Samsung Galaxy S23 vs iPhone 14 - diferențe, ce telefon e mai bun și pe care merită să-l cumperi?

Samsung Galaxy S23 vs iPhone 14 - diferențe, ce telefon e mai bun și pe care merită să-l cumperi?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 31.01.2023

Competiția între giganții din tehnologie nu mai e de mult un secret. Iar „lupta” dintre cei mai „grei” dintre ei, Samsung și Apple, a împărțit lumea în două tabere. Cei care preferă iPhone-urile spun că telefoanele americanilor sunt cele mai bune, în timp ce fanii smartphone-urilor sud-coreene susțin că specificațiile Samsung sunt mult mai tentante.

Și dacă raportul dintre telefoanele celor doi producători a tot oscilat de-a lungul timpului, astăzi punem în oglindă cele mai puternice telefoane de pe piață, de la ora actuală. Așezăm Samsung Galaxy S23 și iPhone 14 față în față și stabilim care sunt diferențele dintre ele, care model e mai bun și pe care merită să-l cumperi. 

Însă, înainte de a face asta, vreau să-ți reamintesc cum corespund modelele celor doi producători. Sau, mai bine spus, care e „omologul” fiecărui telefon în parte din ultimele serii lansate de cei mai mari concurenți din industria de telefoane, în funcție de preț și specificații. 

Galaxy S23 Ultra s-ar întrece cu iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max, în vreme ce între Galaxy S23 și iPhone 14 ar fi rost de comparație, ambele modele plecând de la un preț de producător de 799 de dolari. În aceeași idee, Galaxy S23 Plus ar intra în ring cu iPhone 14 Plus.

Îți propun să ne uităm la specificațiile modelelor de bază ale acestor două serii, într-o comparație între Samsung Galaxy S23 și iPhone 14, pe care ți-am pregătit-o mai jos.

Iată ce vei afla din acest material (poți da click pe fiecare subiect în parte din cuprinsul de mai jos, pentru a ajunge direct la informațiile care te interesează)

Samsung Galaxy S23 vs iPhone 14 - diferențe la camere și zoom

Samsung vrea să ia aurul la capitolul camere de telefon performante în 2023 cu senzorul de 200MP montat pe modelul premium al seriei S23, varianta Ultra. Dar nu despre el va fi vorba în cele ce urmează, ci despre modelul de bază al acestei generații de telefoane

Galaxy S23 păstrează suita de obiective pe care le cunoaștem deja de la Galaxy S22. Vorbim de lentila principală, de 50MP, de cea care acoperă unghiul ultra-larg, de 12MP, și de lentila telephoto, de 10MP

iPhone 14 rămâne în urmă la acest capitol, cu doar două camere principale, a câte 12MP fiecare, la fel cum aveau și iPhone 13 și iPhone 12

În teorie, ai putea spune despre Samsung Galaxy S23 că este cel mai bun telefon pentru camerele sale, dat fiind numărul de lentile și de megapixeli total. Însă nu doar despre asta e vorba, atunci când analizăm camerele unui telefon. Pentru că, desigur, și detaliile unei poze sau ale unui cadru filmat sunt importante, aspect redat, într-adevăr, de numărul megapixelilor și de calitatea senzorilor. Dar mai există și alte funcții de care trebuie ținut cont, dacă vrei ca amintirile tale să fie păstrate impecabil, clare și în culori perfect echilibrate.

De exemplu, de diafragma unei camere. Acest aspect dictează câtă lumină va intra în obiectiv, deci cât de bine va putea surprinde telefonul detaliile unui cadru slab luminat. Sau de ce tehnologie stă în spatele suitei de camere, care va hotărî calitatea finală a imaginilor. 

Însă nu putem ignora camera suplimentară cu care Samsung se laudă pe modelul S23, teleobiectivul, care cu siguranță va aduce rezultate mai satisfăcătoare decât iPhone 14

În plus, sud-coreeni mai plusează într-o direcție, aceea a zoom-ului optic 3x al camerei de tip periscop, la care iPhone poate doar visa, deocamdată, pe variantele de bază ale seriilor sale. 

