iPhone 12 vs iPhone 13 - diferențe între cele două modele de telefoane Apple

iPhone 12 vs iPhone 13 - diferențe între cele două modele de telefoane Apple

Publicat de Fadia Hirtan
pe 22.09.2021

Lansarea lui iPhone 13 a fost unul dintre cele mai așteptate evenimente din domeniul tehnologiei de anul acesta. Noul telefon Apple a venit cu o serie de îmbunătățiri pe partea de specificații față de ceva mai vechiul iPhone 12 de care fanii brandului american au fost foarte încântați.

Merită, însă, să faci upgrade-ul de la iPhone 12 la iPhone 13? E ultimul smartphone de la Apple atât de performant față de modelul lansat cu un an înainte, încât să justifice investiția? 

Despre aceste detalii ne-am propus să discutăm în acest material, așa că rămâi să-l citești până la capăt, dacă vrei să afli care sunt toate diferențele între iPhone 12 și iPhone 13.

Iată ce informații ți-am pregătit în rândurile de mai jos:

iPhone 12 vs iPhone 13 - design și culori

Atât iPhone 12, cât și iPhone 13, au aceeași carcasă, cu aceleași dimensiuni. Vorbim de 146,7 x 71,5 x 7,7 mm pentru ambele modele de la Apple. În ceea ce privește greutatea, iPhone 13 este o idee mai greu decât iPhone 12, cântărind cu doar 10 grame mai mult, adică aproape insesizabil. 

Ambele telefoane sunt protejate de rame din aluminiu și sunt acoperite cu sticlă, atât pe față, cât și pe spate. Atât iPhone 12, cât și iPhone 13, sunt certificate IP68, ceea ce înseamnă că rezistă la stropirea sau submersia în apă (până la 6 metri, timp de 30 de minute, așa cum promite Apple), dar și la particulele fine de praf.

Dacă analizăm culorile celor două telefoane, iPhone 12 vine în șase nuanțe, pe când iPhone 13 în doar cinci. Acest detaliu este, însă, unul prea mic pentru a convinge pe cineva să-și cumpere unul sau celălalt model de telefon de la Apple, pentru că, să fim serioși, cine mai folosește în ziua de azi un telefon fără husă

Culori iPhone 13

Totuși, e bine să știi că iPhone 12 are ca opțiuni de culoare movul, albastrul, verdele, albul, negrul și roșul, în vreme de iPhone 13 poate fi cumpărat în varianta albă, neagră, albastră, roz sau roșie

Așadar, atunci când vorbim de design și culori, singurele diferențe între iPhone 12 și iPhone 13 ar putea fi cele de greutate și de culoare a carcaselor

Nu, n-am uitat de „bretonul” acestor telefoane, dar am păstrat subiectul pentru paragraful următor. Și nici despre așezarea camerelor, despre care am povestit ceva mai jos.

iPhone 12 vs iPhone 13 - display

Nu, iPhone-ul n-a scăpat de notch-ul din display, dar măcar noul model îl are ceva mai mic decât modelul lansat în 2020. Concret, iPhone 13 are un „breton” cu 20% mai îngust decât iPhone 12, ceea ce înseamnă că tu te vei putea bucura de un display un pic mai generos în partea de sus.

Totuși, per total, acesta rămâne la aceeași dimensiune cu cel al unui iPhone 12, mai exact 6,1 inch. Rezoluția modelului de iPhone nou lansat se menține aceeași, 1170 x 2532, la fel și densitatea pixelilor, ~460 ppi.

Singura diferență la acest capitol între cele două telefoane este că display-ul lui iPhone 13 devine ceva mai luminos în timpul utilizării, dar acest detaliu, de sine stătător, nu ar fi unul suficient pentru a motiva investiția în cel mai nou gadget de la Apple

Display iPhone 12

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

iPhone 12 vs iPhone 13 - camere

Nici la capitolul camere nu întâlnim diferențe între iPhone 12 și iPhone 13. Pe cele două telefoane găsim aceleași două obiective principale, a câte 12 MP fiecare (unul pentru wide și unul pentru ultrawide), ce-i drept, așezate în alt mod. 

Ambele telefoane pot filma în 4K la 24, 30 sau 60fps ori în 1080p la 30, 60, 120 sau 240fps.

Probabil ai tot auzit vorbindu-se despre funcția Cinematic, cu care vine la pachet iPhone 13. Este vorba despre un mod cinematografic, care poate schimba focusul de pe un subiect pe altul live, întocmai ca într-o scenă de film. Funcția Cinematic ține focalizarea pe subiect, în timp ce estompează fundalul și poate schimba automat focalizarea, atunci când un subiect nou este pe cale să intre „în scenă”. Estomparea și focalizarea pot fi ajustate și după încheierea filmării, direct din Galerie.

În ceea ce privește camera de selfie, Apple n-a adus nicio îmbunătățire nici în această direcție, pentru că iPhone 13 are același obiectiv de 12 MP.

