iPhone: Cum să eliberezi spațiul de stocare pe telefon

iPhone: Cum să eliberezi spațiul de stocare pe telefon

Publicat de Fadia Hirtan
pe 12.05.2021

E indicat să-ți ții telefonul cu update-urile la zi, mai ales atunci când vorbim de cele mai noi patch-uri de securitate.

Însă ce te faci când te tot lovești de mesajul iPhone storage full ori de câte ori vrei să faci un update la vreo aplicație pe care o folosești sau atunci când nu te poți bucura de ultimele actualizări ale sistemului de operare, cum este cazul lui iOS 14.5

Situația poate deveni, într-adevăr, frustrantă, mai cu seamă dacă folosești un telefon cu un spațiu de stocare relativ mic, de exemplu un iPhone cu 64GB

Suntem aici să-ți oferim câteva soluții care s-ar putea să te salveze de la a șterge constant întreaga galerie foto, playlistul pe care l-ai creat cu atâta pasiune sau jocurile și aplicațiile pe care le foloseai cu atât drag.

Iată cum să eliberezi spațiul de stocare de pe telefon.

Verifică ce „mănâncă” cea mai multă memorie

Intră în setările telefonului tău și vezi care este cel mai mare consumator de memorie. E foarte posibil ca în lista de aplicații din telefon să se fi rătăcit și câteva de care ai uitat, dar care continuă să țină o bucată serioasă din spațiul de stocare ocupată.

Pentru a face această verificare, intră în meniul de Settings -> General -> iPhone storage.

Așa cum poți observa din imaginea de mai sus, iPhone-ul tău îți va arăta câți GB mai ai liberi, câtă memorie se duce pe aplicații, cât din spațiul total de stocare este ocupat de poze, iCloud Drive sau altele. 

Nu-ți pierde prea mult timp în acest meniu de setări, pentru că te interesează două lucruri mari și late:

  • dacă vrei să faci update la sistemul de operare, vei avea nevoie de 5GB liberi
  • dacă vrei să faci loc pentru viitoarele poze, melodii sau instalații, nu-ți vor trebui mai mult de 2GB liberi

Dacă duci lipsă de acest spațiu de stocare, urmează pașii de mai jos.

Renunță la aplicațiile pe care nu le mai folosești

iPhone îți va afișa aplicațiile din telefonul tău în ordinea mărimii lor, așa că îți va fi foarte ușor să le identifici pe cele care îți consumă cel mai mult spațiu de stocare. 

De exemplu, pentru că nu am folosit-o niciodată, aplicația Podcast, în cazul telefonului pe care am făcut o simulare, ocupă 32MB, în vreme ce conținutul propriu-zis al acesteia mai consumă 45KB. Desigur, infim, ai putea spune, dar asta e doar pentru că aplicația nu a fost utilizată. 

Dacă am fi folosit-o la ordinea zilei, cu siguranță situația ar fi stat cu totul altfel. Aceste informații, privind spațiul pe care o aplicație îl blochează în telefonul tău, vor fi disponibile pentru fiecare aplicație în parte.

În momentul în care vei deschide din setări o aplicație, iPhone îți va permite să faci două acțiuni, ambele benefice pentru memoria telefonului tău. 

Prima dintre ele va fi cea de Offload a aplicației, ceea ce va duce la dezinstalarea ei, dar la păstrarea documentelor și a informațiilor înregistrate până la momentul reinstalării sale, când vei putea relua totul de unde ai rămas.

Cea de-a doua opțiune, ireversibilă, Delete, va șterge atât aplicația din memoria telefonului, cât și informațiile aferente, astfel încât, dacă vei decide să reinstalezi vreodată aplicația, vei fi nevoit s-o iei de la zero cu toate datele de logare. 

Poți face acest lucru cu fiecare aplicație în parte sau doar cu cele care ocupă cea mai mare parte a memoriei telefonului tău.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Treci prin galeria foto+video

De cele mai multe ori, spațiul de stocare al telefoanelor noastre este ocupat în majoritate cu poze și clipuri video la care nu doar că nu mai ajungem niciodată, dar chiar uităm de existența lor.

Dacă memoria telefonului tău este ocupată cu mai mult de 1GB de poze, e cazul să faci o curățenie generală în galeria foto. 

Începe prin a șterge pozele sau clipurile mari, adică cele la o rezoluție foarte mare sau videourile lungi. Dacă nu vrei să renunți la ele, poate un transfer al lor într-un Dropbox sau pe un cont de Google Photos (dacă ai unul) ar fi o idee foarte bună, asta dacă ești de acord să plătești pentru a-ți păstra o arhivă de poze într-un cont Google

După ce ai verificat că pozele sau clipurile din memoria iPhone-ului tău au fost încărcate în serviciul de cloud pe care îl preferi, le poți șterge din telefon. 

O altă variantă pentru care poți opta, care, însă, îți va consuma mai mult timp, este cea în care păstrezi în telefon doar pozele cu o rezoluție mică, încărcându-le doar pe cele mari în cloud.

Șterge muzica veche

Și piesele care odată îți plăceau, dar care au rămas uitate în telefon, pot ocupa un spațiu de memorie pe care, mai bine, l-ai folosi pentru a downloada o aplicație bună atunci când te plictisești

Tot ce va trebui să faci pentru a mai elibera câțiva giga va fi să intri în Settings -> General -> iPhone Storage -> Music

Șterge piesele sau albumele pe care nu le mai asculți, glisând pe fiecare dintre ele către stânga sau ținând apăsat pe cele de care vrei să te debarasezi, ca mai apoi să apeși Delete

O opțiune la fel de bună, ba chiar ideală pentru telefoanele cu o stocare internă mai mică, este folosirea unei aplicații de streaming, în loc de salvarea propriu-zisă a melodiilor în memoria smartphone-ului. 

Spotify sau YouTube Music ți-ar putea salva mult spațiu din telefon, iar playlist-urile de care te vei bucura vor fi făcute pe gustul tău, în funcție de preferințele pe care cele două aplicații de muzică le vor învăța. 

Șterge memoria cache a telefonului

Și memoria cache a browserului pe care îl folosești va îngreuna mult memoria telefonului tău. În cazul Safari, ce va trebui să faci pentru a o curăța va fi să mergi la Settings -> Safari -> Clear History and Website Data -> Clear History and Data

Asta ar trebui să-ți mai elibereze din spațiul disponibil pentru ce ai tu nevoie, după ce toate cookie-urile, fișierele, imaginile și datele înregistrate de pe siteurile pe care ai intrat vreodată vor fi fost șterse.

Iar dacă după toate aceste tips&tricks despre cum să eliberezi spațiul de stocare pe telefon tot nu ai suficient spațiu pentru noi update-uri, poate a venit momentul să faci un upgrade! 

Bucură-te de oferta Flip.ro la zeci de telefoane performante, la prețuri cu până la 50% mai mici sau chiar mai ieftine de atât, în funcție de promoțiile pe care le organizăm periodic. Intră aici și convinge-te!

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!