Tot ce trebuie sa stii despre noul sistem de operare iOS 14

Tot ce trebuie sa stii despre noul sistem de operare iOS 14

Publicat de Fadia Hirtan
pe 30.03.2021

Apple ne surprinde an de an cu modificarile aduse pentru dispozitivele sale. Iata ca vara aceasta vine cu schimbari semnificative, introduse odata cu iOS 14. Noua versiune a sistemului sau de operare pentru iPhone-uri, dar si pentru mai multe device-uri Apple fost anuntata in cadrul conferintei anuale Worldwide Developers Conference (WWDC), organizata de Apple in Cupertino (SUA), pe 22 iunie.

Varianta finala a iOS 14 va fi disponibila in toamna acestui an, perioada in care cei de la Apple ne-au mai pregatit o lansare dupa iPhone 11, cea a mult asteptatului iPhone 12, model care va intra, cu siguranta, in topul celor mai bune telefoane din 2020. Pana atunci, insa, vestea buna este ca o versiune Beta a sistemului de operare iOS 14 va fi disponibila mai devreme, in luna iulie a acestui an. Reprezentantii Apple urmeaza sa comunice data exacta la care va fi disponibila aceasta versiune.

Dar, in cele ce urmeaza vom detalia care sunt cele mai importante schimbari cu care vine la pachet noul sistem de operare iOS 14, in ordinea in care au fost prezentate de compania americana, la evenimentul de lansare.

In acest articol vei citi despre:

  • Cele mai importante schimbari aduse de iOS 14
  • App Library
  • Widgets
  • Picture in Picture
  • iMessage
  • AppClips
  • Apple Maps
  • Alte caracteristici ale iOS 14
  • Pe ce dispozitive va functiona iOS 14
  • iOS 14, mai accesibil pentru casele de tip smart

Cele mai importante schimbari aduse de iOS 14

Apple a gandit, cu siguranta, unele din cele mai mari transformari introduse pana acum la iPhone, in ceea ce priveste experienta utilizatorului cu interfata. In ceea ce priveste iPhone-ul, au fost introduse treptat, de-a lungul anilor, noi optiuni, noi widget-uri care au trecut testul timpului. Dar iata ca de aceasta data, impulsul de a aduce mai multe elemente deodata a fost poate mai mare, ajungand chiar sa devina un fel de „noua obsesie” a dezvoltatorilor, pentru interfata.

Pentru aceasta versiune a sistemului de operare, Apple pune un accent foarte mare pe widget-uri, dar si pe conexiunea 5G.

App Library

Ni se intampla tuturor sa nu mai reusim la un moment dat sa mai gasim o aplicatie de care avem nevoie rapid. App Library este o functie foarte utila in acest sens si asta pentru ca ordoneaza aplicatiile din telefonul tau in anumite „librarii”, pentru a reusi sa le gasim intr-un timp foarte scurt. Criteriile de ordonare pentru aceste mici „sertare” sunt vaste, de la aplicatiile recent accesate de tine si pana la aplicatii de socializare sau de entertainment.

App Library s-ar putea sa te bucure daca esti o fire ordonata si nu vrei ca aplicatiile tale sa stea dezorganizate prin telefon. Le poti grupa in functie de nevoile si de modul in care le utilizezi, spre exemplu, aplicatiile pe care le folosesti in timpul muncii pot fi introduse intr-o anumita librarie, cele de social media in alta si tot asa. Mai mult, daca glisezi in jos pe ecran iti vor aparea toate aplicatiile si programele existente in telefonul tau, intr-un format de tip lista.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Widgets

Prin noul iOS 14 se schimba mai curand modul in care poti sa interactionezi cu elementele de continut ale telefonului tau si mai putin modul in care arata. Suportul de widgeturi pentru iOS 14 ofera dinamism fata de cele de deja exstente pe sistemele de operare anterioare pentru ca pot fi redimensionate si mutate oriunde pe ecran, nu doar pe ecranul secundar.

Din punct de vedere estetic, arata foarte bine si ordonat, in acelasi timp, dar avantajul principal ramane totusi cel al facilitarii modului de navigare pe home screen. Exista si o optiune prin care poti seta automat ordonarea acestora, in functie de obiceiurile tale de utilizare.

Nu am putut totusi, sa nu sesizam faptul ca anumite elemente din home screen ne duc inevitabil cu gandul la Android sau la Windows. Insa, micile detalii fac diferenta uneori. Un „fun fact” introdus de cei de la Apple consta in ceea ce se numeste Jiggle Mode. Pentru a vedea acest lucru este suficient sa tii apasat oriunde pe ecranul gol, dupa care toate iconitele prezente par ca se scutura foarte usor, chiar si in timp ce glisezi de la stanga la dreapta pe ecran.

Widgeturile pe care le regasim la iPhone vor fi prezente si pe interfata iPad OS 14, Mac, Apple Watch, and Apple TV.

