Ce este NFC (plata cu telefonul)?

Ce este NFC (plata cu telefonul)?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 30.03.2021

Odată cu dezvoltarea noilor tehnologii și cu apariția gadgeturilor inteligente au apărut și noi modalități de a rezolva sarcinile de fiecare zi. Practic, asistăm la o reconfigurare a procedurilor tradiționale, iar această schimbare este vizibilă în aproape toate domeniile de activitate.

În momentul de față, telefoanele au devenit accesorii indispensabile din viață noastră. Mai mult decât simple dispozitive care ne ajută să comunicăm între noi, smartphone-urile ne ajută acum să aflăm sau să ne ocupăm de o mulțime de lucruri prin doar câteva atingeri de ecran. În plus, oferta de telefoane este mai variată că niciodată, inclusiv modelele second-hand de la Flip.ro, verificate în prezent cu mare atenție de către specialiști și puse apoi la vânzare pentru a fi utilizate de către un nou client.

Pe lângă faptul că au nenumărate aplicații gândite să ne simplifice majoritatea activităților din fiecare zi (hărți, calendar, aplicații de fitness, de muzică, de organizare a taskurilor de la birou etc.), astăzi putem să facem și plăti cu ajutorul telefoanelor inteligente. Da, atât de simplu! Pe scurt, a venit momentul să scăpăm de grijă portofelului, a bancnotelor și a monedelor pierdute prin buzunare.

Tehnologia NFC a făcut posibilă plata cu telefonul prin simpla atingere sau apropiere a acestuia de dispozitivul electronic (POS) din magazinele în care îți faci cumpărăturile. În cele ce urmează, îți prezentăm în detaliu cum funcționează NFC-ul și ce presupune plata cu telefonul.

Iată ce vei afla din acest material.

Ce este NFC?

Tehnologia NFC (adică Near Field Communication sau comunicare în câmp apropiat) este un protocol de comunicare fără fir (wireless), pe o distanță scurtă, între două gadgeturi compatibile (de regulă smartphone-uri, televizoare, boxe, dispozitive de plata electronică – POS etc.). 

Comunicarea se realizează prin intermediul undelor radio, prin apropierea dispozitivelor la mai puțin de zece centimetri. De când a fost introdus și standardul ISO 15693, conexiunea se face acum și la o distanță de aproape un metru între aparate. 

Tehnologia este folosită atât în sistemul de plată contactless (procedura este similară cu cea a cardurilor contactless, care sunt apropiate de POS pentru efectuarea plății), cât și la transmiterea unor fișiere, fotografii, clipuri sau alte tipuri de date.

NFC s-a ramificat dintr-o altă tehnologie extrem de populară, intens folosită în ultimii ani, RFID (Radio Frequency Identification), integrată, sub formă unui cip, pe cardurile bancare contactless pe care le avem cei mai mulți dintre noi. 

Deși cele două se aseamănă destul de mult, NFC-ul este o varianta îmbunătățită, în sensul în care permite atât citirea datelor, cât și transmiterea datelor între două dispozitive, pe când cipurile RFID au numai opțiunea de a fi citite.

Singura condiție pentru ca un astfel de transfer să se realizeze este ca dispozitivele să aibă funcția NFC inclusă și să fie conectate între ele fie prin Bluetooth, fie prin Wi-Fi Direct. Există diferențe și în ceea ce privește aceste două modalități de conectare. 

În momentul de față, Bluetooth este varianta rudimentară de conectare și transmitere a fișierelor, pe când Wi-Fi Direct funcționează la viteze mai mari și este mult mai ușor de configurat

Cum funcționează NFC pe telefon?

Pentru a te folosi de NFC la plăți cu telefonul sau transfer de date, primul pas pe care trebuie să-l faci este să vezi dacă ai NFC pe smartphone-ul tău. Telefoanele de ultimă generație au cu siguranță integrată această tehnologie, însă NFC-ul poate fi prezent și pe modelele ceva mai vechi.

Poți verifica dacă ai NFC inclus pe telefon dacă intri în meniu, la Setări/Settings, unde ar trebui să cauți secțiunea de Conectare dispozitive/Wireless connection sau de Rețele/Networks. Denumirile variază de la un model de telefon la altul, însă vei găsi cu ușurință NFC-ul dacă vei porni de la aceste repere.

Odată activat NFC-ul pe telefon, te poți folosi de el pentru a-ți conecta mobilul la televizor, boxă, căști sau sistem audio (din casă ori din mașină), condiția fiind ca dispozitivul pereche să aibă, la rândul lui, un cip NFC. 

Odată ce gadgeturile au fost împerecheate, mai rămâne doar să transferi datele cu ajutorul NFC-ului. Chiar și așa, tehnologia este folosită cel mai des în cazul plăților cu telefonul, care se realizează prin intermediul unor aplicații de profil.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Cum poți plăți cu telefonul?

