La cat de avansata este tehnologia, probabil sunt multe aspecte pe care nu le cunosti despre telefonul tau sau sunt unele de care nu tii cont, neaparat, zi de zi. Pentru unele lucruri, mai putin placute, precum furtul unui telefon, este bine sa fii pregatit. Din acest motiv ar fi bine sa ai la indemana modalitatile prin care poti sa identifici unde se afla telefonul furat, pentru a-l putea bloca ulterior. Acest lucru se poate face prin identificarea IMEI-ului telefonului.
In acest articol vei afla mai multe despre:
- Ce este IMEI-ul telefonului;
- Cum gasesti IMEI-ului telefonului tau;
- Cum verifici IMEI-ul la un iPhone;
- Verificarea IMEI-ului la Android;
- IMEI Blacklist check si telefoanele second-hand;
- Ce inseamna IMEI blacklist?
- 5 exemple de site-uri in care poti verifica IMEI-ul gratuit;
- De ce este important IMEI-ul telefonului.
Ce este IMEI-ul telefonului?
IMEI-ul telefonului este ca un fel de CNP international al telefonului tau, in functie de care se poate identifica device-ul, in retelele mobile sau in maniera fizica. Fiecare telefon lansat pe piata are acest IMEI, care este unic si a carui denumire provine de la International Mobile Equipment Identity (Identitate Internationala a Echipamentului Mobil).
IMEI-ul este tipul de informatie pe care este bine sa o ai la indemana inca de cand intri in posesia unui nou telefon mobil. Inclusiv operatorii de telefonie mobila iti sugereaza sa cunosti acest numar unic de identificare.
Totodata, aceasta serie a IMEI-ului permite ca telefoanele sa poata efectua apeluri de urgenta, indiferent daca este introdusa in telefon o cartela SIM sau nu. Important de mentionat aici este faptul ca telefoanele dual-SIM dispun de doua astfel de coduri.
Este bine de stiut, de asemenea, ca aceasta serie IMEI a device-ului tau nu trebuie confundata cu seria IMSI, care reprezinta numarul de Identitate Internationala a abonatului mobil si care e stocat si imprimat pe cartela SIM. In fisa de achizitie a unui telefon mobil, cele doua indicative sunt completate separat.
Principalul scop al IMEI-ului este de a atribui telefonului tau mobil un numar unic de inmatriculare. Este, daca vrei, similar, intr-o anumita masura, cu numarul de inmatriculare al masinii.
Daca nu ai aflat inca aceasta serie, nu trebuie sa te ingrijorarezi. Iti prezentam in cele ce urmeaza modalitatile prin care poti face o verificare a IMEI-ului pentru iPhone, cat si pentru modelele Samsung si Huawei.
Din ce este format IMEI-ul telefonului?
IMEI-ul telefoanelor mobile este alcatuit de regula, din 15 cifre. Primele trei arata codului modelului telefonului – TAC (Type Approval Code). Urmatoarele doua cifre reprezinta codul tarii in care a fost asamblat device-ul, spre exemplu 03 este codul pentru China. Celelalte sase cifre care urmeaza reprezinta numarul de serie al telefonului (SNR – Serial Number sau SN). Ultima cifra din IMEI nu are o insemnatate prea mare.
Cum gasesti IMEI-ului telefonului tau?
Imediat dupa ce intri in posesia telefonului tau, vei intra deja si in posesia acestei serii IMEI. Primul si cel mai la indemana loc in care poti identifica IMEI-ul smartphone-ului tau, inainte ca macar sa il deschizi, este, in cazul telefoanelor noi, chiar pe cutia in care ai primit telefonul ori pe factura de achizitie. Daca intrii in posesia cutiei originale a acestuia, cel mai probabil vei gasi pe spatele ei acest IMEI al telefonului, pe care il poti comunica mai departe catre operatorul tau de telefonie mobila. Unele device-uri au inscriptionate aceasta serie chiar pe ele, fie sub baterie, fie pe spatele carcasei, fie pe suportul pentru cartela SIM, daca ne referim la telefoane cu carcasa de tip unibody.
Cea mai simpla si la indemana metoda de gasire a IMEI-ului
Seria IMEI-ului poate fi aflata introducand pe tastatura telefonului tau urmatoarea combinatie: *#06#. Acesta este codul folosit pentru a afla seria IMEI-ului tau. Este cea mai simpla si la indemana metoda prin care poti afla acest cod. In cazul in care telefonul tau este dual-SIM, vor aparea doua serii IMEI pe fereastra care ti se va deschide. Mai jos de aceasta serie sau serii iti va aparea, in cadrul aceluiasi mesaj, un nou indicativ numit SN sau SNR care denumeste Serial Number sau numarul de serie al telefonului.