Per total, însă, experiența ta pe partea de camere va fi aproape aceeași, indiferent dacă alegi un iPhone 12 sau un iPhone 13

iPhone 12 vs iPhone 13 - baterie

Aici, în schimb, iPhone 13 conduce detașat. Și pentru a eficientiza modul în care informația din acest paragraf ajunge la tine, ne-am gândit că ți-ar fi mai ușor să urmărești diferența dintre un iPhone 12 și un iPhone 13 comparând capacitățile bateriilor acestor telefoane în oglindă, din următorul tabel, în care am inclus și celelalte modele ale seriilor de telefoane Apple pe care le comparăm:

iPhone1213
mini2.227 mAh2.438 mAh
varianta normală2.815 mAh3.240 mAh
Pro2.815 mAh3.125 mAh
Pro Max3.687 mAh4.373 mAh

Așadar, îmbunătățirile pe care le poți obține în ceea ce privește bateria sunt de 9% dacă vei cumpăra un iPhone 13 mini, în loc de un iPhone 12 mini, de 15% dacă vei opta pentru un iPhone 13, în loc de iPhone 12, de 11% dacă vei alege un iPhone 13 Pro în detrimentul unui iPhone 12 Pro și de 18,5% dacă te va tenta mai mult un iPhone 13 Pro Max decât un iPhone 12 Pro Max

iPhone 12 vs iPhone 13 - procesor și stocare

În primul rând, e cazul să observăm diferențele dintre A14 și A15, care, fie vorba între noi, sunt unele modeste în ceea ce privește performanța. Analizele care au avut loc până acum arată că A15 al lui ‌iPhone 13‌ oferă o performanță single-core cu 10% mai bună și o performanță multi-core cu 18% mai bună, comparativ cu cipul A14 al iPhone 12‌. În ceea ce privește funcțiile grafice, ‌iPhone 13‌ are o performanță cu aproximativ 15% mai bună decât cipul bionic A14 din ‌iPhone 12‌.

Nu aceeași concluzie am putea trage și dacă analizăm capacitățile de stocare ale celor două telefoane. Apple a plusat mult în direcția asta și a permis crearea unui iPhone cu nu mai puțin de 1TB de stocare, însă vom vedea care va fi prețul pentru care vei putea obține un dispozitiv atât de generos.

Revenind la variantele ceva mai accesibile, când ne referim la iPhone 13 vorbim de o serie de telefoane cu o stocare care începe de la 128 GB, spre deosebire de cea de 64 GB cu care îți puteai cumpăra un iPhone 12. Pentru varianta de bază, adică modelul simplu, iPhone 13, Apple a păstrat cei 4 RAM cu care ne obișnuise și pe iPhone 12

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

iPhone 12 vs iPhone 13 - preț

Apple a menținut același preț de lansare pentru seria 13 de iPhone-uri ca în cazul celei din 2020. Însă astăzi, când vorbim de valoarea de piață a celor două telefoane, în oglindă, nu putem spune că e egală. 

Reprezentanții Apple au anunțat că iPhone 13 va costa, la lansare, 699 dolari (pentru varianta mini), 799 dolari (pentru modelul de bază, iPhone 13), 999 dolari (pentru varianta Pro), respectiv 1.099 dolari (pentru Pro Max). Reține, însă, că la aceste prețuri se vor adăuga comisioanele practicate de magazinele de electronice. 

În plus, anul acesta vom regăsi și varianta cu 512 GB de stocare internă pentru modelul de bază al iPhone 13, așa că prețul unui dispozitiv cu această specificație e așteptat să treacă de 5.000 lei

Așa cum era de așteptat, prețul lui iPhone 12 a scăzut imediat după lansarea lui iPhone 13. La Flip.ro îl găsești la un cost și mai convenabil, așa că află cât de mult poți economisi dacă îl cumperi de la noi cu un click pe poza de mai jos. 

iPhone 12 vs iPhone 13 - concluzii

Probabil întrebarea care stă acum pe buzele tuturor fanilor Apple este Merită sau nu să-mi cumpăr un iPhone 13? Iar răspunsul nostru e simplu, cu două variante:

  • DA, merită să-ți cumperi un iPhone 13, dacă faci upgrade de la iPhone 11, iPhone X sau alte modele mai vechi de la Apple;
  • NU, nu merită să-ți cumperi un iPhone 13, dacă citești acest material de pe ecranul unui iPhone 12, pentru că diferențele dintre aceste două modele sunt prea mici pentru ca investiția să merite.

Dacă articolul pe care tocmai urmează să-l închei ți-a fost de folos, lasă-ne mai jos un comentariu cu părerea ta despre informațiile oferite sau o inimioară, să știm că ai trecut pe aici. 💚

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Comentarii

Iana Marius

Iana Marius

Aveam pus in cos un Iphone13. Dar am apucat sa citesc acest articol asa ca am schimbat cu in iphone12. Multumesc flip.ro

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!