Dacă până acum câțiva ani nu mulți erau cei care știau ce înseamnă un cod QR sau care sunt avantajele utilizării acestuia, în ultimii ani acesta a redevenit de interes. Astfel, codul QR și-a făcut intrarea cu brio și în majoritatea restaurantelor, a barurilor, a hotelurilor, a muzeelor sau în alte locuri în care ți-ai mai putea petrece timpul liber. În acest mod, ai acces rapid la mai multe informații despre subiectul care te interesează.
În acest material dorim să te ajutăm să afli mai multe despre ce este codul QR, modul în care funcționează, cum poate fi generat și ce informații poate să conțină, iar spre final îți explicăm pas cu pas cum poți să îl scanezi.
Un cod QR, prescurtare ce vine de la Quick Response, funcționează pe același principiu ca cel al unui cod de bare. Concret, un cod QR poate conține anumite informații codate. Diferența între un cod QR și un cod de bare este una evidentă - codul de bare are înmagazinate informații sub forma unor linii verticale, în vreme ce codul QR reține date codificate sub forma unor pătrățele dispuse într-un pătrat mai mare.
Totuși, de ce au fost inventate codurile QR, dacă aveam și foloseam de ceva vreme codurile de bare? Pentru că un cod QR poate stoca mai multe date decât codurile de bare standard. De exemplu, un cod QR poate „reține” un meniu întreg, poate face trimitere către un site sau poate chiar înmagazina pdf-uri, cărți de vizită, cataloage de karaoke sau alte tipuri documente mai „stufoase”. De asemenea, codurile QR sunt mult mai rapide decât codurile de bare.
O scurtă istorie a codului QR
Povestea începe de la compania de producție Denso Wave. Aceasta, din nevoia de a procesa cantități mai mari de date pentru urmărirea vehiculelor și pieselor specifice, a căutat o modalitate inovativă de a ușura procesul. Echipa aflată la conducerea companiei s-a ocupat de dezvoltarea codului QR.
Modul în care descifrarea codurilor 2D putea fi făcută mai rapid, fără erori de falsă citire a caracterelor, a reprezentat o reală provocare pentru Denso Wave. Fiecare cod trebuia să fie unic, astfel că bună parte din cercetare s-a focusat pe identificarea raportului ideal dintre zonele alb și negru. În varianta sa finală, acesta a fost 1: 1: 3: 1: 1.
Raportul a ajutat la determinarea zonelor alb-negru, indiferent de unghiul de scanare. Asta a făcut ca orice cod QR să poată fi citit fără probleme din orice parte.
Cu toate că domeniul producției a fost zona în care s-a născut codul QR, folosirea acestuia s-a extins la numeroase alte domenii, mai ales după ce smartphone-urile au devenit din ce în ce mai populare. În momentul de față, tehnologia din spatele codului QR a devenit open-source, fiind la îndemâna oricui, în mod gratuit.
Marketingul digital este cu precădere zona în care folosirea codului QR este frecventă. Acesta aproape că nu lipsește din nicio campanie de marketing, fiind deseori întâlnit în mod special pe reclamele dispuse pe clădiri sau pe materialele tipărite.
Codul QR este o modalitate simplă de a păstra o cantitate mare de informații într-un spațiu mic de stocare. De exemplu, dacă datele conțin doar caractere alfanumerice, un singur cod QR poate să capteze peste 4, 5000 de caractere de acest tip. În afară de avantajele legate de stocare, codurile QR sunt ușor de generat și de folosit.
Scopurile pentru care folosim codul QR sunt multiple și se extind la variate domenii. Dintre acestea, enumerăm mai jos câteva:
- Mesaje text simple, mai scurte sau de dimensiuni generoase
- Numere de telefon personale sau profesionale, accesibile la o simplă scanare
- Adrese ale unor persoane fizice sau juridice, necesare pentru a ajunge mai rapid la o anumită locație
- Adrese de e-mail, în scopul transmiterii mesajelor fără a trece prin pași multipli
- Link-uri către websites sau landing pages din anumite platforme, website-uri sau aplicații, unde utilizatorii pot găsi mai multe informații relevante despre campania sau materialul pe care l-au văzut inițial
- Link-uri către aplicații din Google Play sau App Store, pentru a descărca direct aplicația dorită
- Informații financiar bancare, cu acces facil la contul personal
- Conectare automată la contul tău de pe un anumit website sau dintr-o aplicație
- Conectare automată la rețeaua Wi-Fi fără necesitatea introducerii unei parole
- Scanare coduri necesare verificării în doi pași pentru întărirea securității anumitor platforme
Unde se afișează codurile QR?