Pentru a face plăți cu telefonul utilizând tehnologia NFC, primul pas este să descarci și să instalezi o aplicație dedicată tranzacțiilor cu smartphone-ul, care să îți înregistreze cardul și datele financiare. 

Pentru telefoanele Apple există disponibilă aplicația Apple Pay, în timp ce telefoanele Samsung sau Huawei (inclusiv modelele P30 și P30 Pro) funcționează cu aplicația Google Pay

Bineînțeles, poți descărca și aplicația băncii la care ai deschis un cont sau aplicația de plată dezvoltată de producătorul brandului de telefon pe care îl deții. Procedura este aceeași.

Odată instalată aplicația, introdus cardul și activat NFC-ul, poți plăți cu telefonul prin simpla apropiere a acestuia de un POS. Astfel, smartphone-ul se transformă într-un portofel electronic extrem de ușor de folosit. Iar partea bună este că nu mai trebuie să îți faci griji că îți vei pierde cardul sau că ți se vor fura banii, pentru că toate finanțele tale sunt adunate într-un singur loc, în telefonul tău.

La ce mai poți folosi NFC pe telefonul tău?

Deși este activat cel mai des pentru plăți contactless, tehnologia NFC are și alte utilizări:

  • Transferul de contacte de pe un telefon pe altul, un truc foarte util atunci când îți schimbi telefonul și nu vrei să pierzi numerele din el. În plus, cu ajutorul lui Phone Clone, îți poți copia absolut toate datele (inclusiv setările de sistem) de pe telefonul vechi pe cel nou. Aplicația este foarte rapidă, iar noul telefon va arată în proporție de 95% ca cel vechi, având toate fișierele exact acolo unde erau și în cel la care tocmai ai făcut upgrade;
  • Conectarea telefonului la televizor, imprimantă, boxă sau orice alt dispozitiv cu NFC pentru transmiterea mai multor date, de la clipuri și fișiere audio la linkuri și redarea conținutului multimedia;
  • Conectarea telefonului la sistemul audio al mașinii;
  • Confirmarea accesului într-un spațiu privat (cum ar fi un complex de birouri sau chiar un avion) pentru că dispozitivele care au integrat un cip NFC pot fi utilizate pe post de cartele ce permit citirea rapidă a unor date de identitate.

Cât de sigură este tehnologia NFC?

În ciuda faptului că este apreciat pentru versatilitatea sa și pentru faptul că a simplificat enorm procesele de plata, oferindu-le consumatorilor o experiență de-a dreptul inovatoare la cumpărături, NFC-ul duce lipsă de un sistem de securitate stabil.

Evoluția rapidă a tehnologiei a venit la pachet și cu o serie de consecințe negative: expunerea și circulația facilă a datelor le-a atras atenția hackerilor, care au pus la cale noi metode și instrumente de a accesa ilegal datele personale, financiare și bancare ale altor persoane. Iar acest lucru a transformat tehnologia într-un sistem vulnerabil, însă numai pe moment, pentru că, fără îndoială, vor apărea protocoale de protecție în viitorul apropiat, în condițiile integrării NFC-ului în structura tuturor noilor gadgeturi.

Până atunci însă, avantajul pe care îl are tehnologia NFC este că funcționează numai la o distanță mică, de câțiva centimetri, ceea ce înseamnă că hoții de date ar trebui să se apropie destul de mult de tine pentru a copia informațiile bancare. Și, cum obișnuim să stăm mai tot timpul cu telefonul în mână, acest scenariu devine unul dificil de realizat. 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Când a apărut tehnologia NFC?

Deși este folosită la scară largă de relativ puțin timp, bazele tehnologiei NFC au fost puse în anii ‘80, mai întâi sub forma comunicării prin unde radio de tip RFID. În 1983, americanul Charles Walton a obținut primul patent pentru un dispozitiv ce folosea RFID.

Ani mai târziu, în 2002, coloșii tehnologici Sony și Philips au colaborat la dezvoltarea tehnologiei NFC. În 2004 li s-a alăturat și Nokia, iar în 2006 a fost lansat Nokia 6131, primul telefon cu NFC. Patru ani mai târziu a apărut și Nexus S, primul telefon cu Android și NFC.

În momentul de față, standardele și transformările tehnologiei NFC sunt gestionate prin NFC Forum, o asociație non-profit, din care fac parte reprezentanți ai marilor companii de tehnologie și producători ai brandurilor de smartphone-uri.

În concluzie, lumea tehnologiei este într-o continuă dezvoltare și este important să ținem pasul cu schimbările din domeniu, să înțelegem exact cum funcționează și la ce ne pot ajuta, astfel încât să ne putem adapta rapid. 

Dacă ești în căutarea unui nou telefon, dotat cu funcții avansate și tehnologii care îți simplifică activitățile de zi cu zi, Flip.ro te ajută să îl găsești pe cel potrivit, la un preț rezonabil. Aruncă-ți un ochi pe ofertele noastre de săptămâna asta:

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!