Pentru a retine aceste indicative, poti face un screenshot cu telefonul pentru ca mai apoi sa le ai la indemana pentru a le folosi cand vei avea nevoie. Desi este una din cele mai populare metode de a verifica IMEi-ul telefonului, un aspect care trebuie mentionat aici este ca aceasta combinatie de caractere mai da uneori erori. La trei din patru telefoane testate nu a functionat aceasta metoda, potrivit informatiilor furnizate de digitaltrends.com.
Singurul smartphone care a oferit rezultatele asteptate a fost Samsung Galaxy S6 Edge Plus, din 2016. La Huawei P Smart 2019, IMEI-ul telefonului a aparut pe ecran abia la a treia incercare. Nici la LG V40 ThinQ nu a functionat, la fel cum nici la modelele iPhone. La acestea din urma, instructiunile Apple nu includ si combinatia *#06# pentru verificarea IMEI-ului telefonului. Din acest motiv, iti vom prezenta in continuare modalitatile prin care poti verifica IMEI-ul pentru iPhone.
Cum verifici IMEI-ul la un iPhone?
Daca esti posesor al unui device produs de Apple, iti vom arata cum sa identifici seria IMEI-ului, chiar din telefonul tau. Desi crezi ca nu ai nevoie de acest numar de identificare, ei bine, afla ca s-ar putea sa ai nevoie de el cand nici nu te astepti.
iPhone-urile sunt telefoane care atrag atentia, mai ales pentru design-ul lor atragator si valoare din piata, care fura ochii curiosilor, dar si pe ai potentialilor hoti, din pacate. Din acest motiv, sansa ca pretiosul tau device sa ajunga in mainile altcuiva creste semnficiativ. Seria IMEI-ului te va ajuta sa identifici telefonul care ti-a fost furat sau pe care l-ai pierdut din neatentie. In aceste situatii trebuie sa te adresezi unui reprezentant al operatorului tau de telefonie mobila care, dupa ce va primi IMEI-ul telefonului tau, va putea accesa locatia telefonului tau.
IMEI pentru iPhone X. Sursa: makeusof.com
Insa, inainte de toate, cea mai simpla metoda prin care poti identifica acest numar este sa mergi in setarile telefonului, la sectiune General > About > IMEI. De asemenea, la iPhone mai poti gasi IMEI-ul in Finder sau in iTunes printr-un search, asta daca nu mai ai cutia originala a telefonului, sau daca ai decis sa achizitionezi un telefon second-hand.
Daca pe telefonul tau este instalat un sistem de operare iOS 6 sau mai nou, atunci vei avea si optiunea de a copia acest numar in telefonul tau, pentru a-i putea da ulterior „lipire text” acolo unde ai nevoie. Este recomandat ca, din motive de securitate, sa nu impartasesti acest numar de identificare cu nimeni, cu exceptia operatorului tau de telefonie mobila sau a personalul din centrele de suport și asistenta tehnica Apple.
O alta varianta prin care poti afla IMEI-ul pentru iPhone este sa accesezi la appleid.apple.com, din Safari, pe Mac, unde te vei loga cu ID-ul tau de la Apple. Ulterior, trebuie sa dai scroll down pana ajungi la sectiunea „Devices”, acolo unde vei vedea si IMEI-ul device-ului tau. Daca esti ai un iPhone cu un sistem de operare iOS 10.3 sau versiunile aparute ulterior acestuia, vei putea identifica seria IMEI-ului dupa ce te vei conecta la contul tau de Apple, dupa care vei accesa optiunea Settings >Your name (Numele tau).
O optiune care se dovedeste simplu de pus in practica este sa intri in telefon si sa accesezi optiunea Preferences, dupa care sa intri la Apple ID, iar apoi la iPhone.
IMEI iPhone, inscris pe suportul pentru SIM
Daca IMEI-ul apare sau nu pe ecran, depinde de modelul telefonului tau. Exista mai multe modele de iPhone care au inscris IMEI-ul pe suportul pentru SIM:
- iPhone 11
- iPhone 11 Pro
- iPhone 11 Pro Max
- iPhone XS
- iPhone XS Max
- iPhone XR
- iPhone X
- iPhone 8
- iPhone 8 Plus
- iPhone 7
- iPhone 7 Plus
- iPhone 6s
- iPhone 6s Plus
Verificarea IMEI-ului la Android
Si in cazul telefoanelor Android, prima si cea mai la indemana varianta de verificare a telefonului se poate face tot din setarii (din meniul Settings al device-ului). In functie de varianta telefonului, poti verifica IMEI-ului respectand urmatorii pasi:
● Settings > About phone > Status > IMEI
● Settings > General > About device > Status > IMEI
● Settings > System > About phone > Status > IMEI
● Settings > About Device > Status > IMEI
Verificare IMEI la modelele Huawei si Samsung
Site-ul oficial al Huawei ofera patru metode prin care utilizatorii de smartphone-uri pot afla IMEI-ul telefonului.
