Good to Know
10 Iunie 2021, 2:39 PM

Cele mai bune telefoane din punct de vedere al camerei | FOTO

Cele mai bune camere de pe telefoanele zilelor noastre pot rivaliza, fără îndoială, cu aparatele profesionale ale fotografilor. Tehnologia nu mai cunoaște limite în această direcție, pentru că cele mai bune telefoane din 2022 vin la pachet cu suite de camere care, uneori, te pot lăsa cu gura căscată. 

Cu două, trei sau mai multe obiective, camerele de smartphone sunt astăzi pregătite să surprindă cadre foarte bine conturate, încadrate impecabil în spațiu și intens colorate, chiar și într-o lumină slabă sau pe întuneric. 

Noi le-am ales pe cele care au primit cele mai multe aprecieri, atât de la specialiștii în domeniul tehnologiei, cât și de la utilizatorii obișnuiți. Află care sunt cele mai bune telefoane din punct de vedere al camerei pe care ți le poți cumpăra.

Te-ar mai putea interesa și:

Cele mai bune telefoane din punct de vedere al bateriei

Cele mai bune aplicații gratuite de editat poze pentru iOS și Android pe care le-am testat

Iată ce informații ți-am pregătit în acest material.

 • TOP 10 cele mai bune camere de telefon
 • Cele mai bune camere de telefon pentru zoom
 • Cele mai bune camere de telefon pentru video
 • Cele mai bune camere de telefon pentru poze făcute noaptea 
 • Cele mai bune camere de telefon pentru unghi
 • Cele mai bune camere de telefon pentru selfie

TOP 10 cele mai bune camere de telefon

Samsung Galaxy S22 Ultra

Cauți cel mai bun telefon pentru cameră? Noi spunem că nu vei găsi ceva mai bun anul ăsta decât Samsung Galaxy S22 Ultra. Sau, cel puțin, până acum, la momentul scrierii acestui articol, nu a fost lansat un model mai bun decât acesta, când vorbim de suita de camere montată pe un smartphone. 

Și când susținem asta, ne referim, în primul rând, la obiectivul principal, cel cu 108MP, care tronează pe spatele acestui telefon de la Samsung. Camera, una wide, este completată de celelalte trei, a câte 10MP (cea cu periscop), 10MP (telephoto), respectiv 12MP (ultrawide). Împreună, sunt capabile să filmeze la o calitate 8K la 24fps clipuri super-stabilizate, cu posibilitatea de zoom digital de 3x

iPhone 14 Pro Max

Câștigătorul absolut, când vine vorba de cele mai bune telefoane de la Apple este și la capitolul camere iPhone 14 Pro Max. Cu toate acestea, fie vorba între noi, mari diferențe față de suita montată pe iPhone 13 Pro Max nu sunt. 

Desigur, cei de la Apple au folosit pentru ultimul model lansat și cel mai puternic dintre ele (dar și cel mai piperat ca preț) un obiectiv nou, cu 48MP, față de cel cu doar 12MP, pe care îl folosește iPhone 13 Pro Max. În rest, telefonul păstrează restul de două obiective, cu exact aceleași specificații, de pe modelul lansat cu un an înainte, ambele cu câte 12MP și funcția de LiDAR scanner, pentru adâncime. Dacă visezi la un iPhone 14 Pro Max doar pentru camere, sugestia noastră este să te uiți mai atent la specificațiile lui iPhone 13 Pro Max, în oglindă, ca mai apoi să iei decizia finală. E posibil ca diferența de preț dintre cele două telefoane să nu fie întocmai motivantă, după ce faci această analiză.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Samsung Galaxy S21 Ultra ține aproape, când vine vorba de cele mai bune telefoane din punct de vedere al camerei

