Nici n-am apucat să descoperim pe îndelete toate funcțiile Android 12, că Google aproape a terminat de pus la punct viitorul sistem de operare pentru telefoane și tablete cu Android. Cel mai probabil, Android 13 va fi gata de lansarea oficială undeva în a doua jumătate a acestui an.
Dar asta nu înseamnă că trebuie să așteptăm până atunci pentru a răspunde la unele dintre cele mai importante întrebări legate de viitorul sistem de operare. Așa că am adunat pentru tine câteva informații interesante despre Android 13, pe care le poți urmări în rândurile ce urmează.
Ținând cont că prima variantă a Android 13, Developer Preview, a fost deja lansată, putem estima că varianta beta a sistemul de operare va fi disponibilă undeva pe la jumătatea lunii iunie. Ulterior, Android 13 va deveni accesibil pentru toată lumea aproape de finalul acestui an.
Probabil știi deja că fiecare actualizare de Android a purtat un nume de desert. Ne amintim, de exemplu, de variantele Android 5.0 Lollipop și Android 8.0 Oreo.
Bine, aproape fiecare, pentru că Android 10 a „rupt” acest trend. Dezvoltatorii sistemului de operare s-au văzut încurcați de litera Q, atribuită versiunii respective, pe care trebuiau să o asocieze cu ceva dulce. Și pentru că nu au reușit, Android 10 a rămas fără o asociere cu numele unui desert.
Android 11 s-a numit Honeycomb, adică Fagure de miere, iar Android 12 mai era cunoscut și cu numele de Snow Cone, adică Granita (Con de zăpadă).
Android 13, care va fi cea de-a 22-a versiune de Android de la începuturile sale, adică din 2008, se pare că va purta numele de Tiramisu. Această informație rămâne, totuși, una neconfirmată deocamdată.
Lista de telefoane compatibile cu Android 13 este una neoficială, deocamdată. Vom ști cu siguranță care sunt telefoanele care vor avea disponibil noul update la o dată mai apropiată de cea a lansării sistemului de operare.
Iată care ar fi modelele despre care bănuim, la acest moment, că vor primi acces la Android 13:
Telefoane din seria Galaxy S
- Galaxy S22 Ultra
- Galaxy S22+
- Galaxy S22
- Galaxy S21 FE
- Galaxy S21 Ultra (LTE/5G)
- Galaxy S21+ (LTE/5G)
- Galaxy S21 (LTE/5G)
- Galaxy S20 Ultra (LTE/5G)
- Galaxy S20+ (LTE/5G)
- Galaxy S20 (LTE/5G)
- Galaxy S20 FE (LTE/5G)
- Galaxy S10 Lite
Telefoane din seria Galaxy Note
- Galaxy Note 20 Ultra (LTE/5G)
- Galaxy Note 20 (LTE/5G)
- Galaxy Note 10 Lite
Telefoane din seria Galaxy Z
- Galaxy Z Fold 2 5G
- Galaxy Z Flip
- Galaxy Z Flip 5G
- Galaxy Z Fold 3
- Galaxy Z Flip 3
Chiar și telefoanele Samsung din gama mid-range ar putea primi actualizările la noul sistem de operare, după a doua jumătate a anului. Printre acestea se numără și:
- Galaxy A73
- Galaxy A53
- Galaxy A33
- Galaxy A71 5G
- Galaxy A71
- Galaxy A51 5G
- Galaxy A51
- Galaxy A52
- Galaxy A52 5G
- Galaxy A52s
- Galaxy A72
- Galaxy A Quantum
- Galaxy Quantum 2
- Galaxy A42 5G
- Galaxy A03s
- Galaxy A12 / A12 Nacho
- Galaxy A32
- Galaxy A32 5G
- Galaxy A22
- Galaxy A22 5G
- Galaxy A23
- Galaxy A13
- Galaxy A03
- Galaxy M42 5G
- Galaxy M12
- Galaxy M62
- Galaxy M01
- Galaxy M22
- Galaxy M31
- Galaxy M32
- Galaxy M32 5G
- Galaxy M52 5G
- Galaxy M33
- Galaxy M23
- Galaxy F series
- Galaxy F42 5G
- Galaxy F62
- Galaxy F12
- Galaxy F22
- Galaxy F23
- Galaxy Xcover 5
Iar dacă folosești o tabletă de la Samsung, poate vei vrea să verifici dacă dispozitivul tău va fi compatibil cu Android 13:
- Galaxy Tab S8 Ultra
- Galaxy Tab S8+
- Galaxy Tab S8
- Galaxy Tab S7+ (LTE/5G)
- Galaxy Tab S7 (LTE/5G)
- Galaxy Tab S7 FE
- Galaxy Tab S6 5G
- Galaxy Tab S6 Lite
- Galaxy Tab A7 Lite
- Galaxy Tab A8 10.5 (2021)
Dacă vrei să vezi lista completă de telefoane de la alți producători compatibile cu Android 13, ți-am lăsat-o aici.
