Câte ore trebuie să muncești pentru a-ți cumpăra un iPhone 13 în comparație cu alte țări?

Câte ore trebuie să muncești pentru a-ți cumpăra un iPhone 13 în comparație cu alte țări?

Publicat de Fadia Hirtan
pe 28.09.2021

Știm cu toții că cele mai noi telefoane, indiferent că vorbim despre cele lansate de Apple, Samsung, Huawei sau de către alți producători, sunt și cele mai scumpe, cel puțin în primul an de la apariție. Acest aspect este unul cât se poate de normal, dacă ne gândim că specificațiile cu care vin la pachet sunt unele ceva mai avansate decât cele ale telefoanelor deja existente pe piață.

Însă, cum lansarea lui iPhone 13, ca de altfel lansarea oricărui telefon de la Apple, s-a dovedit a fi, deopotrivă, un eveniment așteptat de fanii brandului și, pe alocuri, criticat de către competiție, mulți au făcut deja o comparație între iPhone 12 și iPhone 13, au blamat sau lăudat noul model ori au lansat diferite teme de dezbatere, având în prim plan cea mai nouă versiune de smartphone de la Apple.

Este și cazul Moneysupermarket.com, o companie britanică de comparație a prețurilor, specializată în servicii financiare, care a făcut de curând o analiză cel puțin interesantă. Firma cu expertiză în studierea prețurilor a calculat de câte ore de muncă e nevoie în cele mai importante state ale lumii pentru a-ți putea permite un iPhone 13

Concret, dacă ești angajat în Filipine, va trebui să muncești nu mai puțin de 775 de ore pentru a ține în mână ultimul model de iPhone. La polul opus, dacă ai lucra în Elveția, țară în care salariile sunt cu mult mai mari, 34 de ore de muncă, deci mai puțin de o săptămână, sunt suficiente, dacă vrei să te bucuri de cel mai rapid telefon de la Apple

Postarea a fost făcută pe Reddit și a adunat, în egală măsură, comentarii pozitive și negative. Cei care critică analiza spun că aceste calcule nu sunt întocmai unele corecte, întrucât nu respectă indicele prețurilor de consum

Nici noi nu suntem în totalitate de acord cu cifrele prezentate mai sus, deși credem că raportul se păstrează. Calculul celor de la Moneysupermarket.com a pornit de la ideea că iPhone 13 va avea peste tot același preț, cel de 799$, adică cel anunțat de Apple în cadrul evenimentului de lansare. Știm cu toții că lucrurile nu vor sta deloc așa. În primul rând, prețul telefoanelor diferă în funcție de țară, iar în al doilea rând trebuie luate în calcul și adaosurile comercianților, care nu sunt deloc mici. 

Nu în ultimul rând, rezultatele la care au ajuns cei de la Moneysupermarket.com pentru crearea graficului de mai sus provin dintr-un calcul pentru care a fost folosit salariul minim pe economie din țările menționate. 

De exemplu, pentru Marea Britanie, calculul a pornit de la salariul de 6,56 lire pe oră, pe care îl primesc doar angajații cu vârsta cuprinsă între 18 și 20 de ani. Pentru o remunerație de acest tip, un englez la începutul carierei va trebui să muncească peste 89 de ore (mai mult de două săptămâni) pentru a-și permite noul iPhone 13, dacă acesta ar costa doar 799$, adică puțin peste 586 lire.

Am fost curioși să facem același calcul și pentru România. Se pare că la noi e nevoie de nu mai puțin 390 de ore de muncă pentru a-ți permite un iPhone 13, dacă primești salariul minim pe economie, pentru un job full time, cu 40 de ore pe săptămână. Adică de mai multe decât ar trebui să muncească un thailandez, dar de mai puține, în comparație cu cât ar trebui să petreacă la lucru un mexican. 

Cum ți se par aceste cifre? Lasă-ne părerea ta într-un comentariu, mai jos. 

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!