De ce nu se încarcă telefonul?

De ce nu se încarcă telefonul?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 31.03.2021

Telefonul nu se încarcă tocmai atunci când ai cea mai mare nevoie de el? Ai rămas fără baterie, dar încărcătorul nu-și face treaba? E posibil ca în aceste momente să se instaleze o senzație de panică, însă nu-ți face griji, ți-am pregătit mai jos soluții simple pentru problema cu bateria telefonului tău.

Înainte de a citi sfaturile noastre, care îți vor răspunde la întrebarea „de ce mi se încarcă greu telefonul?”, e important să știi că pot exista mai multe posibile cauze pentru care telefonul nu se încarcă. Pentru câteva dintre acestea vei putea rezolva problema de unul singur, fără asistență specializată. Cele mai frecvente motive pentru care telefonul nu se încarcă sunt:

  • cablul, priza ori adaptorul sunt defecte
  • în portul de încărcare al telefonului s-a depus murdărie
  • nu ai mai făcut demult update la soft
  • anumite aplicații din telefon întrerup procesul de încărcare

Să luăm, pas cu pas, posibilele motive pentru care telefonul nu se încarcă, de la cele mai simplu de remediat la cele mai serioase. 

Ai probleme cu încărcătorul telefonului

Primul detaliu pe care ar trebui să-l verifici este dacă nu cumva telefonul nu se încarcă din cauza încărcătorului sau a cablului de încărcare. 

  • Folosești un încărcător original? Chiar dacă încărcătorul pe care îl folosești acum arată ca unul original, dacă nu vorbim despre același pe care l-ai primit odată cu telefonul sau cel pe care l-ai cumpărat dintr-o sursă autorizată, el nu se va comporta niciodată precum un produs autentic.

Diferența dintre calitatea unui încărcător original și unul aftermarket poate fi una foarte mare, mai ales atunci când vorbim de viteza de încărcare pe care acestea o pot suporta. 

E indicat să folosești întotdeauna un încărcător original pentru telefonul tău, dacă vrei să îi protejezi durata de viață a bateriei. Accesoriile contrafăcute nu vor face decât să accelereze epuizarea acumulatorului mai devreme decât te-ai putea aștepta. 

  • Încărcătorul original este deteriorat? Verifică atât cablul, cât și mufa de alimentare și adaptorul, dacă este cazul, pentru eventualele daune la care acestea ar fi putut fi supuse. Orice posibilă fisură a încărcătorului ți-ar putea deteriora ireversibil telefonul, așa că oprește alimentarea sa cu acest accesoriu.
  • Încărcătorul nu poate încărca nici alte dispozitive? Dacă ai la îndemână și alte telefoane sau alte dispozitive electronice care ar putea primi energie folosind același încărcător, observă dacă pentru acestea încărcătorul își face treaba.
  • Încărcătorul original e de la un telefon mai vechi. Chiar dacă încărcătorul pe care îl folosești este unul original iPhone, Samsung sau alte branduri, e important să știi că acesta nu e indicat să fie unul vechi. Cu alte cuvinte, dacă vrei să încarci noul tău iPhone 11 cu un încărcător primit în cutia unui iPhone 7, e foarte posibil ca acesta să nu facă față.
  • Schimbă priza. După ce te-ai asigurat că încărcătorul original nu are nicio problemă, schimbă sursa de energie. E posibil ca priza la care l-ai conectat să fie defectă.

Dacă ai trecut prin toate aceste etape și telefonul tot nu se încarcă, poți merge mai departe cu verificarea smartphone-ului îndeaproape. 

Portul de încărcare e înfundat

Oricât de multă grijă ai avea de telefonul tău și oricât de des l-ai curăța, murdăria poate ajunge și se poate depozita în portul de încărcare al dispozitivului. Scamele, particulele de praf sau diferite resturi se pot bloca în locul prin care poți conecta smartphone-ul la încărcător. 

Acest fapt va împiedica o conectare corectă a cablului de încărcare prin mufa aferentă, ducând la imposibilitatea de a încărca telefonul corect. Iată cum poți curăța portul de încărcare, fără a risca defectarea telefonului.

  • Închide telefonul. Nu curăța niciodată portul telefonului când dispozitivul este pornit.
  • Inspectează zona. Uită-te cu atenție în interiorul portului, eventual folosind lanterna altui telefon, pentru a identifica posibile depuneri sau murdărie așezate pe contactele metalice ale portului
  • Îndepărtează murdăria. Suflă ușor înspre depunerile descoperite în portul telefonului până când acestea se desprind și pot fi eliminate sau folosește un bețișor cosmetic pentru a înlătura murdăria din cauza căreia telefonul nu se încarcă.

La Flip.ro ne asigurăm, de fiecare dată, că porturile de încărcare ale telefoanelor sunt curățate perfect prin metode specializate, astfel încât la tine să ajungă doar smartphone-urile în perfectă stare de funcționare, cât mai aproape de ideea de impecabil.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Telefonul a căzut în apă

Dacă telefonul nu se încarcă după ce a căzut sau a fost introdus în apă, e necesar să aștepți până când toate picăturile se vor fi evaporat. 

Portul de încărcare va sesiza prezența apei sau a umezelii, așa că nu va permite primirea curentului prin cablul de alimentare al telefonului. Aceasta este o măsură de securitate pentru a proteja dispozitivul de deteriorări și coroziune.

Cea mai mare parte a umezelii se va evapora de la sine în câteva ore, așa că poți lăsa telefonul într-un loc ferit de umezeală, dar departe de razele soarelui, până când va fi gata de reîncărcat. 

