Asteptat indelung de pasionatii gadgeturilor si pregatit cu atentie de marii producatori, standardul 5G va duce experienta oferita de gadgeturile bazate pe internetul mobil la un nivel fara precedent. Dincolo de impulsionarea economica a industriei sau de facilitatile pe care le va imprima in domenii care astazi inca mai asteapta dezvoltarea, tehnologia 5G va aduce un dublu atu pe care il vom resimti cu totii: viteza incredibila si fidelitatea fara precedent.
- Ce avantaje are noua tehnologie
- Cum functioneaza tehnologia 5G
- De ce avem nevoie de acest standard
- Cand va fi disponibil 5G in Romania
- Care sunt producatorii care vor lansa telefoane compatibile cu tehnologia 5G
Ce avantaje are noua tehnologie
Desi vitezele la care poate ajunge 5G pot fi doar estimate deocamdata, cele mai optimiste pronosticuri vorbesc despre sute de megabiti pe secunda. In principiu, exista sanse suficient de mari ca 5G sa functioneze la un standard de minimum 100 Mbps pentru ca recordul absolut sa ajunga la 20 Gbps. Entuziasmul sustinatorilor acestei tehnologii se bazeaza pe premisele unei latente de 10 milisecunde, care nici nu se poate compara cu cea deja mica, oferita de tehnologia 4G, si care ajunge la 40 de milisecunde.
Reteaua de internet 5G va pune in pericol chiar si conexiunile de banda larga din locuinte, datorita sanselor ca aceasta sa revolutioneze tehnologia Fixed Wireless Access, vital pentru furnizarea de date mobile. Astfel, viteza pe care ar putea-o oferi terminalele 5G are sanse sa fie cu de 10 de ori mai mare decat cea pusa la dispozitie de telefoanele compatibile cu 4G. Cu alte cuvinte, vom putea descarca un film la rezolutie inalta in doar un minut, iar fisierele multimedia vor intra in memoria laptopului sau a telefonului instantaneu.
Cum functioneaza tehnologia 5G?
Cu operare in plaja 30 GHz – 300 GHz, tehnologia 5G stabileste o stacheta extrem de ridicata fata de cei doar 6 GHz ai tehnologiei 4G. Principiul fundamental de functionare al acestui standard este utilizarea undelor de frecventa inalta, ce ofera viteza si latime de banda mai generoase. Incapabile sa parcurga distante foarte lungi, insa, aceste unde vor necesita amplasarea a numeroase emitatoare in marile orase, unde numarul mare de cladiri ar putea ingreuna transmisia de date dintre releele clasice si laptopuri sau telefoane.
De ce avem nevoie de acest standard?
La prima vedere, tehnologia 5G nu reprezinta o necesitate imediata, mai ales daca ne uitam la avansul pe care tehnologia l-a cunoscut in ultimii ani. In ciuda acestui fapt, capacitatea retelelor mobile de a gestiona simultan mii de conexiuni deschide o lume de posibilitati aproape infinite. De la perfectionarea interconectarii prin internet a obiectelor casnice din locuintele inteligente si ridicarea standardului de securitate oferit de sistemele de supraveghere, pana la coordonarea perfecta a intersectiilor inteligente, progresul va fi fara oprire. Apropos de trafic, marea promisiune pe care o aduce 5G-ul este perfectionarea traficului masinilor autonome, la un standard de siguranta fara precedent.
Cand va fi disponibil 5G in Romania?
Potrivit celor mai entuziaste anunturi mai mult sau mai putin oficiale, 2020 ar putea fi anul in care primii romani vor putea folosi tehnologia 5G. Implementarea acestui tip de conexiune in Romania depinde de organizarea unei licitatii care, la randul ei, este conditionata de eliberarea spectrului de frecvente de catre autoritatea de reglementare in comunicatii.
Care sunt producatorii care vor lansa telefoane compatibile cu tehnologia 5G?
Asa cum era de asteptat, printre producatorii care sunt mai mult decat interesati de tehnologia 5G se numara Nokia, OnePlus, LG, Apple, Huawei si Samsung. Lista de telefoane 5G deja existente, care te vor face sa-ti pui la vanzare actualul terminal, cuprinde:
- Huawei Mate 20 X;
- Xiaomi Mi Mix 3 5G;
- Samsung Galaxy S20;
- OnePlus 7 Pro 5G;
- LG V50 ThinQ 5G.
La fel ca orice alta tehnologie revolutionara pe care am asteptat-o cu totii cu sufletul la gura, standardul de internet 5G va face parte cat de curand din firescul vietii de zi cu zi. Daca esti pasionat si vrei sa fii un early adopter, fa economii din timp si asigura-te ca prinzi o oferta buna!
Credit foto: Shutterstock
Simon Top-secret
Nu Grigore, ați trebuie un telefon care sa suporte tehnologia 5G.
Strfan Grigore
Noi cu telefoanele pe care le avem avem accestă tehnogie 5G ?