Ai scăpat telefonul și ai spart ecranul?

Ai scăpat telefonul și ai spart ecranul?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 30.03.2021

Telefonul nu lipsește niciodată din buzunarele noastre, îl purtăm cu noi peste tot și îl verificăm foarte des. Tocmai de aceea, e de la sine înțeles că, din neatenție, îl putem scăpa din mână. De cele mai multe ori, ne alunecă printre degete, iar șansele că ecranul telefonului să se spargă sunt foarte mari. 

Nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că ai la îndemână câteva soluții pentru a trece peste acest incident nefericit, care poate duce la câteva cheltuieli neprevăzute. Defecțiunile care apar la telefoanele noastre pot fi numeroase, în funcție de componenta care a fost afectată la impactul cu solul sau cu o altă suprafață dură, cum ar putea fi gresia sau cimentul.

Discutăm, în cele ce urmează despre:

  • Diferența dintre display, ecran și sticlă la telefon
  • Ce faci dacă ai scăpat telefonul?
  • Ce faci dacă ai spart display-ul telefonului?
  • Cât costă să repari/înlocuiești un display?
  • Cât costă să schimbi un ecran spart la telefon?
  • Pot repara sau înlocui display-ul sau ecranul unui telefon spart la Flip.ro?
  • Diferența dintre un display spart și o sticlă spartă la telefon
  • Recuperare date de pe un telefon spart
  • Cum îți protejezi ecranul împotriva șocurilor?

Diferența dintre display, ecran și sticlă la telefon

Pentru început, că să înțelegi mai bine ce anume se strică la telefonul tău, e bine să știi că ecranul unui smartphone este alcătuit din trei componente esențiale:

  • display-ul (componentă care permite afișajul);
  • touchscreen-ul (componentă care permite trimiterea comenzilor, prin simpla atingere a telefonului);
  • geamul din sticlă.

Dacă geamul din sticlă se deteriorează, nu este nevoie de înlocuirea tuturor celor trei componente. Acest lucru are ca efect o reducere semnificativă a costurilor, dacă te întrebai cât costă să repari un telefon spart.

Ce faci dacă ai scăpat telefonul?

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Verifică asigurarea telefonului (sau dacă ai una)

Următorul pas important pe care trebuie să îl faci este să verifici dacă asigurarea telefonului tău, în cazul în care ai una, include și înlocuirea ecranului spart.

Garanția oferită de producător sau de retailer nu acoperă și repararea sau înlocuirea unui ecran spart la telefon și asta pentru că vorbim de un șoc la care smartphone-ul a fost supus, nicidecum de o posibilă defecțiune din fabrică. 

Poți merge cu telefonul spart direct la unul dintre service-urile autorizate de compania care a produs telefonul sau la alte service-uri din orașul tău. Însă, pentru device-urile cumpărate la abonament, orice deteriorare pe care o suferă telefonul tău trebuie intermediată doar prin asigurătorul tău.

De regulă, în funcție de caz, vei fi nevoit să plătești o taxă. Dar, în funcție de situația în care te afli, nu ar strica să dai un telefon și la operatorul tău de telefonie mobilă pentru a afla toate informațiile de care ai nevoie în acest sens.

Folosește un telefon de rezervă

Ulterior, după ce ți-ai lăsat device-ul pe mâna specialiștilor care îl vor repara, asigura-te că ai pregătit deja un telefon de rezervă pe care îl vei folosi timp de câteva zile, până când vei reveni la celălalt. E posibil să găsești unul la un preț tentant chiar pe Flip.ro

În cele ce urmează, vom dezbate pe larg ce daune poate suferi telefonul tău mobil. Iată ce trebuie să faci dacă ți-ai scăpat telefonul pe jos.

Acceptă situația cu calm

Dacă tocmai ai scăpat telefonul și ai spart ecranul, nu intra în panică. Canalizează-ți energia și resursele pentru a găsi soluții. Nu există lucruri care nu se pot rezolva, mai ales dacă vorbim despre telefoanele mobile. În plus, faptul este deja consumat și poți doar să te obișnuiești cu ideea și să cauți o soluție rapidă la provocarea ta.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Ce faci dacă ai spart display-ul telefonului?

În cazul în care telefonul a scăpat doar cu câteva zgârieturi după o căzătură, poți considera că ai avut noroc. Dacă, însă, display-ul telefonului s-a spart, ciobit sau fisurat, trebuie să iei măsuri în funcție de gravitatea situației. 

Dacă telefonul este doar puțin ciobit și încă îl poți folosi, poate nu e chiar cazul să-l repari, însă dacă touchscreen-ul nu mai funcționează ori dacă afișajul este afectat, trebuie să ajungi urgent cu telefonul în service, dacă mai vrei să-l mai poți folosi vreodată. 

