Telefoanele Apple folosesc eSIM-urile încă din 2018, când se lansau modelele iPhone XS, iPhone XS Max și iPhone XR. Însă compania avea deja un an de experiență la acest capitol, pentru că în 2017 a introdus eSIM-ul pe ceasurile smart, odată cu lansarea seriei 3 a Apple Watch.
Și chiar dacă utilizatorii din toată lumea evidențiază des diferențele dintre specificațiile cu care vin la pachet smartphone-urile, în deja celebrul „război” dintre iOS și Android, care, probabil, nu se va încheia niciodată, a venit momentul să recunoaștem un detaliu important. Telefoanele Android mai au ceva de lucru până să permită folosirea unui eSIM pe mai multe modele.
Dar până să afli ce telefoane au eSIM și cum poți beneficia de acest tip de conectivitate, dacă folosești un telefon cu Android, hai să-ți povestesc mai multe despre această tehnologie.
Iată ce vei afla din acest material:
eSIM este un fel de prescurtare pentru „SIM încorporat”. Practic, eSIM-ul nu este altceva decât o versiune virtuală a unui card SIM. Altfel spus, eSIM-ul nu este un element fizic, pe care îl poți introduce într-un telefon, așa cum poți face cu o cartelă clasică.
Cu toate acestea, eSIM-ul conține, practic, toate informațiile care pot fi înregistrate și pe un SIM tradițional. Astfel, eSIM-ul poate înmagazina elemente precum ID-ul tău de client, detaliile rețelei mobile, dar și multe altele.
Iar dacă de SIM-ul clasic ai nevoie pentru a putea folosi un telefon, eSIM-ul este gata încorporat în dispozitiv. De asemenea, o altă calitate a eSIM-ului este aceea că poate fi reprogramat ori de câte ori ai nevoie să faci asta.
Multe dintre telefoanele care acceptă eSIM pot avea chiar și mai multe conexiuni, simultan, ceea ce înseamnă că e ca și cum ai avea pe același telefon mai multe cartele, de la furnizori diferiți de servicii mobile.
Probabil cel mai mare avantaj al unui eSIM este acela că poți trece de la o rețea la alta foarte simplu. Atunci când vrei să-ți schimbi numărul de telefon sau pur și simplu să te portezi la un alt operator, în loc să folosești metoda clasică, poți face trecerea mult mai ușor. Concret, în loc să comanzi un SIM nou, să îl introduci în telefon, ca mai apoi să-l activezi, poți sări de tot acest proces în câteva secunde.
În plus, vei scăpa și de inconvenientul de a căuta un instrument subțire și ascuțit cu care să poți deschide slotul de SIM al telefonului tău.
Un alt avantaj al eSIM-ului este acela că poate stoca până la cinci carduri SIM virtuale. Asta înseamnă că poți comuta rapid între rețele, dacă zona în care te afli are un semnal prost sau dacă vrei să te bucuri de serviciile uneia dintre ele anume.
De asemenea, un eSIM facilitează trecerea la o rețea locală cât timp ești plecat din țară, fără a mai fi nevoie să cumperi și să folosești fizic un SIM local. Asta înseamnă, totodată, că poți scăpa de suprataxele de roaming.
Ca în oricare altă ipostază, există și dezavantaje la utilizarea unui eSIM. Concret, nu va mai fi la fel de ușor să treci de la un telefon la altul, doar mutând cartela, fizic. Deși stocarea în cloud a fost concepută pentru a simplifica transferul de date, de la lista de contacte, la mesaje, schimbarea dispozitivului va necesita un apel către operatorul de telefonie la care ai înregistrat eSIM-ul, pentru ajutor în transferul informațiilor.
În plus, e important să știi că nu poți elimina un eSIM de pe un telefon. Însă acest aspect ar putea fi privit și ca un avantaj, dacă iei în considerare ideea că hoții de smartphone-uri nu vor putea ascunde cu ușurință locația unui telefon furat.
Dacă în cazul telefoanelor Apple, toate modelele lansate după 2018 au posibilitatea de utilizare a unui eSIM, situația cu telefoanele cu Android nu e chiar atât de „roz”.
Concret, la momentul scrierii acestui articol, singura companie despre care putem spune că a dezvoltat pe deplin această tehnologie este Google, cu suport pentru eSIM pe orice model de telefon lansat după 2017 și până astăzi. Altfel spus, fanii Android pot folosi un eSIM de la versiunea Pixel 4 încoace.
Nici Samsung nu a stat degeaba în toți acești ani la capitolul ăsta, însă oferă o acoperire mult mai timidă. Câteva exemple de telefoane Samsung care acceptă eSIM includ cele mai recente versiuni ale companiei sud-coreene, cum ar fi seria Galaxy S22, Galaxy Z Fold 4 și Galaxy Z Flip 4. Samsung a extins, de asemenea, suportul pentru această funcție odată cu actualizarea la versiunea Android 12 și la telefoanele din seria Galaxy S20, seria S21, seria Note 20 și restul gamei sale pliabile.
Însă, în timp ce telefoanele de top de la Samsung acceptă funcția eSIM, modelele Fan Edition, adică S20 FE și S21 FE, nu o fac. Nici telefoanele de buget ale companiei, cum ar fi Galaxy A53, nu au eSIM. Ceasurile inteligente LTE de la Samsung, în schimb, folosesc eSIM.
Motorola acceptă, de asemenea, această funcție pe anumite telefoane, la fel ca anumite dispozitive de la Huawei, Honor, Oppo, Sony și altele.
Înainte de a configura un eSIM pe un telefon cu Android, asigură-te că smartphone-ul este conectat la o rețea Wi-Fi și că ai la îndemână un cod de activare eSIM pe care operatorul de telefonie mobilă ți l-a oferit.
Pentru a activa un eSIM pe un telefon cu Android, urmează pașii aceștia:
1. Intră în meniul telefonului la Setări și accesează opțiunile Conexiuni - Manager cartelă SIM - Adăugare plan mobil;
2. Scanează codul QR de pe codul de activare primit de la operator și, după finalizarea instalării profilului, selectează Adăugare și apoi OK.
Finalizarea instalării profilului de eSIM îți va fi confirmată printr-un SMS.
Dacă ai deja un număr de telefon instalat în telefon, cu SIM sau eSIM, vei putea configura modul de utilizare din meniul Manager cartelă SIM.
Procesul de configurare a unui eSIM pe Android poate depinde de telefonul pe care îl folosești, dar și de operatorul de telefonie mobilă pentru care ai optat. Așa că, dacă pașii de mai sus nu te-au ajutat să configurezi un eSIM pe un Android, cel mai bine ar fi să te adresezi direct operatorului la care ai înregistrat numărul tău de telefon.
Reprezentanții Apple susțin că telefoanele din seria iPhone 14 pot funcționa exclusiv pe eSIM. Iar această informație nu este decât una îmbucurătoare pentru fanii telefoanelor Android. Pentru că, negreșit, cât de curând (probabil în următorii doi ani), vom vedea tehnologia dezvoltată și pentru dispozitivele care folosesc Androidul ca sistem de operare.
Poate chiar o uniformizare a acestei funcții, indiferent de operator sau de dispozitivul pe care alegem să îl folosim pentru a comunica cu ceilalți, de oriunde către oriunde.