Good to Know
25 Aprilie 2020, 12:11 PM

De ce ti se supraincalzeste telefonul si cum rezolvi aceasta problema

Telefoanele inteligente te ajuta sa fii in permanenta conectat la ce se intampla in jur si sa tii legatura cu cei dragi indiferent de locul in care te afli, insa, ca orice alt obiect, nici acestea nu sunt lipsite de probleme. Una dintre nemultumirile pe care le au, uneori, utilizatorii la adresa smartphone-urilor este referitoare la supraincalzirea acestora, mai ales pentru ca nu inteleg motivul pentru care acest lucru se intampla.

 • De ce se incalzeste telefonul
 • Care sunt motivele supraincalzirii telefonului
 • Cum eviti supraincalzirea telefonului
 • Ce probleme poate cauza supraincalzirea telefonului
 • Ce faci daca telefonul tau s-a supraincalzit

De ce se incalzeste telefonul?

Incalzirea telefonului mobil este normala, insa, cand temperatura acestuia depaseste o anumita limita, poate reprezenta un motiv de ingrijorare, deoarece se poate transforma in supraincalzire. Pentru ca telefonul sa functioneze, este nevoie ca, in interiorul lui, sa se produca miscare si, implicit, energie, fapt care duce si la degajarea de caldura.

Incalzirea si, implicit, supraincalzirea telefonului pot fi efecte ale actiunii diverselor elemente ale telefonului.

Procesorul

Procesorul este elementul care consuma cea mai multa energie si, din acest motiv, si cel care disipa cea mai mare cantitate de caldura. Probabil ai observat ca atunci cand folosesti telefonul pentru jocuri sau pentru a accesa site-uri mai solicitante, acesta are tendinta de a se incalzi. Acest lucru se intampla deoarece procesorul este nevoit sa consume mai multa energie in timpul acestor actiuni.

Bateria

Dupa o perioada mai lunga de folosire, bateria – formata din mai multi acumulatori pe baza de litiu – se uzeaza. Utilizarea telefonului presupune descarcarea si incarcarea periodica a bateriei si, prin acest proces, se degaja caldura. Este posibil ca telefonul tau sa se incalzeasca din acest motiv.

Camera foto

Camera foto este unul dintre cele mai importante elemente ale telefonului mobil, deoarece postarea de fotografii cat mai spectaculoase pe retelele sociale a devenit un fenomen la care iau parte milioane de oameni din intreaga lume. Tocmai din acest motiv, o camera cu o rezolutie cat mai mare se afla printre dorintele utilizatorilor de telefoane mobile. Insa, cu cat rezolutia camerei este mai mare, cu atat aceasta consuma mai multa energie si poate provoca o incalzire mai rapida a telefonului.

Ecranul

Unele telefoane dispun de reglarea automata a luminii ecranului in functie de nivelul de lumina din mediul in care sunt folosite, dar nu toate ofera aceasta posibilitate. In plus, exista utilizatori carora le place sa interactioneze cu un ecran foarte luminos, in care culorile sunt mai vii. Cei care mentin in permanenta ecranul telefonului setat la luminozitate maxima trebuie sa stie ca acest lucru inseamna consumarea unei cantitati mai mari de energie si disiparea de mai multa caldura.

Care sunt motivele supraincalzirii telefonului?

Supraincalzirea telefonului are legatura, cel mai adesea, cu suprasolicitarea cipului, aceasta putand fi cauzata de mai multi factori.

Nivelul de utilizare

Daca folosesti telefonul mobil pentru a face mai multe lucruri simultan – trimiti mesaje in timp ce ruleaza o melodie pe YouTube si vrei sa iti faci si o poza in acest interval, de exemplu – este posibil ca telefonul tau sa se supraincalzeasca. Presiunea pusa pe elementele telefonului mobil favorizeaza cresterea temperaturii si, astfel, telefonul se poate supraincalzi.

Folosirea telefonului in timp ce este la incarcat

Poate fi greu sa stai departe de telefonul mobil, dar ar fi bine sa incerci sa faci acest lucru macar atunci cand il lasi la incarcat. In caz contrar, mai ales daca utilizezi aplicatii solicitante in timp ce telefonul se incarca, s-ar putea sa simti cum temperatura acestuia creste destul de mult. Acest lucru poate fi cauzat si de folosirea unui incarcator inadecvat pentru tipul tau de telefon mobil.

Aplicatiile

Daca ai multe aplicatii instalate in telefon, chiar daca nu le folosesti in mod activ, sansele ca dispozitivul tau sa se supraincalzeasca sunt mai mari. Jocurile complexe si aplicatiile de marimi mari solicita cel mai mult procesorul telefonului mobil, ducand la incalzirea excesiva a acestuia.