Trebuie să știi că această problemă este una mai serioasă decât atunci când ai sticla spartă la telefon. Așa cum spuneam mai sus, display-ul reprezintă o parte integrantă, deci esențială, a dispozitivului tău.

Evoluția display-urilor a mers mână în mână cu evoluția telefoanelor, astfel încât astăzi am ajuns să vorbim despre display-uri performante, cu o rată de refresh foarte bună și un răspuns excelent la comenzile tactile. Acest demers a fost susținut, practic de puterea de procesare și memoriile RAM din ce în ce mai mari, datorită cărora putem azi să navigăm pe internet sau să rulăm jocuri la fel de complexe că cele de pe un laptop sau un PC.

Display-ul are, așadar, o anumită sensibilitate, iar dacă de un ecran zgâriat te mai poți folosi o bună perioadă de timp, în cazul unui display spart, situația este una complet diferită.

Cât costă să repari/înlocuiești un display?

Un display spart îți poate da multe bătăi de cap pentru că acesta reprezintă o componentă pe cât de importantă, pe atât de sensibilă. Sunt multe situații în care, atunci când îți scapi telefonul pe jos, sticla acestuia poate rămâne intactă, însă fără să-ți dai seama, display-ul se poate fisura.

De cele mai multe ori, însă, reparea unui display constă în înlocuirea acestuia. Aceasta poate fi cea mai potrivită opțiune pe care o ai la îndemână, deși se poate dovedi a fi destul de scumpă uneori, în funcție de modelul telefonului tău.

Cel mai indicat este să apelezi direct la departamentul de asistență pus la dispoziție de compania de la care ți-ai achiziționat telefonul. De exemplu, pentru un Samsung Galaxy S9, înlocuirea unui display poate costa peste 1.000 de lei, așa că o soluție la fel de bună ar fi chiar înlocuirea telefonului, cu totul.

E bine să știi că prețurile diferă mult de la oraș la oraș și este demn de menționat faptul că prețurile prezentate mai jos sunt reprezentative pentru București, în centrele service de top.

Iată cât te-ar putea costa să repari sau înlocuiești unui display de iPhone, într-un service autorizat (prețuri valabile în luna iunie 2022):

MODEL TELEFON APPLEPREȚ APROXIMATIV PENTRU ÎNLOCUIRE DISPLAY
iPhone SE150 lei
iPhone 6170 lei
iPhone 6 Plus270 lei
iPhone 6S200 lei
iPhone 6S Plus300 lei
iPhone 7250 lei
iPhone 7 Plus300 lei
iPhone 8300 lei
iPhone 8 Plus350 lei
iPhone X850 lei
iPhone XR500 lei
iPhone XS940 lei
iPhone XS Max1.060 lei
iPhone 111.630 lei
iPhone 11 Pro1.860 lei
iPhone 11 Pro Max2.080 lei
iPhone 121.860 lei
iPhone 12 mini 1.630 lei
iPhone 12 Pro2.080 lei
iPhone 12 Pro Max2.260 lei

Te interesează cât costă să repari sau să înlocuiești un display de Samsung? Vezi câteva prețuri orientative:

MODEL TELEFON SAMSUNGPREȚ APROXIMATIV PENTRU ÎNLOCUIRE DISPLAY
Galaxy J5320 Lei
Galaxy J4 Plus 2018340 lei
Galaxy J6 Plus340 lei
Galaxy A8 2018500 lei
Galaxy A20e320 lei 
Galaxy A50400 lei
Galaxy A51 500 lei
Galaxy A70 2019530 lei
Galaxy S6630 lei
Galaxy S7600 lei
Galaxy S8860 lei
Galaxy S9980 lei
Galaxy Note 91.070 lei
Galaxy S9 Plus1.230 lei
Galaxy Note 10 Plus 1.240 lei
Galaxy S101.200 lei 
Galaxy S10 Plus1.300 lei
Galaxy S201.100 lei
Galaxy S21 5G960 lei
Galaxy Note 20970 lei 
Galaxy A41450 lei 
Galaxy S20 Ultra 5G1.300 lei
Galaxy A42 5G350 lei

Te întrebai cât costă să repari sau să înlocuiești un display de Huawei? Iată care ar fi costul acestei reparații pentru cele mai populare modele ale producătorului chinez:

