• Contul meu
  • Cosul meu
Telefoane
NOU
Laptopuri
Tablete
NOU
Smartwatch-uri
Intrebari frecventeContactFlip Business
Contul meu
Contact
Telefoane
Laptopuri
NOU
Tablete
Smartwatch-uri
NOU
Telefoane Apple
Tablete Apple
Telefoane Samsung
Telefoane Huawei
Telefoane Xiaomi
Vinde-ti telefonul
Intrebari frecvente
Recenzii clienti
Despre Noi
' + ' + ' + ' + ' + ' + Business

524

Blog/
Good to Know/
Vrei să păstrezi același telefon cel puțin 5 ani? UE impune extinderea duratei de viață a dispozitivelor
Vrei să păstrezi același telefon cel puțin 5 ani? UE impune extinderea duratei de viață a dispozitivelor

Vrei să păstrezi același telefon cel puțin 5 ani? UE impune extinderea duratei de viață a dispozitivelor

Publicat de Fadia Hirtan
pe 07.09.2022

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Te-ai întrebat vreodată de ce e nevoie ca, în fiecare an, companiile producătoare de telefoane să scoată pe piață noi și noi modele? Răspunsul s-ar putea să fie unul, pe cât de dur, pe atât de real - consumerismul. 

Iar dacă telefoanele Apple sunt recunoscute pentru longevitatea lor în ceea ce privește suportul pe care îl primesc de-a lungul anilor, smartphone-urile care folosesc sistemul de operare Android mai au de lucrat în direcția asta.

Așa că Uniunea Europeană s-a simțit nevoită să intervină, pentru a reglementa noi cerințe de proiectare ecologică, așa cum a numit planul de a extinde durata de viață a telefoanelor.

Concret, proiectul de regulament, care se află în aceste momente în fața reprezentanților UE, își propune să reducă numărul smartphone-urilor și al altor dispozitive inteligente care se transformă în deșeuri electronice, abandonate din cauză că nu mai fac față noilor update-uri de software în fața modelelor nou lansate.

Chiar dacă ecosistemul Android s-a îmbunătățit în ultimii ani, suportul oferit dispozitivelor nu este, încă, unul care să acopere un termen lung. Așa că legislatorii UE fac acum eforturi pentru a stabili un standard în ceea de privește actualizările Android și compatibilitatea acestora cu telefoanele de pe piață.

Mai exact, va fi stabilit un nou termen minim pentru actualizările software. Pentru un telefon Android, se pare că vorbim de trei ani de actualizări majore (adică Android 13, 14 etc.) și cinci ani de update-uri de securitate, cel puțin pentru dispozitivele vândute în UE. Asta ar însemna o prelungire semnificativă a duratei de viață a dispozitivelor androide, dar și un impuls pentru consumatori, care s-ar îndrepta cu mai mult interes către această categorie de produse. 

Nu în ultimul rând, conform simulărilor făcute de Comisia Europeană, se pare că noul regulament, care va extinde viața telefoanelor cu Android, va reduce enorm din poluare. Faptul că utilizatorii vor putea păstra același telefon cinci ani, în loc de doi sau trei, cum se întâmplă acum, ar putea fi echivalentul scoaterii din circulație a până la cinci milioane de mașini!

În acest moment, telefoanele Samsung primesc până la patru ani de actualizări majore și cinci ani de update-uri de securitate, însă nu pe toate modelele. Telefoanele de buget ale producătorului sud-coreean nu beneficiază de suport atât de mult timp. 

Google, pe de altă parte, oferea doar trei ani de actualizări, însă acest aspect a fost remediat, iar modelul Pixel 6 corespunde astăzi întocmai cerințelor UE. La polul opus, însă, telefoanele OnePlus sunt cunoscute pentru faptul că asigură o singură actualizare de software majoră, iar multe dintre dispozitivele de buget nu au nici măcar un calendar clar pentru lansarea noilor update-uri. 

Poate și mai interesantă de atât este propunerea Uniunii Europene din cadrul aceluiași proiect în ceea ce privește bateriile telefoanelor. Legislatorii oferă producătorilor posibilitatea de a alege fie să îndeplinească standarde stricte pentru longevitatea bateriei, fie să readucă bateriile ușor de înlocuit, așa cum au oferit multe telefoane cu Android mai vechi.

Bateriile de telefoane care îndeplinesc cerințele UE ar trebui să păstreze cel puțin 83% din capacitatea nominală după 500 de cicluri de încărcare și 80% după 1.000 de cicluri. Apple susține că bateriile pentru iPhone mențin aproximativ 80% din capacitatea lor nominală după 500 de cicluri de încărcare, dar mai mulți producători de Android nu fac o afirmație în acest sens. OnePlus susține că OnePlus 10T poate păstra o capacitate de 80% și după 1.600 de cicluri de încărcare.

Nu în ultimul rând, UE face eforturi și pentru ca producătorii să pună la dispoziția consumatorilor piese de schimb pentru reparații timp de cel puțin cinci ani după ce un dispozitiv este pus în vânzare. De asemenea, legislatorii au impus de curând un nou standard, care va intra în vigoare din 2024, și care presupune că toate telefoanele lansate în UE să aibă port de încărcare USB-C.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Adaugă comentariu

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Sunt de acord cu
Politica de confidențialitate *

Ultimele articole

Apel wi fi - tot ce trebuie să știi despre wifi calling și vowifi

Apel wi fi - tot ce trebuie să știi despre wifi calling și vowifi

Află totul despre apelurile Wi-Fi (VoWiFi): ce sunt, cum le activezi și când sunt utile în locul rețelei mobile.

Tu ești în videoclip - Atenție la mesajele capcană pe retelele sociale

Tu ești în videoclip - Atenție la mesajele capcană pe retelele sociale

Descoperă cum funcționează înșelătoria „Tu ești în videoclip” de pe rețelele sociale și cum te poți proteja de astfel de capcane online.

De ce scade sănătatea bateriei iPhone - cauze și soluții

De ce scade sănătatea bateriei iPhone - cauze și soluții

Află principalele cauze ale degradării bateriei iPhone și ce soluții ai pentru a-i prelungi durata de viață.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Sunt de acord cu
Politica de confidențialitate *

logo footerModul inteligent de a-ti cumpara si vinde telefonul!

Comenzi telefonice sau prin e-mail:

0374493962

comenzi@flip.ro

Despre Flip

Contact

Cine suntem

Blog

Intrebari frecvente

Recenzii

Business

Link-uri utile

Termeni si conditii

Prelucrarea datelor cu caracter personal

Politica de utilizare Cookie-uri

Politica de Social Media

Asigurare CASCO si CASCO+

Plata in rate prin tbi bank

Plata in rate prin Oney

Protectia consumatorilor - A.N.P.C.

SOL

Informatii obligatorii conform Legii nr. 361/2022

Preferinte Cookie

Regulament campanie Tombola Reviews

Regulament campanie Genius

Regulament campanie Bonus console

Regulament campanie Bonus telefoane

CUMPARATURI 100% SIGURE

safe-buy

Curieri parteneri:

ups-and-dhl

Peste 550.000 clienți

4.8/5, recenzii

safe buysafe buy
iso logo

© 2025 Flip.ro - All rights reserved.

flagFlip.bg
flagFlip.gr
flagRejoy.hu