Ce înseamnă backup la telefon și de ce e bine să-l faci?

Ce înseamnă backup la telefon și de ce e bine să-l faci?

Publicat de Iulia Nicolaie
pe 04.04.2024

Dacă te întrebi Ce înseamnă backup la telefon? înseamnă că ai aflat deja că funcția de backup nu se aplică doar pentru laptopuri sau desktopuri. Pe măsură ce telefoanele noastre au devenit din ce în ce mai performante, și-au tot mărit capacitatea de stocare internă, implicit și numărul de fișiere pe care le păstrăm în memoria lor.

 

 

Fie că vorbim de poze, clipuri, documente sau de istoricul facturilor salvate în telefon, suntem siguri că nu ți-ai dori să le pierzi pe toate la un simplu transfer de date între un Android și un iPhone, dacă îți este furat telefonul sau dacă acesta este virusat.

Tocmai de aceea, o copie a tuturor datelor din telefonul tău este necesară. Despre ce înseamnă să faci backup la telefon, dar și de ce e indicat să îl faci în mod constant, vom discuta în acest material, pe care te invităm să îl citești până la capăt.

Iată ce vei afla din acest articol:

 

Cu ce te ajută backup-ul regulat pe telefon?

Pentru că ai aflat deja ce este backup telefon, este timpul să te convingi și de necesitatea de a trece regulat prin această procedură simplă de a-ți păstra informațiile în siguranță. Mai jos redăm câteva dintre motivele de bază pentru care ai nevoie să faci backup din când în când.

  • Nu riști să-ți pierzi datele

Motivul principal pentru a face copii de siguranță este, fără îndoială, protecția împotriva pierderii de date. Nu poți fi niciodată prea sigur că nu te vei afla în situația de a-ți pierde telefonul sau ca acesta să fie subiectul unui furt sau a unor daune grave. Atunci când ajungi în astfel de situații și nu ai copii de rezervă ale celor mai importante documente, consecințele pot fi grave, iar datele personale sau de afaceri ar putea fi pierdute definitiv.

  • Eviți riscul asociat cu datele corupte

Nu doar pierderile sau daunele fizice sunt problematice atunci când vine vorba despre cele mai importante documente sau informații. Unele erori de software sau chiar atacuri malware îți pot afecta iremediabil datele. Cu o copie de siguranță actualizată vei putea restabili cu succes informațiile în cazul în care acestea au devenit corupte.

  • Schimbarea ușoară a dispozitivului

Pentru că tehnologia avansează pe zi ce trece, simțim nevoia unor dispozitive noi, mai performante și mai aspectuoase. Cu toate acestea, momentul transferului de date este unul crucial. În lipsa backup-ului, te poți trezi că ai omis fișiere importante sau că îți lipsesc anumite date pe care le credeai în siguranță. Cât timp ți-ai făcut backup în mod regulat, nu ai de ce să-ți faci griji atunci când faci trecerea la un nou gadget.

  • Recuperezi rapid datele în caz de defectare a dispozitivului

Oricât de performant ar fi noul tău telefon, nu este exclus ca la un moment dat să apară defecțiuni greu de remediat. Astfel, în cazul în care ai nevoie de resetare sau înlocuire a anumitor elemente, faptul că ai făcut backup îți aduce liniște, asta pentru că recuperarea informațiilor este facilă și la îndemână.

  • Te protejezi de atacuri cibernetice

Atacurile de tip malware sau ransomware nu sunt atât de rare pe cât ți-ar plăcea să crezi. Backup-ul regulat te protejează de pierderea datelor importante și evitarea unor situații periculoase în care ai putea să încerci să-ți recuperezi informațiile de la cei care au generat atacul.

  • Păstrezi amintiri dragi

Telefonul este mult mai mult decât o simplă unealtă de lucru. De cele mai multe ori îl folosim pentru a păstra pentru totdeauna amintirile cu prietenii și familia. Prin efectuarea regulată a backup-ului, te asiguri că amintirile tale valoroase sunt păstrate în siguranță, indiferent de situație.

 

 

Ce tip de backup poți face?

În funcție de nevoile tale, poți alege între trei tipuri principale de backup:

  • Backup complet, prin care faci o copie de siguranță tuturor fișierelor, fără diferențieri.
    • Backup incremental, pentru situația în care se generează sau se modifică fișiere, fără a relua întregul proces.
      • Backup diferențial, atunci când copiezi toate fișierele care au fost generate după momentul backup-ului complet. Acesta este indicat pentru situațiile de urgență, pentru că recuperarea datelor se face mai rapid.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Unde se salvează pozele în telefon?

La întrebarea Unde se salvează pozele în telefon pot exista mai multe răspunsuri.

Dacă te interesează să afli unde se salvează pozele pe care le faci cu camera telefonului, răspunsul scurt este în galeria foto (deci în memoria telefonului) sau pe cardul de memorie (dacă folosești unul). Locația fotografiilor este întotdeauna aceeași, și anume folderul DCIM/Camera, iar calea rapidă către acestea poate avea două direcții, mai exact:

  • /storage/emmc/DCIM - dacă imaginile rămân în memoria telefonului;
  • /storage/sdcard0/DCIM - dacă pozele sunt trimise pe cardul de memorie.

Ce înseamnă DCIM?

DCIM este acronimul de la Digital Camera Images. Aceasta este o denumire standard pentru toate camerele digitale, inclusiv pe cele montate pe telefoanele noastre.