MODEL TELEFON HUAWEIPREȚ APROXIMATIV PENTRU ÎNLOCUIRE DISPLAY
Mate 10 Pro800 lei
Mate 10 Lite375 lei
Mate 20 Pro1.230 lei
Mate 20 Lite450 lei
Mate 20 Lite Dual Sim450 lei
P9820 lei 
P9 Lite200 lei
P10280 lei
P10 Plus490 lei
P10 Lite260 lei
P Smart190 lei
P20790 lei 
P20 Pro1.050 lei
P20 Lite340 lei
P20 Lite Dual Sim340 lei
P30730 lei
P30 Pro890 lei
P30 Lite400 lei
P30 Lite Dual Sim400 lei
Y6 2019280 lei 
Y7 2019300 lei 
P Smart Z480 lei
P40860 lei 
P40 Lite500 lei 
P40 Pro1.300 lei 
Mate 30 Pro1.670 lei

Cât costă să schimbi un ecran spart la telefon?

Chiar dacă nu este cea mai scumpă componentă a unui telefon mobil, ecranul tot s-ar putea să îți facă o gaură în buget, cu atât mai mult în cazul în care nu eșți pregătit din punct de vedere financiar pentru un astfel de proces. 

Prețul reparatiei unui ecran spart variază în funcție de brandul și de modelul telefonului pe care îl deții. Vorbim aici de device-urile care nu au asigurare.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Cât costă să schimbi ecranul la iPhone?

De departe, costurile cele mai ridicate pentru reparea unui telefon revin către modelele produse de Apple. Compania americană este recunoscută, oricum, pentru device-urile sale piperate ca preț, așa că în consecință, aceste costuri mari se transpun și în reparații.

Pentru un iPhone 11, repararea ecranului costă peste 1.500 de lei, în timp ce pentru un iPhone 11 Pro vei plăți chiar și 1.600 de lei. Costul de reparare a ecranului pentru un iPhone 11 Pro Max este cel mai ridicat și ajunge la peste 1.700 de lei.

Dacă ai un iPhone XS Max, vei fi nevoit să scoți din buzunar peste 1.100 de lei. Urmează, apoi, predecesorii modelui amintit mai sus, adică celebrul telefon iPhone X, urmat de iPhone XS. Aici costurile de reparare a ecranelor sparte ajung la peste 1.000 lei. Dacă ai un iPhone XR al cărui ecran s-a spart, va trebui să scoți mai puțini bani din portofel, undeva în jur de 500 de lei.

În orice caz, îți recomandăm ca pentru reparațiile necesare în cazul unui iPhone să mergi la service-urile specializate. Mulți dintre furnizorii de service-uri autorizate se pot ocupa de unele reparații, chiar și de unele care vizează ecranul, în aceeași zi. 

După examinarea dispozitivului, specialistul va confirma și îți va comunica costurile totale, fie pentru reparație, fie pentru înlocuire. În unele situații, reparația ar putea fi acoperită de garanția Apple, de legea protecției consumatorului ori chiar de asigurarea dispozitivului, dacă există și prevede un astfel de defect.

Cât costă să schimbi ecranul la Samsung?

Putem spune că nici în cazul utilizatorilor de telefoane Samsung prețurile pentru reparația unui ecran spart nu sunt prea mici și pot depăși suma de 1.000 de lei. Este vorba aici despre modelele Samsung Galaxy Note 9 și Note 8. În cazul Samsung Galaxy S8 sau S9, înlocuirea ecranului spart costă între 900-1.200 de lei. Pentru un Galaxy Note 10 vei plăti aproximativ 1.300 de lei.

Samsung este propriul furnizor de ecrane, motiv pentru care o reparație pentru ecranul unui telefon produs de sud-coreeni devine mai accesibilă, comparativ cu alte branduri consacrate, cum ar fi Apple. De asemenea, dacă ar fi să discutăm și despre cât durează înlocuirea unui ecran la telefon, în cazul modelelor Samsung Galaxy Note 8 sau Note 9, reparația pentru un ecran spart ar dura aproximativ două săptămâni, adică 10 zile lucrătoare. 

Interesant de urmărit este modelul de telefon pliabil Samsung Galaxy Fold. Problema unui ecran spart, în cazul acestui device, se dublează, dacă putem spune așa, pentru că Samsung a gândit și implementat două ecrane.

Așadar, costul unei reparații pentru ecranul pliabil de la Samsung Galaxy Fold se ridică la 600 de dolari, adică în jur de 2.600 de lei. În comparație, Apple solicită utilizatorilor de iPhone 11 Pro Max chiar și 500 de dolari doar pentru repararea sticlei de pe spatele telefonului.