Samsung Galaxy S21 Ultra

Cu patru obiective, dintre care unul de 108MP, altul de 12MP și alte două a câte 10MP fiecare, Samsung Galaxy S21 Ultra are și un zoom optic pe care toate celelalte telefoane ar fi geloase.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Și asta nu e tot! Acest model de telefon de la Samsung vine echipat și cu un display suficient de generos, de 6,8 inch, cu o rezoluție de 1440 x 3200 și foarte luminos, pe care te poți juca în aplicațiile tale preferate de editat poze. Desigur, ecran mai mare înseamnă smartphone mai voluminos, așa că, pentru a te putea bucura de cea mai bună cameră de pe un telefon în 2021 e musai să-ți placă smartphone-urile mari. 

iPhone 12 Pro

Sărim din nou în grădina vecinilor de la Apple, unde întâlnim un alt telefon extrem de bun, când vine vorba de cele mai reușite poze. iPhone 12 Pro nu s-a lăsat mai prejos și a ieșit pe piață cu o suită de trei camere performante, fiecare a câte 12MP, unele dintre cele mai bune montate pe un telefon de la Apple până acum. 

iPhone 12 Pro

În plus, iPhone 12 Pro asigură o stabilizare impecabilă a imaginii, dar și un focus mai bun, cu ajutorul sistemului LiDAR, chiar și în lumină foarte slabă. 

Cu ajutorul acestui telefon vei reuși să salvezi pozele pe care le faci în variantă RAW, ceea ce va permite o editare mai facilă ulterior, asemenea celor făcute cu ajutorul unui aparat profesional. 

iPhone 12 Pro

Nici iPhone 12 Pro nu s-a lăsat mai prejos la capitolul display, care, deși mai mic decât cel al unui Samsung S21 Ultra, are culori vii și o luminozitate de care te vei îndrăgosti, parcă special aleasă pentru cei pasionați de fotografie cu telefonul. 

Google Pixel 5

Ai fi surprins să vezi ce poze știe să facă un Google Pixel 5, chiar dacă trebuie să se descurce cu doar două obiective. Chiar dacă nu are avantajul ultimelor trenduri în materie de tehnologie, telefonul celor de la Google face o treabă bună, având la dispoziție un obiectiv de 12,2MP și încă unul cu 16MP, care acoperă unghiurile ultrawide. 

Google Pixel 5

Chipsetul Snapdragon 765G are grijă ca întârzierile de cameră să nu existe, așa că vei putea surprinde cele mai interesante cadre peste care dai fără probleme. 

Următorul model de la Google, Pixel 6, care se presupune că va fi lansat în toamna acestui an, va primi un upgrade generos pe partea de camere. Se zvonește că varianta Pro a acestui smartphone va veni echipat cu o suită de două camere, a câte 50MP, respectiv 8MP, cu un zoom optic de 5x. 

Samsung Galaxy S20 Ultra

Poate că Samsung Galaxy S20 Ultra nu o fi ultimul model lansat de Samsung, dar are în lista de specificații funcții care încă impresionează. Iar dacă vorbim strict de camerele acestui telefon, nu avem cum să nu folosim doar cuvinte de laudă la adresa lor.

Samsung Galaxy S20 Ultra

Galaxy S20 Ultra vine echipat cu o suită de patru camere. Obiectivele acestora, cu 108MP, 48MP, 12MP, respectiv 0,3MP, pot trage cadre la o calitate 8K și 24fps. Ți-am explicat într-un alt articol de pe blogul Flip.ro care sunt diferențele între 8K, 4K și 1080p

iPhone 12

Poate că iPhone 12 nu e la fel de performant precum iPhone 12 Pro, dar cu siguranță nu e deloc slab atunci când vorbim despre camerele sale. Ba chiar ocupă un binemeritat loc cinci în clasamentul celor mai bune telefoane din punct de vedere al camerei

Chiar dacă vine echipat cu doar două obiective, a câte 12MP fiecare, telefonul are camere cu unghi larg și un zoom digital până la 5x. Toate modelele iPhone 12 sunt acum capabile să înregistreze videouri HDR cu Dolby Vision, deși la doar 30fps, comparativ cu cele 60fps ale unui iPhone 12 Pro

iPhone 12 

Camera frontală a lui iPhone 12 este capabilă să facă selfie-uri impecabile chiar și pe timp de noapte și poate filma time-lapse-uri în lumină slabă, la o calitate excelentă. 