Setarile

Datele mobile activate, Wi-Fi-ul pornit sau Bluetooth-ul fac ca bateria telefonului sa se descarce mai repede si, cand le folosesti, este posibil ca acestea sa aiba ca rezultat cresterea temperaturii. De asemenea, accelerarea procesului de incalzire poate fi determinata si de luminozitatea puternica a ecranului, daca o ai astfel setata.

In plus, in functie de zona in care telefonul are o temperatura mai mare decat ar fi normal, iti poti da seama care ar putea fi elementul care determina supraincalzirea:

 • Daca temperatura este prea mare in partea din spatele telefonului, in zona carcasei, se poate ca problema sa fie la baterie. Daca acest lucru se intampla frecvent, cel mai probabil va trebui ca bateria sa fie inlocuita cu una noua;
 • Daca supraincalzirea afecteaza partea inferioara a telefonului, acolo unde se afla portul de incarcare, este posibil ca incarcatorul sa cauzeze problema. Incearca sa folosesti un alt incarcator, preferabil unul original;
 • Daca ecranul sau zona cu difuzorul se supraincalzeste, cel mai bine ar fi sa mergi cu telefonul la un service pentru ca e posibil ca alte probleme ale telefonului sa fi cauzat cresterea temperaturii.

Cum eviti supraincalzirea telefonului?

Chiar daca esti un utilizator inrait al telefonului mobil si ai nevoie constant de el, poti face cateva lucruri pentru a evita, pe cat posibil, supraincalzirea acestuia. De exemplu:

 • Foloseste doar incarcatoare originale, chiar daca sunt putin mai scumpe;
 • Nu uita telefonul la incarcat pentru ore in sir (in decursul noptii);
 • Nu lasa telefonul, in timp ce se incarca, pe suprafete textile (pe pat sau pe covor) deoarece acestea inmagazineaza caldura;
 • Dezinstaleaza aplicatiile pe care nu le folosesti;
 • Nu lasa deschise aplicatiile pe care nu le utilizezi in acel moment;
 • Actualizeaza sistemul de operare cand ai aceasta posibilitate;
 • Nu folosi functia Bluetooth pe termen lung;
 • Nu iti expune telefonul la soare puternic.

Ce probleme poate cauza supraincalzirea telefonului?

Supraincalzirea telefonului nu este doar o problema deranjanta pentru tine ca utilizator, ci si una care poate crea defectiuni dispozitivului.

Principalul efect negativ pe care il poate avea supraincalzirea telefonului il reprezinta deteriorarea bateriei si a cipului.

Bateriile telefoanelor mobile sunt construite sa dureze in timp, dar nu vesnic. Daca, de exemplu, expui telefonul la soare pentru o perioada mai lunga, bateria va trebui incarcata mai des deoarece se va deteriora.

In cazul cipului, acesta este construit astfel incat sa evite supraincalzirea telefonului, incetinind viteza procesorului in acest sens. Cipul se poate deteriora daca este expus pentru o lunga perioada la soare, dar aceasta situatie este destul de rara deoarece telefoanele sunt pregatite pentru a face fata si acestor cazuri.

Ce faci daca telefonul tau s-a supraincalzit?

Daca observi ca telefonul tau se supraincalzeste uneori, poti rezolva problema. Cand supraincalzirea are loc in mod constant, desi ai luat masurile necesare pentru a o preveni, cel mai bine este sa mergi cu telefonul la un service.

In functie de motivul supraincalzirii, poti face cateva lucruri ca sa reduci temperatura telefonului tau:

 • Daca telefonul se supraincalzeste in timp ce este la incarcat, scoate-l din priza. Verifica daca incarcatorul corespunde telefonului tau si, daca remarci supraincalzirea si cand incarcarea are loc de la laptop, mergi cu telefonul la un service;
 • Daca remarci supraincalzirea dupa cateva ore de utilizat fara pauza telefonul mobil, timp in care ai rulat mai multe aplicatii si ai folosit si datele mobile, incearca sa reduci din aceste actiuni sau, daca este posibil, chiar sa nu mai folosesti telefonul cateva minute pentru a reveni la temperatura normala;
 • Daca ai uitat telefonul in soare, inchide-l, pune-l la umbra si asteapta cateva minute pana cand acesta se raceste in mod natural.

Trebuie sa recunoastem ca rare sau chiar inexistente sunt momentele in care iesim din casa fara telefonul mobil, asa ca trebuie sa incercam sa il protejam pentru a ne putea ajuta ori de cate ori avem nevoie de el. Fii atent la semnalele pe care ti le da telefonul tau si mergi cu el la service atunci cand remarci o problema. Nu ignora supraincalzirea telefonului deoarece aceasta poate fi cauzata de problemele interioare ale telefonului.

sursa foto: shutterstock.com

Fadia Hirtan
Flip.ro

Comentarii

Inca nu au fost adaugate comentarii pentru acest articol. Fii tu primul!

Ultimele aparute pe Flip

Icon Email