Costul piperat se datorează disponibilității reduse a ecranelor OLED cu care este dotat Samsung Galaxy Fold, model al cărui preț, în România, variază între 6.000 și 10.000 de lei. Cu siguranță, pentru un model cu o astfel de inginerie inovativă, e de la sine înțeles de ce, cel puțin deocamdată, costurile de reparație sunt atât de ridicate.

Comparativ, costul de reparare a unui ecran spart pentru un Samsung Galaxy Fold este echivalentul plății pentru repararea a două telefoane Galaxy Note 10.

Cât costă să schimbi ecranul la Huawei?

Dacă vorbim de un telefon Huawei, costurile înlocuirii ecranului se ridică la câteva sute de lei, în funcție de model. Telefoanele Huawei au devenit, în ultimii ani, atât mai performante, cât și mai fragile.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Cât costă să schimbi ecranul la Google Pixel, LG și OnePlus?

Deținătorii unui Google Pixel 2XL vor scoate din buzunare pentru o reparație a ecranului în jur de 220 de dolari, în timp ce proprietarii unui LG V30 vor investi 146 de dolari pentru această operațiune, însă doar cu condiția că sticla de pe spatele carcasei să fie încă intactă.

În ceea ce privește OnePlus 6, putem spune că acesta se află printre telefonele în care vei investi relativ puțin în procesul de reparare a device-ului deși acesta presupune, de fapt înlocuirea ecranului, la un preț de aproape 89 de dolari

Așa cum poți observa, de cele mai multe ori, costurile pentru schimbarea unui ecran spart sunt prea mari, astfel că poate fi mai avantajos pentru ține să îți schimbi telefonul cu totul. 

Dacă vrei să îți vinzi telefonul, o poți face aici, pe Flip.ro, la secțiunea dedicată vânzării de telefoane second hand. Vei afla pe loc câți bani vei primi pentru telefon, chiar dacă acesta are ecranul spart. 

Noi ne vom ocupa inclusiv de repararea ecranului și de vânzarea propriu-zisă a telefonului, cât timp tu faci comandă de unul recondiționat, la un preț excelent. Aruncă-ți un ochi pe site, avem promoții care sigur te vor tenta!

Pot repara sau înlocui display-ul sau ecranul unui telefon spart la Flip.ro?

Specialiștii Flip.ro se ocupă doar de repararea sau înlocuirea display-urilor sau ecranelor telefoanelor care ajung la noi la vânzare.

Cu alte cuvinte, dacă vrei să-ți vinzi telefonul pe Flip.ro, ne vom asigura că dispozitivul va arăta impecabil pentru viitorul cumpărător. Verificările noastre vor ajunge inclusiv la partea de display și ecran și ne vom ocupa de înlocuirea acestora, dacă este cazul. 

Diferența dintre un display spart și o sticlă spartă la telefon

Dacă ai scăpat telefonul pe gresie sau pe ciment sigur experimentezi emoții negative. În toată nebunia creată de acest episod, există o șansă destul de mare ca, la un moment dat, să faci confuzia între un ecran spart și o sticlă spartă. Ecranul este direct responsabil cu funcția de afișaj a telefonului, precum și pentru cea a touchscreen-ului.

În ceea ce privește ecranul de sticlă al telefonului, acesta este redat doar de stratul exterior al smartphone-ului care, deși este conceput să fie durabil, acesta poate fi primul afectat în eventualitatea unei căzături puternice, de la înălțime.

De cele mai multe ori, deteriorarea ecranului din sticlă este destul de vizibilă încât să îți dai seama că nu este atinsă componenta tactilă. Există însă și situații în care ecranul de sticlă poate rămâne intact, iar daunele, de fapt, să se fi produs la display. În acest caz, reparația va fi una mai amplă și va costa mai mult.

Dacă ai scăpat telefonul pe jos și acesta nu se mai aprinde, cel mai bine este să mergi la un service autorizat și să îți lași smartphone-ul pe mâna specialiștilor. Aceștia vor întocmi o fișă de service, vor nota IMEI-ul unic de identificare al telefonului și vor începe operațiunile de „salvare” a telefonului, astfel încât să te bucuri din nou de el cât mai rapid posibil.

E bine să știi că, după o căzătură în urma căruia s-a spart ecranul, telefonul tău, chiar dacă este certificat IP67 sau IP68, nu mai este la fel de rezistent în fața picăturilor sau a submersiei în apă, așa că ai face bine să îl ții departe de lichide de acum încolo. 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Recuperare date de pe un telefon spart

O teamă foarte mare atunci când îți spargi telefonul se leagă de faptul că nu știi concret ce se va întâmpla cu datele tale din telefon. Dacă ai un card de memorie, sunt șanse mari ca fișierele tale să fie salvate deja pe acel card. Pentru a transfera datele din telefon, pe un laptop sau PC, este necesar să ai un cablu USB cu care te vei conecta la un port al calculatorului.