Nu există limitări oficiale cu privire la afișarea codurilor QR. Bineînțeles, la amplasarea acestora trebuie să ții cont de legislație, pentru a nu obtura vizibilitatea anumitor obiective importante. Codurile QR pot fi găsite în multe locuri, printre care:
- Reclame tipărite sau digitale, atât în offline, cât și online sau la TV, în diverse variante de dimensiuni sau de amplasare
- Ambalaje ale produselor. Informațiile disponibile prin accesarea codului QR pot fi de multe feluri, precum regulamente ale promoțiilor, website-uri ale companiilor, acces facil pentru serviciile de suport clienți ș.a.m.d.
- În sisteme de numerotare sau inventariere, pentru marcarea și identificarea produselor și a specificațiilor acestora
Generarea unui cod QR este mult mai simplă decât ți-ai imaginat, asta pentru că la o scurtă căutare pe Google, poți afla că ai la dispoziție o multitudine de site-uri pe care poți genera în mod gratuit un cod QR. În cazul celor mai multe dintre acestea, tot ce ai de făcut este să introduci linkul către care vrei să trimiți utilizatorii pe platforma ta, iar pictograma îți este generată în câteva secunde.
Totuși, înainte de generarea propriu-zisă, asigură-te că datele pe care dorești să le stochezi sunt bine organizate și centralizate, ținând seama și de legislația din domeniul protecției datelor cu caracter personal.
De asemenea, este important să pregătești din timp și un plan de afișare a acestor coduri, pentru a fi accesibile publicului căruia dorești să i te adresezi.
Știm că te întrebi Cum scanez cod QR? Cea mai la îndemână modalitate de scanare cod QR este folosirea camerei smartphone-ului tău. Cele mai recente modele de telefoane au un scanner QR inclus direct în cameră.
E suficient să deblochezi telefonul, să intri la Cameră și să folosești obiectivele principale ale acestuia, adică nu camera de selfie. Încadrează cu atenție codul QR pe care vrei să-l scanezi și așteaptă una-două secunde, până când camera reușește să focalizeze bine codul.
Vei observa că pe ecranul telefonului va apărea o trimitere către o pagină externă, sub forma unul link. Dă click pe el și folosește codul QR pus la dispoziție pentru a ști ce să-ți comanzi de mâncare în restaurantul care a renunțat la meniurile fizice, de exemplu.
Dacă telefonul tău nu reușește să scaneze codul QR astfel, intră la Cameră, apasă pe Setări și vezi dacă există vreo opțiune de scanare a codurilor QR rămasă neactivată. Evident, în această situație, va trebui să o activezi.
Dacă telefonul tău este Android (Samsung, Huawei, Xiaomi), iată mai jos pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru scanare cod QR gratuit.
- Deschide aplicația pentru camera foto
- Alege opțiunea de scanare cod QR din setările camerei sau din centrul de control (de cele mai multe ori ai o reprezentare grafică pe care poți apăsa direct).
- Îndreaptă telefonul spre codul QR și încadrează-l pe ecran
- Pentru a accesa datele din spatele codului QR, urmează restul instrucțiunilor
Dacă ai un model mai recent de iPhone și te întrebi Cum scanez cu telefonul? pașii pe care îi ai de urmat pentru scanare cod QR gratuit sunt detaliați mai jos:
- Accesează aplicația camerei foto de pe ecranul principal sau din centrul de control
- Ține telefonul în apropierea codului QR și încearcă să-l prinzi cât mai bine în cadru
- Mai este nevoie de un simplu tap pe notificare pentru a accesa link-ul din spatele codului QR
Dacă ai un model de telefon din generațiile anterioare, poți scana codurile QR printr-o aplicație scanare cod QR. Trebuie doar să intri în magazinul de aplicații al telefonului tău (App Store, dacă ai un iPhone, Google Play, dacă deții un Samsung, AppGallery dacă ai un Huawei sau Mi Store dacă ești fan Xiaomi) și să cauți o aplicație care îți va permite să scanezi un cod QR în câteva secunde.
