Să scapi telefonul și să spargi ecranul nu e o veste bună niciodată. Pentru cei care vor folosi un iPhone 13, situația va fi una și mai greu de digerat.
Cele mai noi telefoane Apple vor dezactiva funcția de deblocare prin recunoaștere facială, al cărui senzor se află în ecran, dacă schimbarea display-ului spart va fi făcută în altă parte decât într-un service autorizat de compania americană. Cu alte cuvinte, telefonul tău ar putea rămâne fără singura funcție de blocare biometrică, în cazul în care alegi să îi înlocuiești ecranul într-un service oarecare.
Apple nu este la prima proiectare care obligă fanii brandului să-și repare telefoanele doar în service-urile agreate de companie. În cazul lui iPhone 12, camerele erau cele care cedau atunci când telefonul era desfăcut de un tehnician care nu avea autorizația Apple.
Această situație, care, din păcate, nu este singura din lume, a dus la declanșarea unei mișcări în America și Europa, care poartă numele de „Right to repair” (Dreptul de a repara). Ideea din spatele acesteia, așa cum poți intui, se referă la dreptul pe care consumatorii îl cer asupra bunurilor cumpărate.
Concret, cei care susțin „Right to repair” vor să obțină libertatea de a repara, schimba sau personaliza echipamentele cumpărate în service-urile preferate, fără a pierde garanția sau anumite funcții ale produselor pentru care au plătit sume considerabile. Ei cer autorităților să reglementeze condițiile în care cumpărătorii se pot bucura de:
- informații: toată lumea ar trebui să aibă acces rezonabil la manuale, scheme și actualizări de software. Licențele software nu ar trebui să limiteze opțiunile de asistență și ar trebui să clarifice ceea ce este inclus într-o vânzare.
- piese și instrumente: piesele și instrumentele pentru întreținerea dispozitivelor, inclusiv instrumentele de diagnosticare, ar trebui puse la dispoziția terților (service-uri de sine stătătoare), inclusiv a persoanelor fizice.
- posibilitatea deblocării: guvernul ar trebui să legalizeze deblocarea, adaptarea sau modificarea unui dispozitiv, astfel încât proprietarul să poată instala software personalizat.
Află mai multe despre mișcarea „Right to repair” din clipul următor:
Totuși, e foarte posibil să vedem în curând o actualizare de soft care să permită repararea telefoanelor iPhone 13 și în cadrul unor service-uri terțe, așa cum speculează zvonurile din domeniu. Până atunci, oricine își sparge ecranul ultimului model de la Apple va fi nevoit să plătească pentru înlocuirea lui în jur de 229 dolari pentru un iPhone 13 mini, 279 dolari pentru un iPhone 13 și iPhone 13 Pro și 329 dolari pentru iPhone 13 Pro Max.
Dacă vrei să eviți o cheltuială de acest tip, asigură-ți telefonul cu o husă rezistentă și o folie care să protejeze dispozitivul chiar și în cazul unei aterizări forțate pe o suprafață dură.