Apple, la 10 ani fără Steve Jobs

Apple, la 10 ani fără Steve Jobs

Publicat de Fadia Hirtan
pe 05.10.2021

Pe 5 octombrie 2011, vizionarul și omul de afaceri Steve Jobs pierdea lupta cu cancerul pancreatic. Astăzi, la zece ani de la moartea celui care, fără îndoială, a schimbat lumea prin inovațiile tehnologice, îți propunem să aruncăm un ochi în urmă și să derulăm împreună ultimul deceniu, având în prim plan telefoanele Apple

iPhone 4S, primul telefon lansat în absența lui Jobs

Cu o zi înainte de moartea lui Steve Jobs, Apple anunța lansarea modelului iPhone 4S. Chiar dacă Jobs se retrăsese încă din august 2011 din companie, tot el a stat în fruntea echipei care a permis dezvoltarea acelui device. 

iPhone 4S

Cu toate acestea, iPhone 4S era, oficial, primul telefon lansat sub conducerea lui Tim Cook, care, trebuie să recunoaștem, avea o sarcină foarte grea. În primul rând, prelua frâiele unei companii despre care mai toată lumea credea că avea un viitor instabil, din cauza problemelor grave de sănătate ale lui Steve Jobs, fondatorul acesteia. 

Mai apoi, Tim venea să îi ia locul lui Jobs, un lider apreciat de toți subalternii săi. Tocmai de aceea, Cook a trimis un mesaj tuturor angajaților Apple chiar a doua zi după ce a fost învestit în funcția de CEO al companiei, în care îi asigura că „Apple nu se va schimba”. 

Tim Cook

Nu știm dacă Tim Cook s-a ținut de promisiunea făcută în ceea ce privește gestionarea eficientă a angajaților, dar știm sigur că n-a reușit să egaleze ritmul impus de Steve Jobs în ceea ce privește inovațiile cu care uimea lumea tehnologie, de la lansarea unui model de telefon la altul. 

Primul smartphone de care Tim Cook s-a ocupat în întregime a fost iPhone 5, lansat în 2012. Device-ul avea un display mai mare decât modelul 4S, un design ceva mai subțire decât cel al telefonului mai vechi, dar și o capacitate de stocare mai generoasă și mai mulți RAMi.

iPhone 5

Cu toate acestea, telefoanele lansate de Steve Jobs veneau cu câte un upgrade important de la o generație la alta, ceea ce nu pare să fi fost și trendul adoptat de Cook, mai ales dacă e să analizăm diferențele între iPhone 12 și iPhone 13, ultimele lansate de Apple

„One more thing”

Replica pe care a consacrat-o Steve Jobs atunci când avea de anunțat un produs revoluționar a fost preluată și de Tim Cook, care a folosit-o pentru prima dată în 2015 pentru lansarea primului ceas inteligent de la Apple. Smartwatch-ul era, cu adevărat, cel dintâi device dezvoltat în totalitate de Cook, în era post-Jobs, fără ca acesta din urmă să se fi implicat în vreun fel la crearea dispozitivului.

A doua oară când Tim Cook a folosit expresia „One more thing” a fost în 2017, când Apple sărbătorea zece ani de la lansarea primul iPhone. Cu această ocazie, compania americană anunța apariția pe piață a modelului aniversar iPhone X, rămas în istoria tehnologiei ca fiind telefonul care a trecut prin cea mai mare transformare față de cel anterior, în ceea ce privește designul. 

iPhone X

Apple a reușit totuși, sub conducerea lui Tim Cook, să ajungă prima companie din lume care a atins valoarea de un trilion de dolari.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Jobs, comemorat de cel mai bun prieten, Jony Ive

Jony Ive, fostul designer Apple și prietenul cel mai bun al lui Jobs, care a stat alături de el chiar și când acesta era pe patul de moarte, a publicat zilele trecute câteva rânduri emoționante.

Steve Jobs și Jony Ive

„Îmi este groaznic de dor de Steve și mereu îmi vor lipsi discuțiile cu el. Luam deseori prânzul împreună și ne petreceam după-amiezile în studioul de design, pe care îl transformasem într-un sanctuar. Acelea au fost unele dintre cele mai fericite, mai creative și mai vesele momente din viața mea”, a scris Jony Ive.

„A fost, fără îndoială, cel mai curios om pe care l-am cunoscut vreodată. Felul în care gândea era unul extrem de frumos. Avea pretenții mari de la sine și a muncit din greu pentru a păstra o vitalitate, o eleganță și o disciplină rare. Ultimele cuvinte ale lui Steve au fost că îi va fi dor de discuțiile noastre”, a completat fostul designer Apple, într-o scrisoare publicată în The Wall Street Journal

Și Apple a postat un clip cel puțin impresionant în memoria lui Steve Jobs:

Nu știm cum ar fi arătat astăzi Apple dacă Steve Jobs ar mai fi trăit, dar știm precis că fondatorul acestei companii a fost un adevărat geniu al tehnologiei și este, pe bună dreptate, regretat de către toți cei care l-au cunoscut sau au interacționat în vreun fel sau altul cu munca lui.


S-ar putea să te mai intereseze și:

Cât de rapid e iPhone 12 față de primul model lansat de Apple vreodată - VIDEO

iPhone nano: telefonul la care lucra Steve Jobs, dar care nu s-a mai lansat

Ce reprezintă mărul mușcat din logoul Apple?

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!