Dacă vrei să te bucuri de aceste specificații ale camerei unui iPhone 12, poți comanda unul de aici

Samsung Galaxy S10

Seria S de la Samsung este cunoscută pentru suitele de camere performante, iar modelul Galaxy S10 nu se dezice de acest atribut. Cele trei obiective ale acestui telefon, două a câte 12MP și unul de 16MP, se asigură că poți filma în 4K la 60fps și că poți capta cadre impecabile, chiar și atunci când lumina lipsește din peisaj. 

Samsung Galaxy S10

Modul Auto al acestui telefon este suficient pentru a obține amintiri la o calitate ireproșabilă. La o rezoluție 4K vor fi și clipurile pe care le realizezi cu camera frontală a acestui telefon, de 10MP, perfectă pentru selfie-urile din vacanță.

Cât despre stabilizarea de cameră a lui Samsung Galaxy S10, e suficient să știi că vei putea renunța la gimbal atunci când vrei să filmezi cadre în mișcare. 

Poți cumpăra un Galaxy S10 ca nou la un preț special de aici

Huawei Mate 40 Pro

Dacă Huawei Mate 40 Pro ar mai fi avut acces la Google Play Store, probabil ar fi stat undeva pe locul doi sau trei al acestui clasament cu cele mai bune telefoane din punct de vedere al camerei. Din păcate pentru acest model de telefon de la Huawei, nu poate primi o poziție mai bună, fiind limitat din acest punct de vedere.

Huawei Mate 40 Pro

Revenind la camerele sale, Mate 40 Pro se poate lăuda cu trei obiective Leica, de 50MP, 12MP, respectiv 20MP, un zoom optic de 5x și funcții de slow-mo, panorama, monochrome, light painting și multe altele. 

Experiența pe care o vei avea folosind acest telefon pentru camerele sale va fi una încântătoare, pentru că amintirile tale vor fi păstrate mai clar, mai colorat și mai bine definit ca niciodată. 

Huawei Mate 40 Pro

Camera de selfie a acestui telefon are 13MP și poate filma în 4K la 30/60fps, întocmai ca suita de camere principale ale lui Mate 40 Pro

OnePlus 9 Pro

Și modelele anterioare de la OnePlus aveau camere impresionante, dar cele montate pe 9 Pro parcă le-au întrecut pe toate. Cu patru obiective principale, a câte 48MP (principal), 50MP (ultrawide), 8MP (teleobiectiv) și 2MP (care are grijă ca pozele alb-negru să arate perfect), cadrele tale vor arăta impecabil.

OnePlus 9 Pro

Și pentru că nu avem decât cuvinte de laudă la adresa acestui model de telefon, îți vom spune un secret. Zoom-ul optic al acestui smartphone este mai bun decât cel al lui Samsung Galaxy S21 Plus. În plus, cu acest telefon vei putea filma la o calitate de 8K.

OnePlus 9 Pro

Camera de selfie a lui OnePlus 9 Pro are 16MP și este perfectă pentru portretele cu care vrei să te lauzi pe platformele de social media.

Acum, că am terminat de revizuit cele mai bune telefoane din punct de vedere al camerei, să trecem la alte categorii care s-ar putea să te intereseze. 

Cele mai bune camere de telefon pentru zoom

Există trei tipuri de tehnologii de zoom pe care le poți întâlni pe un telefon: digital, optic și hibrid. Hai să aflăm, pe scurt, ce presupune fiecare în parte.

Ce înseamnă zoom digital?

Zoomul digital decupeaza, practic, părțile laterale ale imaginii, concentrându-se asupra unei singure porțiuni a cadrului, cea pe care ai cerut tu să o mărești. Asta duce la o pierdere a calității pozei. Pentru a evita acest lucru, anumite telefoane, cum este și cazul lui Google Pixel 3, folosesc o tehnologie care adaugă pixeli suplimentari, menținând astfel o rezoluție optimă. 

