Te pregătești să ieși din oraș în weekend? Îți faci deja planurile pentru vacanță? Sau pur și simplu nu îți poți imagina drumul până la serviciu fără să folosești o aplicație de navigație? Înseamnă că folosești deja Google Maps, Waze sau Apple Maps sau, de ce nu, pe toate trei, alternativ.
Despre care este cea mai bună aplicație de hărți, dar și care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia în parte îți vom spune în acest material.
Tot ce ar trebui să știi despre Apple Maps
Apple Maps este o aplicație de navigație preinstalată pe orice telefon Apple. Spre deosebire de Google Maps, dar la fel ca pe Waze, Apple Maps are bara de căutare în partea de jos a ecranului, unde poți trece adresa exactă sau numele locației pe care o cauți (de exemplu, Palatul Parlamentului, Muzeul Satului șamd).
Și Apple Maps, la fel ca și celelalte două aplicații de hărți, permite marcarea locației cu un pin, funcție care îți poate fi de mare ajutor, mai ales atunci când ți-ai propus să te întâlnești cu un prieten și preferi să îi dai share locației, decât să îi explici în modul clasic cum ar putea ajunge la destinația aleasă.
Tot în acest punct vei avea opțiunea de a adăuga locația la favorite, dacă ai nevoie de ea mai mult de o singură dată, de a o adăuga la un contact nou sau deja existent în lista ta (cum ar putea fi cazul adresei unui prieten) sau de a adăuga o denumire nouă pe hartă (poate chiar firma ta sau numele unei clădiri care nu era trecut în Apple Maps).
La fel ca Google Maps, Apple Maps îți va afișa și numele anumitor companii pe hartă, ceea ce e posibil să-ți fie de mare ajutor, pentru a te orienta mai bine în spațiu. Dacă te descurci mai bine cu varianta de satelit a hărții, tot în acest punct poți alege să vizualizezi locația de sus, eventual în varianta 3D.
La fel de mult s-ar putea să te intereseze și posibilitățile pe care le ai la dispoziție pentru a ajunge la destinație cu un mijloc de transport în comun. Poți obține toate aceste informații selectând simbolul ⓘ imediat ce ai ales adresa ori locația la care vrei să ajungi.
O altă funcție, pe care n-o vei regăsi pe celelalte două aplicații de hărți, este cea afișării temperaturii în colțul din dreapta, jos, informație care ți-ar putea fi utilă pentru a ști cu ce fel de vreme urmează să te confrunți, în drumul tău spre destinație.
Dacă vei da clic pe bara de căutare, vei descoperi un meniu similar celui de la Google, cu cele mai apropiate puncte de interes, sub forma unor pictograme. Astfel, poți vedea care sunt cele mai apropiate restaurante, magazine, servicii sau farmacii ori centre de fitness.
Din păcate, Apple Maps nu permite utilizarea hărților și în varianta desktop (web), cum se întâmplă în cazul celorlalte două aplicații de navigare pe care le comparăm în acest material. De asemenea, chiar dacă update-ul la iOS 14.5 a promis că introduce și funcția de raportare a accidentelor întâlnite în trafic, deocamdată această opțiune este disponibilă doar în USA și China.
AVANTAJE APPLE MAPS
- vei avea la dispoziție hărți simple și „curate”
- vei primi rapoarte privind starea vremii
- aplicația nu îți va salva datele
DEZAVANTAJE APPLE MAPS
- nu îți va permite să salvezi o hartă pe care să poți naviga ulterior offline
- nu are o versiune web
- deocamdată, nu poți face raportări ale accidentelor prin această aplicație
Tot ce ar trebui să știi despre Google Maps
Inițial doar pentru desktop, Google Maps și-a găsit rapid drumul către una dintre cele mai des utilizate aplicații din lume. Iar trecerea s-a făcut cum nu se poate mai „curat”. În prezent, Google Maps acoperă în detaliu peste 250 de țări și teritorii din lume.
Atunci când vei deschide de pe telefonul tău Samsung, Huawei sau de pe oricare altul care folosește Android, te va întâmpina o interfață foarte intuitivă. În partea de sus vei putea adăuga adresa exactă sau o locație la care ai vrea să ajungi.
Așa cum poți vedea în imaginea de mai sus, opțiunile tale, după ce ai setat destinația, vor fi de a alege un mijloc de transport cu care preferi să te deplasezi (mașină, autobuz, pe jos sau cu un serviciu de rideshare).
Ce e diferit la Google Maps, față de Apple Maps, e că vei primi automat toate opțiunile de transport, inclusiv costul estimativ al unei călătorii cu Uber, Bolt, FreeNow sau alte companii de ridesharing, precum și o aproximare a timpului de călătorie.
De asemenea, Google Maps îți va arăta fotografii pe care alți utilizatori ai acestei aplicații de navigație le-au încărcat. Tot de aici vei putea da și share locației aleasă de tine, în cazul în care acesta este locul de întâlnire pe care l-ai stabilit cu un prieten.
În partea dreaptă, sus, vei găsi un meniu întreg din care îți vei putea alege să vizualizezi locul în care te pregătești să ajungi sub formă de hartă din satelit sau forme de relief, dar și varianta hărții cu toate mijloacele de transport pe care le poți folosi până la destinație.
Dacă vei alege să vizualizezi harta în funcție de trafic, vei vedea în timp real gradul de ocupare al principalelor străzi din zona în care ți-ai propus să ajungi. Asta te-ar ajuta enorm să îți planifici deplasarea, în cazul în care vrei să eviți aglomerația.
