Ce faci dacă ai scăpat telefonul în apă?

Ce faci dacă ai scăpat telefonul în apă?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 30.03.2021

Niciun gadget nu este scutit de pericolul deteriorării. Totuși, când scapi un telefon în apă, riști să pierzi și informațiile din el, nu doar să uzi dispozitivul sau să-i spargi ecranul, dacă lovitura a fost una puternică. Deși, la prima vedere, un telefon udat este compromis, ai suficiente șanse de a-l putea folosi în continuare. 

Tot ce trebuie să faci dacă ți-ai scăpat telefonul în apă este să reții din timp câteva măsuri de precauție și să acționezi prompt, atunci când este cazul, dacă vrei să-ți salvezi smartphone-ul. 

Ți-am pregătit, în acest material, toate situațiile în care te-ai putea afla atunci când scapi un telefon în apă, precum și informații utile cu ce trebuie să faci, dar mai ales ce NU trebuie să faci atunci când telefonul a căzut în piscină sau în toaletă

Iată ce vei afla din rândurile de mai jos:

  • Ce trebuie să faci imediat după ce ai scăpat telefonul în apă
  • Ce să NU faci după ce ai scăpat telefonul în apă
  • Ce trebuie să faci dacă ai scăpat în apă un telefon rezistent la contactul cu lichide
  • Ce trebuie să știi dacă ai udat un telefon care nu este rezistent la apă
  • Metoda orezului pentru un telefon scăpat în apă - eficientă sau nu?
  • Dacă am scăpat telefonul în apă, mai beneficiază de garanție?
  • Alte surse de umiditate care îți pot distruge telefonul
  • Sfaturi practice care te ajută să previi udarea telefonului
  • Ce alte ponturi poți avea în vedere

Ce trebuie să faci imediat după ce ai scăpat telefonul în apă

De îndată ce ai recuperat telefonul, urmează pașii de mai jos:

  • închide telefonul;
  • înlătură rapid husa telefonului;
  • scoate bateria gadgetului, dacă folosești un model mai vechi de telefon, care permite asta;
  • șterge telefonul cu un material textil cât se poate de absorbant, cum ar fi un prosop sau un șervețel;
  • lasă-l să se usuce natural, departe de razele directe ale soarelui.

Acum, să vedem și care sunt contraindicațiile atunci când ai scăpat un telefon în apă

Ce să NU faci după ce ai scăpat telefonul în apă

Panica este o reacție cât de poate de justificată atunci când telefonul tău a aterizat în apă, chiar dacă nu vorbim de un contact îndelungat cu lichidul. Totuși, e important să-ți stăpânești, pe cât posibil, impulsul de moment și să acționezi eficient, pentru ca incidentul să nu aibă un deznodământ nefericit. 

Așadar, NU:

  • reporni telefonul pentru a vedea dacă mai funcționează;
  • scutura smartphone-ul, în încercarea de a elimina picăturile de apă care ar fi putut intra în sloturile acestuia;
  • folosi aspiratorul pentru a extrage apa care ar fi putut intra în telefon;
  • folosi uscătorul de păr pentru a grăbi procesul de eliminare a apei;
  • așeza telefonul pe calorifer, gândindu-te că asta ar ajuta la uscarea lui mai rapidă.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Ce trebuie să faci dacă ai scăpat în apă un telefon rezistent la contactul cu lichide

Într-un material postat de curând pe blogul Flip.ro îți prezentam lista completă cu telefoane rezistente la apă

Ce trebuie să reții este că, dacă ai un telefon lansat cel mult acum doi ani, e foarte posibil ca dispozitivul să fie unul rezistent la apă. Cum poți ști sigur asta? 

Producătorii de telefoane mobile apelează la Comisia Internațională de Electronice (International Electrotechnical Commission, sau, pe scurt, IEC) pentru a obține certificări pe care sigur le-ai întâlnit în lista de specificații ale smartphone-urilor de care ai fost interesat. 

