Reviews
11 Aprilie 2022, 4:31 PM

Samsung A53 versus iPhone SE 3: ce telefon ieftin cu 5G să-ți cumperi în 2022

iPhone SE 3 și Galaxy A53 sunt două dintre cele mai bune telefoane de buget cu 5G pe care ți le poți cumpăra anul acesta. Ambele au fost lansate în martie 2022, deci specificațiile lor sunt demne de investiția ta. 

Totuși, pe care dintre acestea ar fi mai bine să ți-l cumperi? Este iPhone SE 3 mai bun decât modelul de la Samsung, Galaxy A53? Care dintre cele două modele ar fi mai potrivit pentru tine?

Am răspuns la aceste întrebări în rândurile de mai jos. Așadar, iată o comparație între iPhone SE 3 și Galaxy A53 5G, analizându-le specificațiile în oglindă. 

iPhone SE 3 vs Galaxy A53 5G - preț și disponibilitate

iPhone SE 3 are un preț de producător de 429 dolari, în vreme ce Galaxy A53 5G se vinde cu prețuri începând de la 449 dolari. Desigur, la aceste costuri se adaugă cele ale retailerilor de unde ai putea alege să-ți comanzi unul dintre cele două telefoane

De exemplu, la momentul scrierii acestui material, un iPhone SE 5G costa în România aproximativ 2.500 lei în varianta cu 64GB stocare internă. Surprinzător, modelul Galaxy A53 5G cu 256GB memorie internă era listat la prețul aproximativ de 2.300 lei, deși prețul de producător era unul mai mare. 

iPhone SE 3

Vestea bună este că, în foarte scurt timp, vei putea comanda oricare dintre cele două modele de la Flip.ro la un preț special, mai mic decât în cazul celorlalte opțiuni pe care le-ai putea avea la dispoziție. Urmărește ofertele și verifică dacă au intrat pe lista noastră de telefoane second-hand recondiționate

iPhone SE 3 vs Galaxy A53 5G - display, design și rezistență

Galaxy A53 5G vine cu un ecran Super AMOLED de 6,5 inch, cu o rată de refresh de 120Hz. Rezoluția de care te vei bucura, dacă vei alege să folosești acest telefon de la Samsung, este de 1080 x 2400 pixeli

Pe de altă parte, iPhone SE 3 se „laudă” cu un display Retina IPS LCD de doar 4.7 inch, cu o rezoluție de 750 x 1334 pixeli și o rată de refresh de 60Hz.

Probabil vorbim despre cea mai notabilă diferență între cele două telefoane, atunci când le comparăm. Fără îndoială, la acest capitol „bila albă” revine modelului de la Samsung, care are un ecran cu specificații demne de anul 2022. În antiteză, iPhone SE 3 readuce în scenă un display care era la modă tocmai în 2017

Nici la capitolul design modelul de la Apple nu excelează, pentru că, din păcate, vorbim de aceeași carcasă folosită pentru varianta iPhone SE, lansată acum cinci ani. Totuși, acesta s-ar putea să fie ultimul telefon de la Apple care mai are buton de Home

Bineînțeles, pentru că vorbim de un display mai generos pentru modelul de la Samsung, Galaxy A53 5G este un telefon mai mare decât iPhone SE 3. Concret, smartphone-ul cu Android are 159.6 x 74.8 x 8.1 mm, iar modelul de buget de la Apple măsoară 138.4 x 67.3 x 7.3 mm. 

Samsung Galaxy A53 5G

Atât Galaxy A53 5G, cât și iPhone SE 3 sunt telefoane rezistente la apă, având certificarea IP67. Totuși, te sfătuim să eviți să le testezi limitele cu filmări sau poze subacvatice, pentru că, dacă ai scăpat telefonul în apă, vei pierde garanția pentru dispozitiv. 

Să ne întoarcem la designul celor două telefoane, pentru că avem să-ți mărturisim ceva. Spatele lui Galaxy A53 este din plastic, ceea ce îl face mult mai puțin atractiv decât spatele din sticlă mată de care se bucură iPhone SE 3. Totuși, s-ar putea să fii mai tentat de culorile în care este disponibil modelul de la Samsung (negru, alb, bleu și piersică) decât cele ale unui iPhone SE 3 (negru, alb, roșu).

Dacă preferi, însă, telefoanele de mici dimensiuni, cu un aspect premium, probabil alegerea cea mai potrivită pentru tine ar fi un iPhone SE 3

Totuși, dacă aducem în discuție rezistența celor două telefoane, Galaxy A53 câștigă, din nou, un loc în fața modelului de la Apple. Și asta tocmai pentru că telefonul Samsung are o protecție Gorilla Glass 5, în timp ce iPhone SE 3 păstrează aceeași sticlă pe care o folosea și iPhone 8

iPhone SE 3 vs Galaxy A53 5G - camere

Apple n-a mai investit în modelele sale de buget atunci când a venit vorba de camere. iPhone SE 3 are aceleași două camere (una pe spatele telefonului și cealaltă de selfie) montate și pe modelul iPhone SE 2020. Vorbim de un obiectiv de 12MP, capabil să filmeze în 4K la 60 fps, și unul de 7MP, pregătit să capteze imagini video de tip selfie la 1080p.

