Germania cere magazinelor de aplicații Apple și Google să interzică Telegram pe întreg teritoriul Uniunii Europene, după ce Ministerul de Interne al acestei țări a acuzat aplicația de mesagerie că refuză să depisteze conținutul extremist care ar putea fi trimis pe platformă.
Totul e plecat de la faptul că, la finalul anului trecut, au fost organizate mai multe proteste împotriva măsurilor luate de statul german pentru a combate efectele pandemiei. Se presupune că demonstrațiile, care au degenerat, de cele mai multe ori, în acte de violență, au fost puse la cale pe Telegram, aplicație care s-a dezis de la bun început de orice tip de cenzură, inclusiv de cea guvernamentală.
„Ceea ce se întâmplă în grupurile și canalele Telegram încalcă regulile de conformitate ale Apple și Google”, a declarat Boris Pistorius, ministrul regional de Interne din Saxonia Inferioară, al doilea cel mai mare land din Germania, pentru publicația Der Spiegel.
Se pare că Telegram nu a dat curs solicitărilor autorităților germane, care aplică cele mai stricte reguli de conformitate din lume pentru rețelele de socializare, obligându-le pe acestea să răspundă rapid la rapoartele de conținut extremist. Mai mult decât atât, se spune că aplicația de mesagerie a devenit în ultima vreme foarte populară în rândul grupărilor de dreapta din Germania, tocmai pentru că refuză să controleze conținutul partajat pe platformă.
Facebook și WhatsApp, pe de altă parte, apar ca respectând politicile guvernului german, ceea ce ridică un mare semn de întrebare. Dacă WhatsApp este o aplicație criptată end-to-end, adică dacă mesajele trimise acolo nu pot fi citite decât de către expeditor sau de către destinatar, cum ar putea fi monitorizate, chiar și pentru a opri sau preveni evenimentele încadrate la categoria extremiste?
Bogdan C
Aplicația este într-adevăr criptată end-to-end. Doar că de când e la Mark în ogradă este vorba de your end to their end. Cu plăcere :)