- Tasteaza combinatia *#06# de pe tastatura telefonului tau pentru interogare.
- Atunci cand dispozitivul este pornit, tot ce trebuie sa faci este sa mergi la „Setari” (Settings), sa intri apoi la sectiunea „Despre” (About) si apoi sa accesezi starea curenta pentru intergorare.
- Verifica IMEI-ul dispozitivului pe eticheta din spatele telefonului, daca pot scoate carcasa acestuia.
- Verifica numarul de serie al dispozitivului pe pachetul produsului, adica pe cutia in care acesta a venit atunci cand l-ai cumparat.
Verificarea IMEI-ului pentru modelele din portofoliul Samsung poate fi facuta urmand aceiasi pasi ca in cazulor modelelor produse de Huawei. Mai mult, oficialii de la Samsung ofera ca indrumare pentru verificarea IMEI-ului telefonului si SNR-ului factura propriu-zisa pe care o primesti ca dovada a tranzactiei incheiate intre tine si companie.
IMEI Blacklist check si telefoanele second-hand
Competitia dintre companiile din industria de telefoane mobile s-a amplificat in ultimii ani. Producatorii cu care ne-am obisnuit deja ne promit modele din ce in ce mai performante, care ne surprind din punct de vedere al calitatii si inovatiei. Insa, stim cu totii ca de multe ori nu dispunem de bugetul necesar pentru achizitionarea unui telefon recent aparut pe piata, motiv pentru care este bine sa iei in considerare posibilitatea de a cumpara un device second-hand, care vine cu preturi semnificativ mai avantajoase.
Vei intalni oferte de telefoane la mana a doua pe care va fi greu sa le refuzi, prin prisma faptului ca sunt accesibile ca pret, insa la acest capitol trebuie sa mai fii atent la inca un aspect. Ce trebuie sa iei in considerare este daca telefonul pe care te-ai decis sa il iei se afla sau nu pe asa numita „lista neagra” a telefoanelor, supranumita „blacklist”. Modul in care poti vedea acest lucru se face printr-un IMEI blacklist check.
Ce inseamna un IMEI blacklist?
Un IMEI blacklist sau o lista neagra este o baza de date prin care poti identifica daca un anume dispozitiv mobil a fost raportat ca fiind pierdut, furat sau ca provine dintr-o frauda (ex: neplata abonamentului sau a ratelor), pe baza IMEI-ului telefonului. Prin urmare, daca te decizi sa cumperi un telefon, mai ales unul second-hand, va trebui sa afli care este statusul telefonului tau. Pentru acest lucru, poti accesa imei.info, o platforma care are la baza unul din cele mai mari centre de asistenta tehnica in materie de informatii despre IMEI si IMEI check.
Telefonul tau mai poate fi introdus pe aceasta blacklist, din cauza unui motiv in plus. Ne referim aici la utilizatorii care nu isi indeplinesc indatoririle care sunt stipulate in contractele incheiate intre un operator de telefonie mobila si respectiva persoana.
Lista neagra contine si indicativele IMEI ale telefoanelor care apartin persoanelor care nu au respectat termenii si conditiile impuse in contractele de achizitie a unui telefon, cum ar fi neplata facturilor in repetate randuri. Cele mai multe companii din industria de telecom isi transmit unii de la altii asa numitele liste negre, cu aceste IMEI-uri, astfel incat, daca persoana in cauza va decide portarea catre o alta retea de telefonie mobila, nu va putea folosi telefonul sub umbrela niciunui alt operator local sau chiar regional.
5 exemple de site-uri in care poti verifica IMEI-ul gratuit
IMEI-ul telefonului mai poate fi verificat in mod gratuit pe urmatoarele site-uri:
De ce este important IMEI-ul telefonului?
Am vazut ca fiecarui telefon ii este atribuit un IMEI, adica un cod unic, specific doar acelui device, care permite cumparatorului unui telefon second-hand sa verifice daca telefonul a fost raportat ca provenind dintr-o frauda, ori tara de provenienta a acestuia, care este modelul telefonului si alte detalii importante despre telefon. IMEI-ul a fost, creat, practic pentru ca telefoanele mobile sa poata fi identificate cu usurinta in orice moment al vietii acestora.
Insa lucrurile pot fi mai usoare decat ti-ai putea imagina. Daca te hotarasti sa-ti schimbi telefonul, poti apela cu incredere la primul marketplace din Romania destinat telefoanelor second-hand verificate din toate punctele de vedere. Vei primi si garantie un timp indelungat, de 12 luni de la data achizitiei.
Ghioca Eduard
verificaimei.ro - ofera servicii complete de verificare IMEI.