Te-ai întrebat vreodată de ce e nevoie ca, în fiecare an, companiile producătoare de telefoane să scoată pe piață noi și noi modele? Răspunsul s-ar putea să fie unul, pe cât de dur, pe atât de real - consumerismul.
Iar dacă telefoanele Apple sunt recunoscute pentru longevitatea lor în ceea ce privește suportul pe care îl primesc de-a lungul anilor, smartphone-urile care folosesc sistemul de operare Android mai au de lucrat în direcția asta.
Așa că Uniunea Europeană s-a simțit nevoită să intervină, pentru a reglementa noi cerințe de proiectare ecologică, așa cum a numit planul de a extinde durata de viață a telefoanelor.
Concret, proiectul de regulament, care se află în aceste momente în fața reprezentanților UE, își propune să reducă numărul smartphone-urilor și al altor dispozitive inteligente care se transformă în deșeuri electronice, abandonate din cauză că nu mai fac față noilor update-uri de software în fața modelelor nou lansate.
Chiar dacă ecosistemul Android s-a îmbunătățit în ultimii ani, suportul oferit dispozitivelor nu este, încă, unul care să acopere un termen lung. Așa că legislatorii UE fac acum eforturi pentru a stabili un standard în ceea de privește actualizările Android și compatibilitatea acestora cu telefoanele de pe piață.
Mai exact, va fi stabilit un nou termen minim pentru actualizările software. Pentru un telefon Android, se pare că vorbim de trei ani de actualizări majore (adică Android 13, 14 etc.) și cinci ani de update-uri de securitate, cel puțin pentru dispozitivele vândute în UE. Asta ar însemna o prelungire semnificativă a duratei de viață a dispozitivelor androide, dar și un impuls pentru consumatori, care s-ar îndrepta cu mai mult interes către această categorie de produse.
Nu în ultimul rând, conform simulărilor făcute de Comisia Europeană, se pare că noul regulament, care va extinde viața telefoanelor cu Android, va reduce enorm din poluare. Faptul că utilizatorii vor putea păstra același telefon cinci ani, în loc de doi sau trei, cum se întâmplă acum, ar putea fi echivalentul scoaterii din circulație a până la cinci milioane de mașini!
În acest moment, telefoanele Samsung primesc până la patru ani de actualizări majore și cinci ani de update-uri de securitate, însă nu pe toate modelele. Telefoanele de buget ale producătorului sud-coreean nu beneficiază de suport atât de mult timp.
Google, pe de altă parte, oferea doar trei ani de actualizări, însă acest aspect a fost remediat, iar modelul Pixel 6 corespunde astăzi întocmai cerințelor UE. La polul opus, însă, telefoanele OnePlus sunt cunoscute pentru faptul că asigură o singură actualizare de software majoră, iar multe dintre dispozitivele de buget nu au nici măcar un calendar clar pentru lansarea noilor update-uri.
Poate și mai interesantă de atât este propunerea Uniunii Europene din cadrul aceluiași proiect în ceea ce privește bateriile telefoanelor. Legislatorii oferă producătorilor posibilitatea de a alege fie să îndeplinească standarde stricte pentru longevitatea bateriei, fie să readucă bateriile ușor de înlocuit, așa cum au oferit multe telefoane cu Android mai vechi.
Bateriile de telefoane care îndeplinesc cerințele UE ar trebui să păstreze cel puțin 83% din capacitatea nominală după 500 de cicluri de încărcare și 80% după 1.000 de cicluri. Apple susține că bateriile pentru iPhone mențin aproximativ 80% din capacitatea lor nominală după 500 de cicluri de încărcare, dar mai mulți producători de Android nu fac o afirmație în acest sens. OnePlus susține că OnePlus 10T poate păstra o capacitate de 80% și după 1.600 de cicluri de încărcare.
Nu în ultimul rând, UE face eforturi și pentru ca producătorii să pună la dispoziția consumatorilor piese de schimb pentru reparații timp de cel puțin cinci ani după ce un dispozitiv este pus în vânzare. De asemenea, legislatorii au impus de curând un nou standard, care va intra în vigoare din 2024, și care presupune că toate telefoanele lansate în UE să aibă port de încărcare USB-C.