Ce înseamnă zoom optic?

Zoomul optic este considerat a fi cel mai bun dintre toate cele trei, pentru că nu pierde din calitatea pozelor. Totuși, e bine să știi că zoomul optic de pe camerele unui smartphone nu funcționează la fel ca zoomul optic de pe camerele DSLR. Practic, telefoanele de astăzi folosesc o a doua cameră cu distanță focală diferită pentru a obține o imagine cu zoom echilibrată.

Asta înseamnă că, dacă ai un telefon cu zoom 5x, vei obține zoom optic sau fără pierderi doar la 5x. Toate celelalte zoom-uri, de 3x, 3,5x sau 4,5x, vor fi în continuare doar zoom digital.

Ce înseamnă zoom hibrid?

Așa cum îi spune și numele, zoomul hibrid este o combinație de zoom optic, zoom digital și un software bazat pe inteligența artificială. Judecând după performanțele zoomului hibrid de pe Pixel 4 și Samsung Galaxy S20 și progresele înregistrate de tehnologie în această direcție a camerelor foto de pe telefoane, cel mai probabil în curând vom avea telefoane care pot capta cadre cu un zoom uriaș, fără să piardă nicio clipă din claritatea imaginilor.

Revenind la cele mai bune camere de telefon pentru zoom, iată ce modele îți recomandăm:

 • Samsung Galaxy S21 Ultra
 • Samsung Galaxy S21 și Galaxy S21+
 • Huawei P40 Pro Plus
 • Pixel 4 XL
 • OnePlus 8 Pro
 • iPhone 11 Pro
 • Xiaomi Mi 10 Pro
 • Xiaomi Mi 10 Youth
 • Vivo X30 Pro
 • Oppo Find X2 Pro

Cele mai bune camere de telefon pentru video

Când spunem cele mai bune camere de telefon pentru video ne gândim la stabilitatea imaginii, chiar și când vine vorba de cadre trase din mers, cursivitatea imaginilor (adică numărul cadrelor pe secundă) și un sharf impecabil. 

Fără îndoială, acestea sunt cele mai bune telefoane pentru video:

Cele mai bune camere de telefon pentru poze făcute noaptea 

Câteva dintre telefoanele de pe piață pot face din noapte zi, cu ajutorul camerelor ultra-performante și a inteligenței artificiale. Iată care sunt cele mai bune dintre acestea:

Cele mai bune camere de telefon pentru unghi

Dacă îți place să fotografiezi cadre din natură sau vrei să poți prinde întreaga gașcă de prieteni într-un singur cadru, sigur ai nevoie de un telefon din lista următoare:

 • orice model din seria Samsung Galaxy S21
 • Vivo X60 Pro Plus
 • Oppo Find X3 Pro
 • orice model din seria OnePlus 9 
 • Xiaomi Mi 11 Ultra
 • LG Wing
 • orice model din seria Samsung Galaxy Note 20
 • Samsung Galaxy A52
 • OnePlus Nord
 • Google Pixel 4a 5G

Cele mai bune camere de telefon pentru selfie

Atunci când vorbim de cele mai bune telefoane pentru camere, nu avem cum să ignorăm nici calitatea selfie-urilor pe care anumite smartphone-uri reușesc să o păstreze pe obiectivul frontal. Cele mai bune selfie-uri le vei putea face cu:

 • Asus Zenfone 8 Flip
 • orice model din seria Samsung Galaxy S21 
 • Google Pixel 5
 • orice model din seria Google Pixel 4a
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra
 • Xiaomi Mi 11 Ultra
 • OnePlus 9 și OnePlus 9 Pro
 • orice model din seria Huawei P40 Pro 
 • Samsung Galaxy Z Fold 2
 • orice model din seria Apple iPhone 12 

Multe dintre modelele de smartphone prezentate în acest material se regăsesc și în oferta Flip.ro, așa că aruncă-ți un ochi pe site și vezi dacă nu cumva unul dintre cele mai bune telefoane pentru cameră e la reducere! 

Fadia Hirtan
Flip.ro