Metaverse - ce este și cum va schimba viitorul internetului?

Metaverse - ce este și cum va schimba viitorul internetului?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 29.10.2021

Probabil ai tot auzit în ultima vreme de termenul metavers, sau metaverse, așa cum îi spun vorbitorii de limbă engleză, un concept care l-a determinat pe Mark Zuckerbergschimbe numele Facebook

Termenul de metavers a apărut pentru prima dată în romanul Snow Crash scris de Neal Stephenson, care a fost publicat în anul 1992. Conceptul de care tot mai multe companii de tech sunt interesate este considerat noua frontieră a internetului

Mai exact, metaversul este o lume virtuală în care utilizatorii, prin avatarurile lor, trăiesc experienţe interactive fără a fi prezenți fizic în locul respectiv. Este un fel de Second Life, doar că în metavers utilizatorii vor trăi experiența ca și cum ea s-ar desfășura live. 

Mulți pun semnul egal între metavers și realitatea virtuală (VR). Totuși, metaversul este pentru realitatea virtuală ce sunt primele telefoane mobile pentru telefoanele inteligente din zilele noastre. Deci un proiect cu mult mai evoluat.

Metaversul este, practic, un univers virtual care va putea fi folosit pentru a crea holograme ale unui spațiu de muncă (Workplace), de joacă, de socializare (Horizon), în general. Realitatea virtuală, în schimb, este utilizată, pentru moment, în special pentru jocuri. 

Pentru a accesa oricare dintre aceste spații din metavers, va fi folosită o cască specială, așa cum este Oculus de la Facebook. Și dacă tot am pomenit de Facebook, e bine să știi că Mark Zuckerberg a investit energie și fonduri (ultima tranșă fiind de peste 50 de milioane de dolari) pentru a dezvolta din ce în ce mai mult metaversul. Totuși, proiectul va mai avea nevoie de timp pentru a putea ajunge în fază finală la utilizatori.

Facebook nu este singura companie interesată de crearea unui metavers și, cel mai probabil, va avea nevoie de colaborări cu alți dezvoltatori ai conceptului. Și șeful Epic Games, Tim Sweeney, cel care a produs popularul joc Fortnite, a spus că lucrează la metavers.

De asemenea, Unity, o platformă de dezvoltare 3D, investește acum în gemeni digitali, adică în copii digitale ale lumii reale, iar compania de grafică Nvidia își construiește Omniversul, pe care îl compară cu o platformă pentru conectarea lumilor virtuale 3D.

O altă aplicație de realitate virtuală, VRChat, este concentrată crearea unui loc în care te poți întâlni cu alți oameni aflați oriunde în lume. 

Chiar dacă realitatea virtuală s-a dezvoltat enorm în ultimii ani, un proiect așa cum este metaversul va avea nevoie de o conexiune mai bună la internet. Însă nu suntem departe de acest scenariu, dată fiind dezvoltarea tehnologiei 5G

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Comentarii

Joe T

Joe T

Interesting article!

Joe T

Joe T

Interesting article!

Joe T

Joe T

Interesting article!

vezi toate comentariile

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!