Picture in Picture

Una din cele mai interesante si fresh noutati cu care vin cei de la Apple, in cadrul acestui sistem de operare, consta in permiterea existentei unei ferestre redimensionate care „pluteste” practic peste orice alta fereastra deschisa in telefon. Daca visai la asta de ceva timp, iata ca acest lucru va deveni realitate. Aceasta mobilitate introdusa pentru prima data pe un iPhone de dezvoltatorii companiei din California este, practic, un suport pentru Picture in Picture.

La noul iOS 14 vorbim despre un spatiu mai mare de manevrare a continutului de pe ecranul tau. Ceea ce inseamna ca apelurile telefonice sau cele pe care le vei primi prin FaceTime vor aparea ca niste pop-up-uri pe ecran pentru a le putea manevra mult mai usor. Astfel nu vei mai avea ecranul ocupat doar cu o singura fereastra, ci vei putea accesa mai multe alte tipuri de continut deja existent pe telefonul tau mobil. Functia Picture in Picture o regasim si pe iPad OS 14, unde poti viziona videoclipuri si in acelasi timp utiliza alta aplicatie simlultan.

iMessage

Sistemul de operare iOS 14 vine cu actualizari ce nu pot fi trecute cu vederea in ceea ce priveste mesajele de tip SMS. Vei putea fixa cele mai importante mesaje in partea de sus a listei de mesaje pentru a putea ajunge mai usor la conversatiile sau la grupurile preferate. Daca ai o conversatie de grup pe iMessage, poti seta ca optiune sa fii notificat doar atunci cand cineva te mentioneaza in conversatia respectiva.

Tot la mesaje vor aparea si cateva instrumente numite Memoji, cu chipuri care vor purta o masca chirurgicala, un accesoriu obligatoriu de purtat in spatiile inchise, in multe state din lume, in contextul pandemiei globale de COVID-19. Apple a introdus pentru prima data Memoji in 2017, ca parte a sistemului de operare iOS 12.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

AppClips

O alternativa interesanta si la fel de rapida pentru a ajunge la aplicatii este redata de AppClips. Aceasta caracteristica permite utilizatorilor sa acceseze sisteme de plata sau diverse servicii precum plata parcarii sau inchirierea de biciclete prin instalarea unor versiuni mai mici ale aplicatiilor care nu ocupa loc pe Homescreen. Acestea pot fi lansate din iMessage, din Maps, sau chiar folosind NFC si coduri QR.

AppClips se dovedeste a fi foarte util atunci cand ai nevoie de un serviciu temporar, spre exemplu o aplicatie de comandat mancare, de pe care nu vrei neaparat sa-ti comanzi mereu. Cateodata, cand iti instalezi o aplicatie, nu vrei poate ca acea aplicatie sa se afle mereu acolo, mai ales daca exista sansa de a nu o mai folosi poate niciodata.

Din acest motiv, nu vei mai folosi aplicatia-mama pe care o descarci din App Store, ci vei utiliza una care va avea mai putin spatiu, dar care va ramane in App Library pentru a putea fi accesata in continuare. Desigur, functia nu este una noua, pentru ca se regaseste si telefoanele compatibile cu sistemele de operare de tip Android, inca din 2017.

Apple Maps

Noul iOS 14 pare sa fie indraznet si la capitolul harti. Apple Maps face navigarea in spatiu mult mai interesanta prin functii avansate precum „Cycling directions” prin care obtii indicatii de mers cu bicicleta, de la piste, drumuri si poteci. De asemenea, traseele pentru biciclete includ si informatii despre strazile aglomerate sau inguste, sau despre pasaje abrupte din drum pe care vrei sa le eviti in drumul tau.

Apple bifeaza in acelasi timp si componenta ecologica pentru ca ofera mai multe variante de transport alternativ ecologic. Din nefericire, in Europa va trebui sa mai asteptam putin pentru ca deocamdata, suportul pentru aceasta alternativa este valabil doar in anumite orase precum New York, San Francisco, Los Angeles, Beijing. Tot in aceeasi idee, Apple a introdus optiunea de a vedea pe harta si statii de incarcare pentru masinile electrice, compatibile cu masina ta.

Alte caracteristici ale iOS 14

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Car Key

Pentru ca tot vorbeam mai sus despre masina, Apple promite sa intareasca si mai mult conexiune dintre iPhone-ul tau si masina ta. Cea mai importanta schimbare pe care o vedem la CarPlay consta in faptul ca poti debloca usile de la masina prin intermediul telefonului tau mobil. Asta inseamna ca practic cheia autoturismului tau se va transforma intr-o cheie virtuala cu care poti jongla foarte usor si clar nu ai cum sa o pierzi sau sa nu ti-o gasesti. Si pornirea masinii ramane la fel de operativa pentru ca tot ce trebuie sa faci este sa pui telefonul pe incarcatorul wireless. Aceaste functii pentru masina sunt similare cu cele de pe iOS 13.4.

Transformarea cheii de la masina intr-un instrument virtual vine si cu avantajul de a putea transmite cheia masinii tale prin iMessage altcuiva, activitatea care te poate scuti de timp atunci cand te grabesti sau in multe alte circumstante.