Vorbim de certificările IP67 și IP68, unde IP este acronimul de la Ingress Protection, adică protecția pe care telefoanele o au la imersie (scufundare) în lichide. 

De fapt, testele conform cărora telefoanele primesc certificările IP67 sau IP68 sunt făcute doar în apă dulce, nicidecum în apă sărată (la mare), în apă cu clor (la piscină) sau în alte lichide în care ți-ai putea scăpa sau cu care ți-ai putea stropi telefonul (apă cu săpun - în cadă, cafea, ceai etc.).

Deci, chiar dacă ai un telefon rezistent la apă, nu înseamnă că îl poți folosi pentru selfie-uri în piscină sau că poți turna, liniștit, o cană de cafea pe el.

Iată ce ai de făcut imediat după ce ai recuperat un telefon cu IP67 sau IP68 pe care l-ai scăpat în apă:

  • închide dispozitivul - chiar dacă producătorul de telefoane Samsung susține că gadgeturile sale nu trebuie oprite după contactul cu lichide, noi te sfătuim să faci asta, pentru a elimina toate îndoielile;
  • nu folosi niciun accesoriu - dacă ai ales să lași telefonul pornit, NU introdu mufa de căști și NU pune telefonul la încărcat! 
  • dacă ai scăpat telefonul în apă sărată sau cu clor ori l-ai stropit cu bere, cafea, ceai sau alte lichide, clătește-l urgent cu apă dulce, de la chiuvetă. Sarea este corozivă și poate ataca telefonul, indiferent dacă acesta este sau nu rezistent la apă;
  • NU introdu prosopul, șervețelele, bețișoarele cosmetice sau alte obiecte cu care ai putea încerca să elimini apa strânsă în sloturile telefonului;
  • NU scoate cartela SIM!
  • NU usca telefonul cu foehnul!
  • așteaptă până când telefonul se usucă în mod natural;
  • imediat ce picăturile de apă s-au evaporat complet, redeschide telefonul și verifică dacă acesta mai funcționează cum trebuie (efectuează un apel, vezi dacă și-a păstrat viteza de reacție la comenzile din ecran, fă o poză cu camera principală și cu cea de selfie și observă dacă vezi ceva schimbat la el).

În cazul în care contactul cu apa ți-a afectat în vreun fel funcționarea telefonului, mergi cu el cât mai curând într-un service. 

Ce trebuie să știi dacă ai udat un telefon care nu este rezistent la apă

Există și scenariul mai „negru”, adică cel în care telefonul tău, care nu este certificat ca fiind rezistent la contactul cu lichide, aterizează în apă. Încă o dată, păstrează-ți calmul și verifică mai întâi dacă nu cumva și alți posesori de telefoane au trecut deja prin experiența asta, având un final fericit. Poți căuta pe YouTube marca telefonului tău (de exemplu, iPhone SE) și „water resistance test”. 

De ce spunem asta? Pentru că certificarea de rezistență la apă a fiecărui model de telefon este una costisitoare. De aceea, producătorii de smartphone-uri aleg să scoată pe piață și gadgeturi care nu trec prin teste de acest tip, chiar dacă telefoanele sunt, de fapt, rezistente la contactul cu apa.

Este și cazul modelului de Samsung Note 10 Lite, care, deși nu este certificat IP67 sau IP68, rezistă cu stoicism la apă (am verificat personal asta).

Revenind la ce trebuie să faci dacă ai udat un telefon care nu e rezistent la apă, iată sfaturile noastre:

  • închide telefonul;
  • șterge-l, cu atenție, de apă, evitând să introduci prosopul, șervețelele, bețișoarele cosmetice sau alte obiecte cu care ai vrea să grăbești uscarea telefonului în sloturile acestuia;
  • NU scutura, NU usca cu foehnul, NU îl pune lângă ventilator și NU așeza telefonul pe calorifer, ci lasă-l să se usuce complet în mod natural;
  • NU pune telefonul la încărcat și NU introdu căștile cu fir în dispozitiv;
  • ideal ar fi să nu mai folosești telefonul până a doua zi, când picăturile de apă se vor fi evaporat complet;
  • verifică dacă telefonul mai funcționează ca înainte.