Unde se salvează print screen-urile (capturile de ecran) pe Android?

Telefoanele Android creează foldere separate pentru print screen-urile pe care le faci. Capturile de ecran ajung fie stocate în folderul Photos/Screenshot sau în DCIM/Screenshot.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Unde se salvează print screen-urile (capturile de ecran) pe iPhone?

Telefoanele Apple vor stoca print screen-urile tale în Albums/Screenshots
 

Backup poze în iCloud - cum se face?

Pe lângă alte fișiere pe care poți alege să le salvezi și pe alte dispozitive în afară de telefon, poți face backup la poze în iCloud foarte simplu. Pentru a activa backup-ul iCloud pentru poze, deschide aplicația Settings -> iCloud -> Backup. Dacă ți se cere asta, conectează-te la contul tău de iCloud. Apasă pe Backup și gata, pozele tale vor fi de acum sincronizate cu contul tău de iCloud, deci în siguranță.

Condiția pentru ca un backup la poze în iCloud să fie efectuat este ca telefonul tău să fie conectat la internet, fie prin Wi-Fi, fie prin date. În orice moment dorești, poți întrerupe funcția de backup, prin aceeași metodă simplă prin care ai activat-o.

Avantajele de a face backup la poze în iCloud

Un backup la poze în iCloud este o soluție excelentă pentru tine dacă nu ai timp sau răbdare să descarci, din când în când, toate pozele din telefon pe un laptop sau pe un desktop. În plus, iCloud îți permite să transferi cât se poate de ușor datele pe noul tău telefon cumpărat de pe Flip.

Având backup-ul făcut la timp, dacă ai scăpat telefonul și ai spart ecranul sau dispozitivul ți-a fost furat, nu-ți vei mai face griji în ceea ce privește siguranța pozelor tale. Cu alte cuvinte, orice s-ar întâmpla cu telefonul tău, amintirile tale vor fi intacte, dacă ai făcut un backup la poze în iCloud.

Dacă ai uitat contul și parola iCloud, le poți recupera pe icloud.com. Trebuie doar să dai click pe butonul Forgot Apple ID or password și vei fi redirecționat către interfața de recuperare cont. Dacă tot nu reușești să te descurci, va trebui să contactezi echipa de asistență a Apple.

 

 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Dezavantajele de a face backup la poze în iCloud

Spațiul de stocare gratuit oferit de cei de la Apple pe iCloud este unul limitat. Din păcate, vei avea la dispoziție doar 5GB, spațiu care se va umple foarte repede, așa că, dacă vei vrea să îți faci backup la poze în iCloud în mod constant, va trebui să plătești pentru fiecare GB de care ai nevoie în plus. Mai jos regăsești tarifele actualizate:

50GB: 4.99 lei

200GB: 14.99 lei

2TB: 49.99 lei

6TB: 149.99 lei

12TB: 299.99 lei

Backup poze Google - cum se face?

Chiar dacă, oficial, un telefon Android este conectat în permanență la contul Google, e bine să verifici că se face backup la poze sau alte date. Te poți asigura că există o copie a fișierelor tale în Google foarte simplu.

Intră la Setări -> Accounts and backup -> Backup data. În noul meniu care va apărea pe ecranul telefonului tău vei avea opțiunea de a alege care dintre datele tale vrei să se transfere către Google.

Dacă vrei să faci backup la poze în Google, e bine să știi că politica de stocare a pozelor în acest cloud s-a schimbat de curând. Mai exact, Google Photos nu mai e gratuit, ci va trebui să plătești pentru acest serviciu lunar.

Vestea bună este că Google îți permite să stochezi până la 15GB de poze și date gratuit, ca mai apoi să îți impună costurile menționate mai sus, desigur, doar cu acordul tău și dacă ai nevoie de mai mult spațiu la dispoziție pentru a-ți păstra fișierele în siguranță. Din punct de vedere upgrade, ai la dispoziție varianta de bază de 100 GB, la 9,99 lei/lună sau varianta Premium de 2 T, la 49,99 lei pe lună.

 

 

Ce înseamnă backup oprit?

Backup oprit înseamnă că nici pozele tale, nici clipurile video, documentele, contactele sau alte fișiere din telefonul tău nu pot fi copiate în iCloud sau în Google.

Un backup poate fi oprit din mai multe motive, printre care și:

  • conexiunea la internet este întreruptă sau slabă - verifică dacă Wi-Fi-ul sau datele de pe telefon sunt accesibile și remediază problema, dacă este cazul;
  • nu mai ai suficient spațiu în cloud - fie ștergi câteva poze sau clipuri, până când eliberezi spațiul de care ai nevoie, fie cumperi spațiu de stocare suplimentar de la Apple sau Google;
  • nu ai setat funcția de backup a telefonului - intră în setări și activeaz-o.

Chiar dacă atât Apple, cât și Google, au funcții de găsire și ștergere a smartphone-urilor pierdute sau furate, păstrează-ți datele în siguranță sau transferă-le mai ușor ca niciodată pe un telefon nou, preluându-le de pe ultimul backup la telefon pe care l-ai făcut.

Efectuarea regulată a backup-urilor este esențială pentru a-ți proteja informațiile și datele personale sau de afaceri împotriva eventualelor pierderi, coruperi sau defecțiuni tehnice, astfel că te invităm să treci cât mai des prin acest proces. Dacă investești timp în efectuarea copiilor necesare de siguranță, poți fi sigur că eviți costuri neprevăzute sau pierderi iremediabile de date.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!