De cele mai multe ori, stocarea pe cloud a datelor te poate salva. Așa că verifică dacă ai activat un serviciu de stocare în cloud a datelor, ori care a fost ultima oară când s-a făcut un backup al datelor pentru acest telefon

Acest lucru te poate salva și în alte situații precum: telefon defect, pierdut sau furat. În cazul nefericit în care nu ai făcut acest lucru, te sfătuim să îl faci pentru telefoanele următoare. 

În cazul dispozitivelor Apple, stocarea în cloud începe de la 5 lei pe luna pentru 50 GB extra de memorie, în timp ce stocarea în cloud pentru dispozitivele cu Android este gratuită în Google Drive, iar pentru Google Photos va trebui să plătești pe lună 8 lei pentru a-ți păstra amintirile în siguranță în cei 100 GB care îți vor fi alocați. 

Tot ce trebuie să faci este să activezi funcția de backup în cloud în setările telefonului.

Cum îți protejezi ecranul împotriva șocurilor?

Folie

În prezent, numeroase smartphone-uri sunt dotate cu protecție formată dintr-o sticlă destul de rezistență pentru ecranul tău, cum ar fi Gorilla Glass, o tehnologie bazată pe cristale sintetice. Gorilla Glass este concepută pentru a fi subțire și ușoară, dar, în același timp, suficient de rezistentă la posibilele șocuri.

O protecție suplimentară nu strică niciodată. De aceea, este bine să mai cumperi fie o folie de plastic ori silicon împotriva zgârieturilor, fie o folie de sticlă, mai ales dacă ai un model de telefon foarte scump, în care ai investit mulți bani. Dacă ți-e teamă de faptul că experiența tactilă va fi redusă din cauza foliei de sticlă, trebuie să știi că nu ai de ce să îți faci griji. Vei putea să glisezi liniștit pe ecran pentru că această sticlă de protecție nu te va încurca cu absolut nimic.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Cât costă o folie pentru telefon?

În funcție de modelul de telefon pe care îl deții, prețurile pentru o folie de protecție de calitate pornesc de la 20 de lei și pot ajunge și până la 150 de lei sau chiar mai mult, în cazul celor mai groase, deci mai rezistente.

Husă

E bine de știut că îți mai poți „îmbrăca” telefonul și cu o husă care să îți protejeze device-ul de impactul unei căzături sau de eventuale zgârieturi. Chiar dacă nu ești fanul unor huse colorate sau cu diverse design-uri, poți opta și pentru modele simple și discrete, dar rezistente la șocuri.

În ceea ce privește iPhone-urile, spre exemplu, ar fi bine să ai în vedere un astfel de mecanism de protecție, din cauza numeroaselor zgârieturi care pot apărea atât pe spatele telefonului, cât și pe fața acestuia, având în vedere ușurință cu care aceste modele de telefoane îți pot aluneca printre degete.

Există acum o gama largă de modele de huse, fie transparente, fie viu colorate, pentru toate gusturile. Poți opta și pentru huse din sticlă, care sunt rezistente la șocuri, dar și la alunecare.

În orice caz, pentru a evita eventualele neplăceri provocate de deteriorarea ecranului, precum și a spatelui telefonului, e mai bine să fii precaut. Poate e bine să iei în calcul și posibilitatea de a opta pentru un program de asigurare a telefonului mobil, care îți va acoperi mai multe din costurile de reparație generate de daunele create.

Dacă ți se pare, totuși, că nu merită să investești în costurile de reparare a ecranului, e bine să iei în calcul și varianta vânzării telefonului. Chiar dacă acesta a suferit niște deteriorări, tot îl poți vinde mai departe celor care sunt interesați de celelalte componente ale telefonului. 

Pentru acest proces, care adesea se poate dovedi complicat, este indicat să apelezi la specialiști. La pagina de Întrebări frecvente, ți-am pus la dispoziție un ghid complet care să te ajute să înțelegi cât de simplu este să-ți vinzi telefonul pe Flip.ro

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Comentarii

Dan Victor Florin

Dan Victor Florin

Sa spart sticla la telefonu a22g5 violet 64 Giga,cât costă un geam de tipul acesta și mâna de lucru?

Aftimiu Mihai

Aftimiu Mihai

Cat ma costa sa schimb un display ars și ecranul pe fata și spate la un telefon Samsung Galaxy S8

braileanu  marcel

braileanu marcel

cat ma costa sa scimb fata si spatele la un telefon samsung a 8

vezi toate comentariile

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!