Suntem la final de săptămână, așa că ne-am gândit să împărtășim cu tine câteva ponturi testate despre cum ai putea să stai mai mult timp departe de telefon weekendul ăsta. Da, știm, poate părea ciudat să primești sfatul ăsta tocmai de la noi.
Dar dacă nu ne crezi pe cuvânt când îți spunem că meriți o pauză de la tehnologie, caută în setările smartphone-ului tău funcția care îți măsoară timpul petrecut cu telefonul în mână.
Dacă folosești un telefon Samsung, poți afla câte ore ai stat conectat la Facebook, WhatsApp, Instagram, Messenger sau la alte aplicații pe care le-ai instalat pe telefon dacă deschizi meniul Settings și cauți Digital Wellbeing. Pe ecran se va afișa un raport al ultimelor 24 de ore, care va arăta cam așa:
În cazul în care ești fan al telefoanelor Apple, e bine să știi că funcția care îți analizează timpul petrecut pe telefon se numește Screen Time și o găsești la fel, dând căutare în Settings.
Iar dacă ai un telefon de la Huawei, probabil nu e prima dată când afli că funcția care îți analizează timpii de utilizare a telefonului poartă numele de Screen Time Management (Digital Balance). Ea arată așa:
Dacă cifrele afișate nu te lasă indiferent, află din rândurile următoare cum poți sta mai mult timp departe de telefon în zilele tale libere.
Setează-ți propriile limite
E important să-ți amintești constant că telefonul este acolo pentru a te servi, nu invers. Cu alte cuvinte, dacă primești o notificare, un mesaj sau un apel, nu înseamnă că trebuie să lași deoparte orice activitate, discuție pe care o aveai sau să întrerupi momentele de relaxare de care te bucurai pentru a răspunde prompt la ele.
Încearcă să-ți imaginezi o lume în care revenim cu toții la telefoanele fixe, care nu ne folosesc decât atunci când suntem aproape de ele. Ducând ideea un pic mai departe, când te-ai uitat ultima dată la smartphone-ul care suna și ai ignorat apelul? Când ai lăsat ultima oară notificările de social media neverificate pentru câteva ore?
Poți începe prin a-ți pune telefonul pe Silent sau Do Not Disturb chiar și pentru o oră. Ar trebui să încerci experimentul măcar în zilele tale libere, îți garantăm că îți va aduce doar stare de bine!
Ajută-te de aplicații
Într-un material postat nu demult pe blogul Flip.ro îți povesteam despre cât de utilă ar putea deveni pentru tine aplicația Google Clock, care te poate ajuta să dormi mai bine, dar și să mai scazi din orele petrecute online. Dacă folosești un telefon Android, îți recomandăm s-o downloadezi din Play Store și să o descoperi cu răbdare.
Vei observa că aplicația îți permite să stabilești un interval orar în care ai prefera să nu fii deranjat. În principal, această funcție, care se numește Bedtime, a fost creată pentru a-ți oferi, înainte de culcare, câteva ore sau minute, în funcție de cum preferi, fără lumina albastră a ecranului. Aceasta, după cum e posibil să știi deja, inhibă eliminarea melatoninei în organism, substanța responsabilă cu inducerea stării de somn.
Mai mult timp petrecut pe telefon înainte de somn înseamnă mai puțină melatonină eliberată în corp, deci o oră de culcare mai târzie. Google Clock te va anunța când este cazul să renunți la dispozitiv, printr-un mesaj de tip pop-up, care îți va spune „it’s bedtime”.
În plus, funcția îți va da, automat, telefonul pe silent, va anula toate notificările și îți va schimba colorile display-ului în alb-negru.
La fel de folositoare ți-ar putea fi și aplicația Forest - Stay focused, disponibilă atât pe App Store, cât și pe Google Play. Aplicația ți se va părea potrivită și pentru zilele pline, când nu vrei nicio distragere de la taskurile pe care le ai de îndeplinit.
Forest te va invita să plantezi copaci, virtual, și să îi lași să crească. Fiecare copac în parte va avea nevoie de 25 minute pentru a crește, timp în care tu nu vei putea răspunde la apeluri, primi sau trimite mesaje sau verifica rețelele sociale. Desigur, poți renunța oricând la aceste setări, în cazul în care ai o urgență, însă asta va însemna că respectivul copac nu va ajunge la „maturitate”, deci va trebui s-o iei mereu de la capăt cu plantarea.
Descarcă aplicația Forest - Stay focused pentru iPhone de aici, iar pentru telefoanele Android de aici.
Nu-ți începe ziua pe telefon
Știm, ai mai auzit asta de o mie de ori, dar, crede-ne, merită să faci acest experiment măcar pentru o săptămână. Starea ta generală se va schimba după cele șapte zile în care ai lăsat telefonul în altă cameră atunci când te vei pregăti de somn.
La fel de bine te vei simți și atunci când îți vei începe diminețile fără scroll-ul pe social media, care s-a transformat într-un obicei toxic pentru mulți dintre noi. Îți garantăm că doar primele două zile vor fi mai grele pentru asumarea acestei deprinderi noi! După aceea, vei fi încântat de faptul că poți da startul unei noi zi plin de energie, în loc să o canalizezi într-o direcție total neproductivă.
Spune-le apropiaților când te pot căuta
Tentația de a pune mâna pe telefon atunci când te sună cineva este mare. Vei reuși să stai departe de smartphone și dacă le vei spune colegilor, prietenilor sau familiei care este intervalul orar în care ești disponibil pentru a vorbi la telefon. De asemenea, le poți împărtăși faptul că treci printr-un detox digital, lucru care i-ar ajuta să înțeleagă de ce nu le răspunzi la fel de repede ca înainte la mesaje sau apeluri.
Și nu uita ideea cu care am început acest material, telefonul e acolo pentru a-ți servi propriilor interese, niciodată invers!
Dezinstalează aplicațiile care te țin cu telefonul în mână
Când vrei să iei o pauză de la tehnologie, șterge din telefon toate aplicațiile care te țin cu ochii în ecran. Renunță la rețelele de social media sau la aplicațiie pe care petreci minute în șir în fiecare zi.
Conturile tale vor rămâne active, însă nu vei fi distras la fiecare notificare. Imediat ce perioada de detoxifiere digitală va lua sfârșit, poți reinstala aplicațiile sau, de ce nu, poți hotărî să ștergi definitiv contul de Facebook ori să renunți complet la Instagram dacă îți place de tine mai mult atunci când nu iei contact cu lumea virtuală.
Dependența de telefon este o problemă reală și actuală, dar poți scăpa de ea cu puțină ambiție! Aplică sfaturile noastre de mai sus și renunță, pe cât posibil, la telefon în zilele pe care le poți petrece în natură, împreună cu prietenii sau familia. Îți vei mulțumi mai târziu!