În mod clar, la capitolul poze și filmări, Samsung Galaxy S23 primește o primă bilă albă în fața adversarului său, iPhone 14

Samsung Galaxy S23 vs iPhone 14 - diferențe la procesor

Așa cum spuneam și mai sus, important nu este doar numărul de pixeli al camerelor unui telefon, ci și procesorul. Iar Galaxy S23 nu va avea nicio problemă nici la acest capitol. Smartphone-ul vine echipat cu un cip Qualcomm SM8550-AC Snapdragon 8 Gen 2 de 4 nm, cel mai fâșneț dintre toate câte a folosit Samsung vreodată. 

Prin comparație, Apple s-a complăcut în a aduce cipul A15 Bionic și pe iPhone 14, același pe care îl știm de pe vremea când iPhone 13 era așteptat cu sufletul la gură. 

Deși, la prima vedere, procesorul celor de la Apple pare să fie deja depășit în testele benchmark de procesorul celor de la Samsung, este important să reținem faptul că sistemul de operare al americanilor necesită mai puține resurse pentru a funcționa optim decât un Android. Iar asta tocmai datorită faptului că iOS este mai puțin personalizabil și mult mai simplificat decât Androidul

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Samsung Galaxy S23 vs iPhone 14 - diferențe la display

Deși ambele telefoane au un panou OLED, diferența dintre ratele de reîmprospătare a ecranului este uriașă. Mai exact, dublă, câștigătorul fiind, și în acest caz, Samsung Galaxy S23, cu 120Hz, spre deosebire de doar 60Hz, câți întâlnim pe iPhone 14

În plus, luminozitatea ecranului unui S23 va fi net superioară celei cu care iPhone 14 se poate lăuda. Telefonul Samsung a crescut numărul niților la 1.750 pe varianta Ultra. Asta în vreme ce omologul său de la Apple a rămas la doar 1.200 nițiS23 are un afișaj Dynamic AMOLED 2X, în timp ce iPhone 14 are un ecran Super Retina XDR OLED, unul dintre cele mai bune de pe piață ca redare a culorilor. 

Samsung Galaxy S23 vs iPhone 14 - diferențe la baterie

Încă un capitol la care nu doar specificațiile luate ca atare contează, ci mult mai multe detalii ale telefonului, este și cel al bateriei. Chiar dacă Samsung a depășit ca cifre capacitatea acumulatorilor Apple, telefoanele sud-coreenilor se epuizează mai curând decât cele ale americanilor din Cupertino.

Mai exact, testele au arătat că telefoanele Apple rezistă mai mult timp pornite. iPhone 14 a ajuns la 9 ore și 28 de minute de funcționare cu o baterie plină, în timp ce S22 a reușit să rămână „în viață” doar 8 ore și 2 minute, iar asta cu ecranul blocat la 60Hz

Bateria unui Galaxy S23 e posibil să aibă rezultate mai încurajatoare, mulțumită noului procesor de care telefonul se va bucura, pentru o eficiență energetică mai mare. iPhone 14 are o baterie de 3.279 mAh, iar Galaxy S23 vine echipat cu un acumulator de 3.900 mAh.

Samsung Galaxy S23 vs iPhone 14 - diferențe la stocare internă și RAMi

Deși Galaxy S23 are pe varianta de bază a seriei 8GB de RAMi, spre deosebire de cei 6GB ai lui iPhone 14, acesta nu pare să fie un motiv suficient de important pentru a stabili un câștigător dintre cei doi. Poate doar dacă ești genul de utilizator care preferă să deschidă mai multe aplicații deodată.

La capitolul stocare internă, iPhone 14 face un pas în față, oferind în plus și varianta de 512GB, pe lângă celelalte două, de 128GB, respectiv 256GB, pe care le are și Galaxy S23.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Samsung Galaxy S23 vs iPhone 14 - concluzie

Galaxy S23 vine cu câteva avantaje în fața lui iPhone 14 care, trebuie să recunoști, nu sunt de ignorat. Îți reamintesc faptul că telefonul de la Samsung aduce în plus o rată de refresh mai mare, o cameră cu obiectiv tele suplimentară, dar și un afișaj mai luminos decât al rivalului său, iPhone 14

Așadar aceste diferențe între Samsung Galaxy S23 și iPhone 14 pe care ți le-am expus mai sus te-ar putea ajuta să alegi mai ușor dintre cele două modele de top. 

Sper că informațiile din acest material ți-au fost de folos!

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!