Tips&tricks - Cum prelungești durata de viață a bateriei unui telefon Android?

Tips&tricks - Cum prelungești durata de viață a bateriei unui telefon Android?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 28.05.2021

Există o mulțime de factori care ar putea reduce din durata de viață a bateriei telefonului tău Android. Indiferent că vorbim concret despre cât ține bateria unui telefon (de când îl scoți de la încărcat și până când aceasta se descarcă) sau despre durata efectivă de viață a acumulatorului (când nu mai poți spune despre telefonul tău că este unul mobil, ci dependent de încărcător), există mai multe feluri în care poți interveni pentru a te bucura de un smartphone mai longeviv.

Odată cu evoluția gadgeturilor pe care astăzi le folosim la ordinea zilei, odată cu lansarea ecranelor performante și luminoase, a procesoarelor ultra-rapide sau a aplicațiilor de care nu ne mai despărțim, presiunea pusă pe bateria telefoanelor a fost una foarte mare. 

Vestea bună este că avem pentru tine câteva sfaturi cu ajutorul cărora vei proteja bateria unui telefon cu Android, pe care le vei afla din acest material.

Te-ar mai putea interesa și:

Activează Power Saving Mode (economie a bateriei)

Intră în setările telefonului și caută funcția de Power Saving Mode. Dacă folosești un telefon Samsung, vei observa că acesta îți oferă posibilitatea de a bifa sau debifa anumite funcții care vor salva din energia bateriei, în funcție de preferințele tale sau de nevoia, efectivă, de baterie.

Am făcut și o simulare pentru a-ți arăta cât de mult contează să ai aceste funcții bifate, când vine vorba de durata de viață a bateriei. Poți observa mai jos cum, bifată, funcția de limitare a anumitor aplicații, de activitate a telefonului în background sau de întrerupere a funcției panoului Edge a prelungit cu peste 13 ore viața telefonului, și asta pentru că am testat diferența de un dispozitiv cu doar 14%, așa cum poți observa. 

Pune telefonul și aplicațiile pe dark mode

Dark mode (modul întunecat) nu este benefic doar pentru ochii tăi, ci și pentru bateria telefonului, dar asta numai în cazul în care folosești un smartphone cu ecran OLED sau AMOLED. De ce e musai să ai un astfel de display pentru ca această funcție să fie valabilă când vine vorba de protejat acumulatorul telefonului?

Pentru că în cazul acestor două tipuri de ecrane, în locul în care culoarea afișată este cea neagră, pixelii se închid complet, deci nu mai luminează în niciun fel. Asta îți va aduce energie în plus, deci vei putea folosi telefonul pentru mai multe ore pe zi. 

În plus, o temă dark arată mult mai cool pe dispozitivele pe care le folosești, dar mai ales pe telefon.

Intră în setările telefonului și caută Dark Mode Settings. Din pagina care se va deschide vei putea alege să-ți folosești telefonul pe modul întunecat, să lași luminozitatea ecranului să se adapteze la lumina naturală pe care telefonul o va percepe (Adaptive brightness), dar și să setezi o protecție suplimentară, numită Eye comfort Shield, care îți va reduce din lumina albastră atunci când apune soarele, ceea ce te va ajuta să adormi mai ușor.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Pune pe pauză aplicațiile de tracking

Dacă folosești o brățară sau un ceas smart, dacă obișnuiești să plătești cu telefonul sau dacă Google Maps sau Waze sunt cei mai de nădejde tovarăși de drum, înseamnă că ai mereu pornite pe telefon Bluetooth-ul, NFC-ul și/sau GPS-ul.

Atunci când nu folosești efectiv aceste funcții sau aplicații, ar fi bine să le oprești, pentru că ele îți „storc” de energie bateria telefonului. 

De asemenea, poate vei dori ca, măcar din când în când, să dezactivezi Google Assistant, care ascultă tot ce se petrece în jurul tău, gata să-ți răspundă la orice întrebare pe care ai avea să i-o adresezi. 

Pune-ți telefonul pe silent și scoate vibrațiile

În afară de faptul că pot deveni extrem de enervante, beep-urile și vibrațiile la fiecare notificare primită vor consuma și din bateria telefonului tău. De aceea, atunci când ai nevoie să te concentrezi sau când vrei să iei o pauză de la tehnologie, pune-ți telefonul pe silent.

Nu doar că productivitatea ta va crește, dar la finalul zilei nu vei mai alerga către încărcătorul cu doar câteva procente la bateria telefonului care a zumzăit toată ziua. 

Folosește doar încărcătoare originale

Datorită prețului lor scăzut, ai putea fi tentat să apelezi la încărcătoare cumpărate dintr-un magazin oarecare, dacă pe cel original l-ai pierdut sau dacă acesta nu mai funcționează. Nu face asta, pentru că s-ar putea să regreți în câteva luni, când bateria telefonului tău se va consuma mult mai repede decât înainte. Iată cum deosebești un încărcător fake de unul original.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Nu lăsa telefonul la încărcat peste noapte

De ce nu ar trebui să-ți încarci telefonul peste noapte? Pentru că smartphone-ul va acumula baterie 100%, ceea ce nu este niciodată recomandat. Specialiștii Huawei spun că „menținerea nivelului acumulatorului de la 30% până la 70% poate prelungi durata de viață a bateriei."

Și chiar dacă în acest material ne-am concentrat pe telefoanele cu Android, și cei de la Apple sunt de acord cu noi la acest capitol, când spun că un iPhone care „rămâne încărcat complet pentru perioade lungi de timp, va avea starea bateriei afectată”.

În încheiere, sfatul nostru este să ții aproape o baterie externă, mai ales dacă știi că vei sta pentru mai multe ore departe de o sursă de curent. Iar dacă bateria telefonului tău nu mai e ce-a fost odată, poate e cazul să te înnoiești cu un gadget nou.

Vezi oferta Flip.ro și alege de acolo un telefon second hand recondiționat, a cărui baterie funcționează asemenea cu a unui smartphone nou-nouț!

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!