Pe blogul Flip.ro am scris și despre ce trebuie să faci dacă ai scăpat telefonul în apă, așa că află de acolo și alte metode prin care îți poți usca smartphone-ul rapid. 

După aplicarea lor, dacă ești sigur că n-a mai rămas nicio picătură de apă în portul de încărcare al telefonului, dar dispozitivul încă anunță că a sesizat urme de umezeală, oprește și repornește smartphone-ul și pune-l la încărcat. 

Dacă telefonul nu se încarcă, deși ai trecut prin cele trei metode explicate mai sus, înseamnă că problema ar putea fi la softul smartphone-ului. Așa că poți încerca unul dintre următoarele trucuri. 

Memoria cache pentru USB trebuie ștearsă

Pentru că am făcut de curând un review la Samsung Galaxy Note 10 Lite, ne-am „jucat” cu acest model de telefon și pentru printscreen-urile pe care le vei regăsi mai jos. Iată cum poți șterge memoria cache pentru USB:

Deschide setările telefonului (Settings) și aplicațiile (Applications, Apps). Selectează swich-ul din dreapta, pentru a afișa aplicațiile de sistem. Apasă OK, iar apoi caută cu funcția de search sau dă un scroll până ajungi la Setările USB (USB Settings). Dă click pe Stocare (Storage), iar apoi apasă pe ștergerea datelor (Clear data) și pe ștergerea memoriei cache (Clear cache).

După ce ai reușit să ștergi toate datele înregistrate în memoria cache și în memoria de date, dă un restart telefonului, iar problema pe care o aveai la încărcare ar trebui să dispară. 

Telefonul are nevoie de un reboot

Dacă în continuare întâmpini probleme cu bateria, poți face un reboot al telefonului, care s-ar putea să te scape de această situație frustrantă.

Închide telefonului și așteaptă zece secunde. Apoi, conectează încărcătorul și apasă simultan pe tasta de pornire a telefonului și pe cea de reducere a volumului. Aceste butoane pot diferi de la un model la altul al telefoanelor, dar este varianta cea mai des întâlnită.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Telefonul nu are update-urile la zi

Update-urile de soft apar în mod regulat, indiferent de modelul de telefon pentru care ai optat, și nu ar trebui să eviți să le faci. Dacă ai ratat, însă, ultimul update de software, e foarte posibil ca telefonul să nu se încarce tocmai din această cauză.

Deschide aplicația de setări a telefonului tău și caută funcția de actualizare software (Software update). Dacă ai opțiunea de a descărca și instala cea mai nouă versiune de soft disponibilă, fă-o. Iată cum ajungi la ea:

Dacă mesajul afișat de telefon va fi „software-ul este actualizat”, înseamnă că telefonul nu se încarcă din altă cauză decât cea a softului. 

Telefonul a suferit un accident

Orice lovitură pe care telefonul tău e posibil să o fi suferit poate amenința performanța dispozitivului. Dacă ai probleme cu bateria și nu reușești să îl încarci, cel mai bine ar fi să verifici eventualele semne de deteriorare ale portului de încărcare al telefonului. 

Introdu încărcătorul în telefon și observă dacă simți cablul slăbit în port. Dacă portul USB a avut de suferit în urma accidentului pe care l-ai avut cu telefonul, cel mai indicat ar fi să îl pui la vânzare pe Flip.ro și să îți cumperi un telefon care arată ca nou de la noi. Specialiștii noștri îl vor recondiționa și îl vor repune la vânzare în cel mai scurt timp. 

Dacă nu se aprinde telefonul nici după toate metodele explicate mai sus, ultima soluție stă într-un încărcător wireless. Desigur, pentru ca această soluție să funcționeze, e necesar ca telefonul tău să fie compatibil cu încărcarea wireless. Fii sigur că ai poziționat corect telefonul, pentru ca acesta să aibă o conexiune perfectă cu încărcătorul wireless. 

Cum să prelungești viața telefonului tău?

În încheiere, vrem să îți oferim câteva sfaturi care să îți păstreze bateria telefonului cât mai sănătoasă pentru un timp îndelungat:

  • Nu lăsa bateria telefonului să se descarce complet și nu o încărca la 100% niciodată. Zona de „confort” a bateriei tale este între 20% și 80%.
  • Oprește aplicațiile pe care nu le folosești și care pot rula pe fundal, „înghițind” inutil energia bateriei.
  • Închide Wi-Fi-ul, datele și Bluetooth-ul dacă nu le utilizezi. Alege să le pornești doar atunci când ai nevoie de ele.
  • Ține luminozitatea scăzută și folosește funcție de Night Mode. Această funcție a ecranelor de telefon nu doar că îți va salva un procent impresionant din baterie, dar te va ajuta să-ți protejezi și ochii.
  • Folosește un Battery Saver Mode. Dispozitivele Android și iOS au propriul economizor de baterie inteligent sau modul de consum redus de energie. Acestea sunt deosebit de utile, deoarece reduc automat funcțiile care reduc durata de viață a bateriei, cum ar fi utilizarea procesorului, notificările, preluarea emailurilor și luminozitatea ecranului.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Comentarii

Andrei Manolache

Andrei Manolache

Pai am o problema il bag la incarcat apare sigla ca ar incarca dar nu incarca si nul pot porni

Florin Aioanei

Florin Aioanei

iar daca nu pot aplica niciuna dintre metode(am verificat cu mai multe incarcatoare/ cabluri, la priza sau la baterie externa, pana si la laptop) fiindca telefon este inchis complet? atunci este mufa din telefon de vina?

gabriel pascu

gabriel pascu

bateria nu incarca

vezi toate comentariile

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!