Street View de la Google este o funcție excelentă pentru cei care nu cunosc în detaliu locul în care ar trebui să ajungă. Poți folosi acest feature al Google Maps pentru a identifica cu precizie aspectul clădirilor sau al străzii unde urmează să „aterizezi”.
Ce e inedit la această aplicație este că îți oferă, pentru anumite hărți, opțiunea de download a acestora, pentru ca atunci când ești, de exemplu, în vacanță, să nu fii nevoit să-ți consumi tot netul din roaming pentru a te deplasa eficient de la o locație la alta.
Lansată în 2005, Google Maps este o aplicație folosită de peste 150 de milioane de utilizatori din toată lumea.
AVANTAJE GOOGLE MAPS
- are hărți precise, cu opțiuni Google Earth și Street View
- oferă date despre trafic în timp real
- oferă indicații detaliate pentru condus, transport public, mers pe jos și ciclism
- îți permite să descarci instrucțiuni pentru utilizare offline
DEZVANTAJE GOOGLE MAPS
- aplicația îți va cere acordul pentru a-ți folosi datele
- unele imagini din Street View sunt învechite
Dacă vrei să o downloadezi pentru telefonul tău Apple, o poți face de aici.
Tot ce ar trebui să știi despre Waze
Cumpărată în 2013 pentru peste un miliard de dolari de către Google, Waze este o aplicație de hărți din ce în ce mai folosită, creată mai degrabă pentru șoferi decât pentru pietoni.
Secretul pentru popularitatea acesteia stă în faptul că evenimentele rutiere pot fi înregistrate în timp real pe platformă, aplicația reușind să actualizeze live traficul și să-ți recomande rute mai puțin aglomerate.
În afară de acest aspect și de cel al interfeței mai mult decât prietenoasă, Waze mai e recomandată ca una dintre cele mai bune aplicații de navigație pentru faptul că permite tuturor utilizatorilor ei să se implice în îmbunătățirea acurateții ei.
Cum se întâmplă asta? Pe Waze vei avea propriul profil prin care poți raporta poliție, accidente, lucrări sau alte detalii pe care le-ai putea întâlni în drumul tău (de exemplu, o mașină oprită, o groapă). În plus, poți lăsa comentarii direct pe hartă cu eventuale informații care le-ar putea fi de folos celorlalți șoferi (de exemplu, ocoliți ruta, accident).
Imediat ce vei deschide aplicația Waze vei vedea o hartă cu detalii despre starea traficului, despre echipajele de poliție aflate în zonă, dar și despre prezența altor utilizatori Waze în trafic.
Pentru a alege o destinație dorită va trebui, tot așa, să apeși pe lupa din stânga, jos, pentru ca mai apoi să cauți adresa exactă sau locația.
După cum poți observa mai sus, Waze va estima ora la care vei ajunge la destinația aleasă și îți va spune, în mare, care e starea traficului și dacă pe traseu vei întâlni sau nu poliție. Totodată, vei putea seta anumite opriri, vei putea căuta benzinării (apropos, dacă vei intra în meniu îți poți alege și combustibilul cu care alimentezi mașina), restaurante sau parcări.
Ce ne place cel mai mult la Waze este că îți sugerează care ar fi cea mai potrivită oră la care ai putea pleca, pentru a evita aglomerația, la Find the best time to leave.
Totodată, aplicația îți oferă posibilitatea de a alege ruta preferată dintre cele disponibile, să dai share traseului către un prieten sau să dai overview, funcție care îți va arăta toate posibilele întârzieri care ar putea apărea pe traseu, cum ar putea fi filtre de poliție sau ambuteiaje ori trafic îngreunat.
Nu în ultimul rând, poate cea mai tare funcție a Waze este că îți permite să controlezi playerul de muzică, nelipsit la drumurile lungi, făcând conexiunea automată cu Spotify, Audible (pentru podcasturi sau cărți în variantă audio) sau posturi de radio direct din aplicație, cu posibilitatea de a vedea ce piesă urmează.
Waze este astăzi utilizat pe mai mult de 25 de milioane de telefoane din toată lumea, așa că, dacă nu l-ai testat până acum, o poți face, downloadând aplicația de aici dacă folosești un telefon Android sau de aici dacă folosești un iPhone.
AVANTAJE WAZE
- folosește o interfață foarte luminoasă, cu icoanițe luminoase, colorate, ușor de văzut
- creează conexiune între utilizatori
- permite controlul aplicațiilor de muzică
DEZAVANTAJE WAZE
- imaginile din satelit sau hărțile 3D lipsesc din aplicație
- nu îl poți folosi decât atunci când conduci
- nu există opțiunea de a folosi hărțile în variantă offline, ca în Google Maps
Apple Maps vs Google Maps vs Waze - concluzii
Așadar, dacă ai nevoie de o sugestie pentru a alege cea mai bună aplicație de navigație, concluziile noastre sunt următoarele:
- Apple Maps este cea mai bună aplicație pentru claritatea hărților;
- Google Maps este cea mai bună aplicație pentru complexitatea hărților și pentru faptul că, pe multe dintre ele, le vei putea salva pentru a fi folosite offline;
- Waze este cea mai bună aplicație pentru că are update-uri din trafic în timp real, deci te poate conduce pe cele mai puțin aglomerate artere.
Tu ce aplicație de hărți dintre cele trei folosești cel mai des?