Dacă până acum câțiva ani nu mulți erau cei care știau ce înseamnă un cod QR sau care sunt avantajele utilizării acestuia, pandemia ne-a mai învățat ceva nou. Folosit în ultima perioadă în principal pentru verificarea certificatului verde, codul QR și-a făcut intrarea cu brio și în majoritatea restaurantelor, a barurilor, a hotelurilor, a muzeelor sau în alte locuri în care ți-ai mai putea petrece timpul liber.
Și pentru că, de acum înainte, s-ar putea să ai din ce în ce mai multă nevoie să scanezi un cod QR cu un telefon, în contextul digitalizării masive a multor servicii de care vei vrea să beneficiezi, ne-am gândit să îți explicăm care sunt cele mai simple metode prin care poți citi informațiile „ascunse” în spatele unui cod QR.
Ce este un cod QR și cum funcționează?
Un cod QR, prescurtare ce vine de la Quick Response, funcționează pe același principiu ca cel al unui cod de bare. Concret, un cod QR poate conține anumite informații codate. Diferența între un cod QR și un cod de bare este una evidentă - codul de bare are înmagazinate informații sub forma unor linii verticale, în vreme ce codul QR reține date codificate sub forma unor pătrățele dispuse într-un pătrat mai mare.

Totuși, de ce au fost inventate codurile QR, dacă aveam și foloseam de ceva vreme codurile de bare? Pentru că un cod QR poate stoca mai multe date decât codurile de bare standard. De exemplu, un cod QR poate „reține” un meniu întreg, poate face trimitere către un site sau poate chiar înmagazina pdf-uri, cărți de vizită, cataloage de karaoke sau alte tipuri documente mai „stufoase”. De asemenea, codurile QR sunt mult mai rapide decât codurile de bare.
Poți scana un cod QR cu telefonul indiferent dacă folosești un iPhone sau un telefon cu Android. Iată ce metode de a „citi” un cod QR cu telefonul ai la dispoziție:

Folosește camera telefonului
Cel mai simplu mod de a scana un cod QR cu telefonul este să folosești camera acestuia. Telefoanele apărute pe piață în ultimii ani au inclus un scanner QR direct în cameră.
E suficient să deblochezi telefonul, să intri la Cameră și să folosești obiectivele principale ale acestuia, adică nu camera de selfie. Încadrează cu atenție codul QR pe care vrei să-l scanezi și așteaptă una-două secunde, până când camera reușește să focalizeze bine codul.
Vei observa că pe ecranul telefonului va apărea o trimitere către o pagină externă, sub forma unul link. Dă click pe el și folosește codul QR pus la dispoziție pentru a ști ce să-ți comanzi de mâncare în restaurantul care a renunțat la meniurile fizice, de exemplu.
Dacă telefonul tău nu reușește să scaneze codul QR astfel, intră la Cameră, apasă pe Setări și vezi dacă există vreo opțiune de scanare a codurilor QR rămasă neactivată. Evident, în această situație, va trebui să o activezi.

În cazul în care modelul de telefon pe care îl folosești este unul mai vechi, care nu are opțiunea de a „citi” un cod QR cu camera, de exemplu, dacă ai un telefon Samsung care are instalată o versiune mai veche de Android 8, ai la dispoziție o metodă de a scana un cod QR la fel de simplă ca cea pe care tocmai ți-am descris-o.
Folosește o aplicație
Trebuie doar să intri în magazinul de aplicații al telefonului tău (App Store, dacă ai un iPhone, Google Play, dacă deții un Samsung, AppGallery dacă ai un Huawei sau Mi Store dacă ești fan Xiaomi) și să cauți o aplicație care îți va permite să scanezi un cod QR în câteva secunde.
Dă search cu QR code scanner sau QR code reader și vezi care sunt aplicațiile pe care le ai disponibile pentru a fi descărcate în telefon. Ideal ar fi să adaugi și No ads la finalul căutării tale, dacă vrei să folosești o platformă care nu te va plictisi cu reclame. Nu uita să citești și câteva review-uri lăsate de utilizatorii care le-au testat deja, înainte de a descărca o aplicație, pentru a ști pe care s-o alegi.
Odată downloadată aplicația în dispozitiv, ar trebui să-ți permită citirea codului QR fără nicio problemă.

Avem o surpriză pentru tine! Pentru că ai ajuns să citești articolul până aici, ți-am lăsat a little something în codul QR de mai jos. Scanează-l rapid și vezi ce ți-am pregătit!

Te întrebi cum scanezi un cod QR când vezi aceste rânduri de pe propriul telefon?
Pentru a putea „citi” un cod QR așa cum este cel de mai sus, poți începe prin a face o captură de ecran (screenshot). Folosește aplicația Google Lens pentru a ajunge la surpriza care te așteaptă în „spatele” codului.
Sau găsește un alt telefon prin preajmă, cu care să scanezi codul.
Tu mai știi și alte metode de a scana un cod QR cu telefonul?