Am ajuns și la partea cea mai interesantă, adică cea în care îți prezentăm și câteva dintre funcțiile noi pe care Android 13 promite să le aducă pe telefoane, începând din această toamnă.
În primul rând, vorbim de noi teme pe care le vei putea folosi pentru a-ți personaliza telefonul. De la Android 12 știm deja că smartphone-ul tău poate prelua culorile de pe wallpaper și le poate integra în meniu. Trendul va merge mai departe și vor fi introduse și alte câteva stiluri noi de teme, care să-ți transforme telefonul într-un dispozitiv cât mai dinamic.
Iată doar câteva dintre paletele de culori cu care te-ai putea juca pentru personalizarea telefonului, odată cu lansarea Android 13:
Dacă îți doreai mai multă confidențialitate, e bine să știi că vei avea parte de ea pe Android 13. Noua versiune a sistemului de operare de la Google va aduce o nouă funcționalitate, pe care o vei putea testa pe notificările pe care le primești pe telefon.
În cazul Android 12, probabil ai observat deja că telefonul îți cere permisiunea pentru a folosi microfonul și camera dispozitivului. Aceste aprobări vor fi cerute și în cazul în care aplicațiile instalate vor vrea să îți trimită notificări, ceea ce, mai mult ca sigur, te va încânta. Așadar, telefoanele care vibrează încontinuu, primind notificări peste notificări, nu vor mai fi de actualitate.
Iată cum ar putea arăta interfața din care vei putea alege să nu mai fii notificat de către anumite aplicații:
Pentru cei care vor să învețe o limbă străină sau pur și simplu să-și exerseze o abilitate în acest sens, Android 13 va fi ocazia perfectă pentru a face acest lucru. Sistemul de operare va permite folosirea simultană a mai multor limbi pentru fiecare aplicație în parte sau utilizarea interfeței telefonului într-o altă limbă decât cea folosită pentru aplicațiile instalate.
Desigur, pentru a fi posibil acest lucru, e necesar ca aplicațiile pe care le folosești pe telefon să aibă această funcție de afișare și comunicare multilinguală.
Android 13 va mai aduce o funcție menită să-ți protejeze telefonul și să evite blocarea acestuia. Phantom Process Killer, prezent și pe versiunea de Android 12, dar mult perfecționată pentru viitorul update, va bloca aplicațiile pe care le uiți deschise și care „mănâncă” energie, dar și din rapiditatea cu care smartphone-ul poate executa comenzile pe care i le dai.
Android 13 va mai permite și o personalizare în detaliu a ecranului telefonului, atunci când acesta este blocat, va aduce îmbunătățiri pe partea de volum și administrare a dispozitivelor pe care transmiți sunetul, din telefon, dar și o economie mai mare a resurselor de care smartphone-ul tău are nevoie pentru a funcționa impecabil.
Deocamdată, acestea sunt informațiile pe care le-am obținut despre viitoarea versiune a sistemului de operare Android. Pe tine ce îmbunătățire, dintre cele menționate mai sus, te avantajează și de ce?
Lasă-ne mai jos un comentariu cu părerea ta, suntem curioși să o aflăm! 🤗
Timofei Andreea
Interesant, mi a plăcut postarea . Pe parcursul lunilor pana la la lansarea android 13 sper ca veți actualiza pagina . Succes 🥰❤️