Metoda orezului pentru un telefon scăpat în apă - eficientă sau nu?

E imposibil să nu fi auzit măcar o dată sfatul de a pune telefonul pe care tocmai l-ai recuperat din apă într-un bol cu orez. Multe dintre ghidurile online încă mai recomandă această metodă de a absorbi mai repede apa care ar fi putut pătrunde în telefon în urma incidentului.

Da, metoda orezului era eficientă acum câțiva ani, când telefoanele noastre aveau piese detașabile. Chiar dacă orezul absoarbe, în mod natural, umiditatea, e bine să știi că acesta se poate dovedi a fi ineficient în zilele noastre, când smartphone-urile vin într-o singură „bucată”. 

Sigur, nu ar strica să încerci și metoda orezului, însă e bine să nu te aștepți la minuni.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Dacă am scăpat telefonul în apă, mai beneficiază de garanție?

Din păcate, perioada de garanție a unui telefon încetează în momentul în care l-ai scăpat în apă. Contactul cu lichide nu este acoperit de garanția unui telefon, indiferent dacă l-ai cumpărat de pe Flip.ro sau dacă ai optat pentru achiziționarea acestuia direct de la producător (Apple, Samsung, Huawei) ori de la un operator de telefonie mobilă (Vodafone, Orange, Telekom, Digi).

Alte surse de umiditate care îți pot distruge telefonul

Nu doar contactul direct cu apa îți poate distruge telefonul, ci și alte surse de umiditate. Dacă obișnuiești să iei cu tine telefonul atunci când faci baie, ar trebui să schimbi acest obicei, în cazul în care smartphone-ul tău nu este certificat IP67 sau IP68.

Picăturile de apă care îți pot afecta dispozitivul se pot forma și prin condens, așadar alege să folosești o boxă portabilă rezistentă la apă pentru sesiunile de karaoke în duș, în loc să asculți muzica preferată direct din telefon.

De asemenea, dacă intri în saună sau ți-ai programat o zi de relaxare la piscină, cel mai bine ar fi să-ți lași smartphone-ul la vestiar, pentru a evita orice posibil accident care te-ar putea lăsa fără telefon.

Sfaturi practice care te ajută să previi udarea telefonului

Mai mult decât cum salvezi un telefon scăpat în apă contează să știi în ce fel te poți păzi de probleme, încă de la început. O husă subacvatică te poate salva de efectele apei asupra circuitelor interne ale gadgetului, iar un popsocket poate completa pachetul de protecție, cu o soluție împotriva impactului cu suprafețele dure. Pentru și mai multă siguranță, alege un telefon rezistent la apă și șocuri, o opțiune oferită de tot mai mulți producători.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Ce alte ponturi poți avea în vedere

În primă fază, deteriorarea circuitelor din telefon reprezintă singurul pericol ce îți poate scoate din uz gadgetul. Totuși, există și alte riscuri la care aparatul poate fi expus, în funcție de temperatura și de natura lichidului care a pătruns în el. 

Pericolul unui scurtcircuit este cel mai important, dar este suficient ca doar butoanele de volum sau de deblocare să fie afectate, pentru că telefonul să devină inutilizabil. 

Cu toții știm că apa și electricitatea nu fac casă bună, așa că nu este nevoie să verifici această teorie pe telefonul tău mobil. Dacă, însă, este prea târziu pentru sfaturile bune de mai sus, poți înlocui telefonul scăpat în apă cu un smartphone recondiționat, în stare perfectă de funcționare și la un preț excelent, pe Flip.ro.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Comentarii

APOSTOL LIUBA

APOSTOL LIUBA

AM SCĂPAT TELEFONUL ÎN APĂ CE SĂ FAC

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!