In prima instanta, primele modele de autovehicule prin care vei putea sa faci acest lucru sunt modele de la BMW Seria 5, din 2021 si functioneaza prin NFC.

Car Key se pliaza si pe modelele Apple Watch care vor putea fi utilizate tot pentru a bloca sau debloca masina si, ulterior, pentru a o porni. Daca se intampla sa pierzi unul din dispozitive, optiunea de CarKey poate fi dezactivata din iCloud.

Siri

In cadrul iOS 14, ne reintalnim cu Siri, care are o noua „infatisare”, daca putem spune asa. In conformitate cu celelalte instrumente gandite pe home-screen, acesta nu se va mai deschide pe tot ecranul, la fel cum se intampla pana acum. Celebrul asistent digital va fi prezent pe ecranul tau doar in partea de jos a acestuia, acolo unde va fi suprapus, dar intr-o foarte mica masura cu afisajului pictogramei animate Siri. Dar nu asta pare sa fie noutatea cea mai mare la Siri, ci faptul ca asistentul tau vocal poate trimite mesaje audio pe langa mesajele care sunt doar dictate.

Translate

Echivalentul Google Translate, folosit pe sistemul de operare iOS 14 iti va permite sa dictezi telefonului tau mobil, fiindca ulterior, cuvintele tale vor fi transpuse direct pe mobilul tau, fara a fi nevoie de ajutor din partea cloudului. Mai mult, acest continut va piutea fi tradus in 11 limbi. Engleza, chineza mandarina, franceza, germana, spaniola, italiana, japoneza, coreeana, araba, portugheza si rusa sunt limbile care vor fi disponibile in aplicatia de Translate, odata cu lansarea iOS 14.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Back Tap

Apple include o noua optiune care va va permite sa adaugati un buton de tip „back tap” – adica un tap pe spatele telefonului pentru a declansa o actiune (cum ar fi lansarea unei aplicatii sau realizarea unei caputuri de ecran).

Confidentialitate

Odata cu noul sistem de operare, cei de la Apple au updatat politica de confidentialitate, care acum impune dezvoltatorilor de aplicatii sa obtina permisiunea inainte de a accesa dispozitivele dintr-o retea locala. Exista, astfel, noi optiuni pentru limitarea accesului la selectarea fotografiilor sau la furnizarea aplicatiilor folosind doar date aproximative despre locatia geografica a utilizatorului.

Toate aplicatiile vor trebui, de asemenea, sa solicite permisiunea utilizatorului inainte de a le urmari activitatea de navigare, și, totodată, noi pictograme vor aparea pe Home Screen atunci cand o aplicatie din telefon utilizeaza camera foto sau microfonul.

Pe ce dispozitive va functiona iOS 14

Probabil ca sta pe buzele tuturor intrebarea „Daca am o versiune mai veche de iOS pe telefonul meu mobil, voi putea instala noul iOS 14?”. Raspunsul este da. Din informatiile de pana acum aparute in presa, la nivel international, noul sistem de operare iOS 14 va rula pe mai multe dispozitive de la Apple, inclusiv pe modelele lansate cu mai mult de patru ani in urma.

Primele versiuni Beta ale sistemului de operare vor putea fi testate chiar incepand cu luna iulie, momentul in care vei putea sa vezi exact cum ar functiona, asta daca nu mai ai rabdare pana in septembrie, cand va fi lansarea oficiala. Astfel, iOS 14 va fi compatibil incepand cu modelul iPhone 6s, ceea ce inseamna ca poate rula pe toate dispozitivele pe care ruleaza deja iOS 13.

Asa ca, daca ai in plan sa iti schimbi telefonul, poti opta pentru modelele iPhone deja existente si te poti bucura, in acelasi timp, de noul sistem de operare iOS 14. Ia in calcul avantajele achizitionarii unui telefon second-hand, din surse autorizate si de incredere.

Ordonare, dinamism, rapiditate sunt cuvintele care descriu pana acum cel mai bine noul sistem de operare iOS 14 lansat de Apple. Cel putin acum putem spune ca iPhone 12, pe care ne vom bucura sa-l vedem in toamna va fi primul model iPhone ce va include toate functiile de la iOS 14. Desigur, asta nu inseamna ca Apple nu va mai veni cu instrumente de aratat.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

iOS 14, mai accesibil pentru casele de tip smart

Noul sistem de operare anuntat de Apple saptamana aceasta vine cu un control mai mare pe care il poti avea pentru a manevra dispozitivele din casele inteligente. Din panoul Control Center poti opera cu o mare mare usurinta dispozitivele, despre care vei primi si sugestii de automatizare in asa fel incat in viitor sa incepi sa le manevrezi manual cat mai putin.

In concluzie, noul sistem de operare de la Apple se anunta cu adevarat impresionant, ridicandu-se la standardele cu care ne-a obisnuit compania americana. Ramane de vazut daca Android va reusi sa tina pasul cu evolutia tehnologica a momentului, si daca Samsung va reusi sa prinda valul pe care s-a urcat Apple.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!