De ce nu ar trebui să-ți încarci telefonul peste noapte?

De ce nu ar trebui să-ți încarci telefonul peste noapte?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 05.04.2021

Te pregătești de un somn bun și observi că bateria telefonului tău e aproape consumată? Știm, primul instinct este să-l pui la încărcat și să-l lași peste noapte. Dacă vrei, însă, să te bucuri de smartphone-ul tău mult timp de acum înainte, ar fi bine să renunți la acest obicei nesănătos pentru bateria acestuia. 

Află din acest material de ce greșești când alegi să-ți încarci telefonul peste noapte.

Cum este influențată durata de viață a bateriei?

Durata de viață a bateriei telefonului tău nu depinde doar de momentul în care aceasta a fost asamblată, deci de vârsta efectivă pe care o are, ci de mulți alți factori. Printre aceștia se numără și fluctuațiile extreme de temperatură la care dispozitivul ar putea fi expus, numărul de ore pe care le petreci zilnic cu telefonul în mână, dar mai ales felul în care alegi să reîncarci acumulatorul acestuia.

Apple spune că atunci când un iPhonerămâne încărcat complet pentru perioade lungi de timp, starea bateriei poate fi afectată”. La fel afirmă și producătorii de telefoane Android, inclusiv Samsung. „Nu lăsați telefonul conectat la încărcător pentru perioade lungi de timp sau peste noapte”, recomandă aceștia. Huawei precizează că „menținerea nivelului bateriei de la 30% până la 70% poate prelungi durata de viață a bateriei."

Cum poți ajuta telefonul să întârzie încărcarea mai mare de 80%?

Începând cu iOS 13, Apple a permis controlul asupra nivelului de încărcare al bateriei prin funcția Optimized Battery Charging, adică Încărcare Optimizată a Bateriei. Concret, iPhone-ul tău vine setat din fabrică să se încarce eficient, pentru a prelungi durata de viață a telefonului. 

Desigur, poți renunța la această funcție, dacă ți se pare că nu te avantajează, ca mai apoi, eventual, să revii la ea. Cum faci asta? Intră în Settings (Setări) > Battery (Baterie) > Battery Health (Sănătatea bateriei) > Optimized Battery Charging (Încărcare Optimizată a Bateriei).

 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Cum să menții bateria telefonului sănătoasă?

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să prelungești durata de viață a bateriei, implicit a telefonului pe care îl folosești:

  • Nu lăsa niciodată bateria să scadă la 0%. Ideal ar fi să pui telefonul la încărcat imediat ce acesta te-a avertizat că acumulatorul nu mai are suficientă energie, adică atunci când a ajuns la 15%.
  • Evită să încarci telefonul până la 100%. Așa cum am precizat și în materialul de pe blogul Flip.ro în care descriam toate motivele pentru care telefonul nu se încarcă, în general, zona de „confort” a bateriei tale este între 20% și 80%.
  • Păstrează-ți telefonul cât mai rece posibil. Căldura are un impact negativ asupra duratei de viață a bateriei pe termen lung. De aceea, ideea de a pune telefonul sub pernă când dormi sau pe bordul mașinii atunci când soarele e puternic nu e deloc una bună.
  • Închide aplicațiile pe care nu le mai folosești. Aplicațiile care rulează în fundal îți seacă telefonul de baterie. Dacă ai terminat de . De asemenea, dacă nu folosești Wi-Fi-ul, GPS-ul, NFC-ul sau alte funcții ale telefonului, alege să le închizi. Poți face asta din bara de meniu a telefonului, pe care o activezi cu un simplu drag down din homepage.

Dacă totuși alegi să lași telefonul la încărcat, atunci când te trezești peste noapte, decuplează-l de la cablul de alimentare.

Iar dacă vechiul tău telefon s-a transformat mai degrabă într-un telefon fix, din cauza dependenței sale de încărcător, poate ar fi bine să-ți arunci un ochi pe ofertele Flip și să-ți alegi un smartphone care se încadrează în bugetul tău, verificat și recondiționat din toate punctele de vedere, inclusiv cel al bateriei. 

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Comentarii

Gr George

Gr George

Mai nou telefoanele noi au un cip la modulul de încărcare ce oprește încărcarea acestuia când se ajunge la nivelul de 100%… ceea ce înseamnă că nu are ce deranja dacă îl lași la încărcat in 8 ore de somn . Stima

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!