Apple a anunțat că va oferi noi soluții pentru ca defectarea sistemului de recunoaștere facială (Face ID) de pe iPhone X să nu mai necesite anularea funcției sau înlocuirea telefonului. Altfel spus, Apple va veni cât de curând cu o variantă pentru repararea Face ID-ului, o componentă pe cât de mică, pe atât de complexă, pentru modelul de telefon lansat la finalul lui 2017.
Concret, sistemul de recunoaștere facială cuprinde patru elemente. Vorbim de o cameră IR (infraroșu), o cameră frontală, un senzor de proximitate și un emițător cu infraroșu. Emițătorul transmite 30.000 de puncte care scanează forma feței în adâncime. Camera IR captează punctele respective și le compară cu „harta” feței, salvată în telefon atunci când utilizatorul activează funcția Face ID. Senzorul de proximitate, cunoscut și sub denumirea de flood illuminator, face scanarea feței posibilă chiar și într-o lumină slabă, adică noaptea sau într-o cameră întunecată.
Momentan, dacă oricare dintre aceste componente ale Face ID-ului se defectează, singurele două soluții sunt fie renunțarea la acest sistem de deblocare a telefonului și apelarea la o altă metodă ori înlocuirea dispozitivului. Această măsură din urmă este una extremă și poate fi una foarte neplăcută pentru utilizatorii Apple care nu au stocate în iCloud toate datele din telefon, adică pentru cei care nu obișnuiesc să facă backup la telefon.
Fun fact: Dot projector, adică emițătorul, mai este cunoscut și sub numele de Romeo, camera cu infraroșu se mai cheamă și Juliet, iar Flood illuminator, adică senzorul de proximitate, are porecla de Rosaline, tocmai pentru că cele trei componente ale sistemului de recunoaștere facială sunt interdependente, deci nu pot funcționa una fără cealaltă.
Însă lucrurile sunt pe cale să se schimbe.
După ce Apple a revenit asupra deciziei de a anula senzorul de recunoaștere facială, dacă schimbi ecranul într-un service neautorizat în cazul telefoanelor din seria iPhone 13, producătorul anunță acum că va permite utilizatorilor finali și furnizorilor de servicii terți accesul la piese și instrumente pentru a repara ecrane, baterii și camere, inclusiv sistemul de deblocare prin Face ID.
Rămâne să aflăm când și mai ales cum va reuși Apple să simplifice procesul de reparație a componentelor din telefoane.