in jur de 110 euro (putin peste 500 de lei).
De ce este, de fapt, atat de costisitor? Pentru ca ecranul se dovedeste a fi printre cele mai scumpe componente ale unui telefon modern. Totodata, pretul a devenit mai piperat si din cauza tranzitiei de la ecran LCD la ecran OLED, despre care am amintit ceva mai sus.
Pentru baterie
Atat pentru iPhone X, iPhone XS, cat si iPhone XR, costul inlocuirii bateriei se ridica la 30 de euro, echilvalentul a aproximativ 150 de lei. Pentru functionarea in bune conditii a telefonului mobil, Apple recomanda inlocuirea bateriei pentru telefoanele care au procentajul de sanatate al bateriei mai mic de 80% ori cand indica “Service” in setarile telefonului. Cateodata, insa, sunt si alte situatii in care este recomandat ca bateria sa fie schimbata, precum: baterie umflata, numar de cicluri de incarcare depasit, socuri mecanice puternice, supraincalzirea telefonului ori scadere inexplicabila a nivelului bateriei. Aceste situatii pot fi depistate doar in cadrul unui service profesionist cu tehnicieni experti.
Sticla de pe spate
Politicile impuse de Apple sunt diferite fata de alte companii din domeniul tehnologiei. Spre exemplu, in ceea ce priveste inlocuirea sticlei sparte de pe spatele telefonului, implica de la sine inlocuirea intregului ansamblu. Acest aspect plaseaza intregul proces in topul celor mai costisitoare proceduri si asta pentru ca valoarea reparatiei poate ajunge sa fie dubla comparativ cu cea a unui ecran spart.
Pentru un iPhone X si un Iphone XS, costurile inlocuriii sticlei de pe spate se ridica la 3-400 de lei.
In Romania iti recomandam sa iti repari iPhone-ul doar la anumite service-uri, care sunt specializate in reparatii ale produselor Apple. Unele dintre acestea sunt: IQFIX, iStyle, (magazin care comercializeaza device-uri si accesorii marca Apple), despre Depanero, partener eMAG (care detine Apple Shop), Cordon Electronics si Vox Filemaker Solutions din Timisoara.
La ce sa fii atent cand cumperi un iPhone X, XS sau XR second-hand
De multe ori, este mult mai avantajos sa iti cumperi un telefon la mana a doua, cu atat mai mult cu cat vorbim despre iPhone-uri, despre care se stie ca au preturi ceva mai ridicate. Insa, daca te-ai decis sa faci o achizitie de acest fel, este bine sa stii cateva lucruri inainte.
Pe langa atentia sporita pe care trebuie sa o ai la aspectele de tin de camera foto, display si mod de functionare, acorda un timp mai mare si asupra contului de iCloud. Indiferent de modelul unui iPhone, acesta se poate dovedi inutil daca nu stii parola de iCloud sau daca nu poti reseta telefonul.
De cele mai multe ori, telefoanele second-hand vandute prin intermediul site-urilor de anunturi sunt nesigure. Intalnirile cu diferite persoane de pe astfel de site-uri sunt incomode, foarte rapide, pline de negocieri si timp pierdut. O buna parte dintre telefoanele vandute prin astfel de metode ascund probleme, deoarece verificarea este facuta rapid si superficial de catre noul posesor al telefonului, care de cele mai multe ori se uita doar la aspectul estetic al dispozitivului si analizeaza incorect aspectele tehnice interne ale telefonului.
Este indicat ca, in cazul in care te gandesti sa iti iei un iPhone X, XS sau XR second-hand, sa il cumperi din surse autorizate, de incredere, si astfel sa te asiguri ca functioneaza.