Nici Samsung n-a reinventat specificațiile camerelor de pe telefonul lansat cu un an înainte de Galaxy A53. Galaxy A52 aducea aceleași patru obiective principale, a câte 64MP, 12MP 5MP, respectiv 5MP, dar și aceeași cameră de selfie de 32MP, pregătite să filmeze în 4K la 30 fps.

Samsung Galaxy A53 5G

Așadar, în cazul lui Galaxy A53 vei primi cinci camere, pe când pe un iPhone SE 3 vei avea parte de doar două obiective. Asta înseamnă că nu te vei bucura de cadre ultra-largi sau de poze macro decât în cazul în care alegi modelul de la Samsung

Cu toate acestea, e bine să știi că Galaxy A53 are tonuri ceva mai reci decât cele ale unui iPhone SE 3, care recreează imaginile captate în culori cât mai aproape de cele naturale. 

iPhone SE 3 vs Galaxy A53 5G - procesor, memorie și baterie

iPhone SE 3 vine echipat cu un procesor A15 Bionic de 5nm, iar Samsung aduce un Exynos 1280 pe modelul Galaxy A53. Așadar, când vine vorba de performanța celor două telefoane, nu există concurență între Galaxy A53 și iPhone SE 3.

Acesta din urmă câștigă detașat la capitolul performanțe, deoarece folosește cipul emblematic al Apple. Ca să înțelegi mai vine diferența dintre cele două telefoane la acest capitol, iPhone 13 folosește același procesor ca cel al lui iPhone SE 2022. În cazul celuilalt telefon, vorbim de un cip de gamă medie.

Așadar, dacă ești în căutarea unui telefon care se mișcă impecabil atunci când te joci sau ai deschise mai multe aplicații simultan, iPhone SE 3 este răspunsul pe care îl cauți. 

iPhone SE 3

În ceea ce privește capacitatea de stocare internă și RAMii, comparația dintre cele două telefoane are un singur câștigător - Samsung Galaxy A53. De ce spunem asta?

Pentru că telefonul vine în cinci variante, mai exact cu 128GB și 4GB RAM, 128GB și 6GB RAM, 128GB și 8GB RAM, 256GB și 6GB RAM sau 256GB 8GB RAM. În „grădina Apple”, lucrurile sunt ceva mai rudimentare la acest capitol. Vorbim de doar trei variante de stocare internă, cu 64GB la 4GB RAM, 128GB la 4GB RAM sau 256GB la 4GB RAM. Desigur, alegerea unui câștigător la acest capitol este redundantă. 

E evident că, alegând un iPhone SE 3, vei primi doar jumătate din spațiul de stocare al variantei de bază al unui Galaxy A53. De asemenea, iPhone SE 3 vine cu mai puțină memorie RAM.

Iar dacă ar fi să comparăm acumulatorii celor două telefoane, din nou, nu prea există loc de îndoială în stabilirea unui câștigător. Samsung Galaxy A53 are o baterie de 5.000 mAh, care are funcția de reîncărcare rapidă la 25W pe fir, pe când iPhone SE 3 folosește o baterie de doar 2.018 mAh, care se poate reîncărca rapid cu 20W

Recenziile arată că durata de viață a bateriei pe Galaxy A53 este mai bună decât cea a unui iPhone SE 3, ceea ce nu e deloc surprinzător, având în vedere că primul are un acumulator cu o capacitate de două ori mai mare decât cea a modelului de la Apple

Samsung Galaxy A53 5G

Cu toate acestea, minusul lui Galaxy A53 este acela că nu suportă reîncărcarea wireless, din cauza spatelui din plastic. 

iPhone SE 3 vs Galaxy A53 5G - concluzii

În final, decizia îți aparține. Însă dacă vrei să investești în cel mai bun model de telefon dintre iPhone SE 3 și Samsung Galaxy A53 5G, întreabă-te:

Vrei un telefon mai rapid? iPhone SE 3 e ceea ce îți trebuie.

Cauți cele mai bune camere? Atunci ia-ți un Galaxy A53 5G.

Vrei să stai departe de încărcător pentru cât mai mult timp? Comandă-ți un Galaxy A53.

Ai nevoie de mai mult spațiu de stocare? Galaxy A53 e telefonul potrivit pentru tine!


Dacă ai găsit informațiile din acest material ca fiind utile atunci când nu știi ce să alegi dintre un iPhone SE 3 și un Samsung Galaxy A53 5G, ne-am bucura să ne lași mai jos o inimioară. 

Fadia Hirtan
Flip.ro