Dă search cu QR code scanner sau QR code reader și vezi care sunt aplicațiile pe care le ai disponibile pentru a fi descărcate în telefon. Ideal ar fi să adaugi și No ads la finalul căutării tale, dacă vrei să folosești o platformă care nu te va plictisi cu reclame. Nu uita să citești și câteva review-uri lăsate de utilizatorii care le-au testat deja, înainte de a descărca o aplicație, pentru a ști pe care s-o alegi.
Odată downloadată aplicația în dispozitiv, ar trebui să-ți permită citirea codului QR fără nicio problemă.
Aplicații care folosesc coduri QR
Versatilitatea codului QR este ridicată. Astfel, există deja numeroase aplicații care folosesc codurile qr în multiple feluri, pentru a-ți ușura experiența de utilizare.
Aplicațiile de plată mobilă precum Revolut, au integrat codul QR în experiența utilizatorului prin ușurarea procesului de transfer al banilor de la o persoană la alta.
Un alt exemplu este aplicația George de la BCR, care îți permite să faci plata prin utilizarea codului QR. Semnătura – cod QR este o funcționalitate a aplicației care oferă posibilitatea de generare a codurilor unice de semnătură prin scanarea de coduri QR afișate în ecranul de semnare a tranzacțiilor din aplicația în versiune desktop.
Și aplicațiile de mesaje au integrat codul QR în experiența utilizatorilor. Whatsapp, de exemplu, îți permite să faci login prin cod qr. Dacă te întrebi cum poți scana un cod QR Whatsapp, ai mai jos pașii, pe scurt:
- Intră la Setări.
- Apasă pe codul QR afișat lângă numele tău.
- Apasă pe Scanați.
- Ține dispozitivul deasupra codului QR pe care vrei să îl scanezi
Nici din zona de Social Media nu lipsesc codurile QR. Cea mai recentă actualizare a aplicației TikTok include coduri QR personalizate pentru fiecare utilizator și un scanner de coduri QR. Poți scana coduri QR de la terțe părți, cele care nu sunt generate de TikTok, și poți accesa linkuri externe.
Și platforma profesională de socializare LinkedIn vine acum cu coduri QR de utilizator unice și un scaner de coduri QR, deși acesta poate scana doar coduri QR în aplicație.
Cum citești codul QR pe desktop?
Pentru a citi un cod QR direct de pe monitorul laptopului tău, ai nevoie de anumite extensii de browser. Ca să-ți venim în ajutor, îți recomandăm. Extensia Google Chrome QR code.
Este important să știi că această extensie, spre deosebire de altele, nu are nevoie de permisiuni speciale (cum ar fi accesul la datele dvs.). În plus, nu generează un consum de memorie inutil și nu vine cu implicații din perspectivă de performanță.
Cum poți ști dacă url-ul atașat codului QR este sigur?
La pachet cu comoditatea utilizării codului QR, vin și riscurile la adresa securității datelor tale. Astfel, este extrem de important să verifici cu atenție link-ul încorporat în codul QR pe care l-ai primit și pe care dorești să-l scanezi.
Codurile QR create cu rea intenție te pot îndruma către site-uri de phishing, descărcări de malware sau diverse activități frauduloase.
Înainte de a scana un cod QR, verifică dacă nu cumva acoperă un altul. În general, este bine să eviți scanarea codurilor QR găsite la întâmplare.
Dacă dorești să achiți o factură sau să efectuezi un transfer bancar prin scanarea codului QR, asigură-te că acesta provine de la o entitate financiară oficială.
Este de asemenea important să privești cu atenție URL-ul din spatele codului pentru a identifica eventuale detalii suspicioase și să nu distribui coduri QR care conțin informații sensibile.
Ca extra măsuri de securitate, nu uita să actualizezi frecvent aplicațiile din telefon și să instalezi un software de securitate.