WhatsApp vs Signal vs Telegram - diferențe între cele trei aplicații și care dintre acestea e cea mai sigură

WhatsApp vs Signal vs Telegram - diferențe între cele trei aplicații și care dintre acestea e cea mai sigură

Publicat de Fadia Hirtan
pe 31.03.2021

Te-ai întrebat care e faza cu WhatsApp-ul și de ce mai toată lumea tinde să migreze către aplicațiile concurente ale sale, Signal și Telegram? Și noi am fost curioși să aflăm ce e cu tot tam-tamul care a cuprins ca o febră internetul. Bine, asta nu e neapărat cea mai bună glumă pe care puteam s-o facem în plină pandemie, recunoaștem.

Și tu vrei să afli ce se va schimba în politica de confidențialitate a WhatsApp și care dintre cele trei ar fi o platformă mai sigură pentru tine și conversațiile pe care le ai? Atunci citește despre WhatsApp vs Signal vs Telegram într-un material complet în care am încercat să-ți răspundem la toate întrebările pe care le-ai putea avea legat de acest subiect.

Ce se întâmplă cu WhatsApp?

În ianuarie, WhatsApp avea vești proaste pentru cei peste 2,6 miliarde de utilizatori ai săi. Platforma cumpărată în 2014 de Facebook anunța că urmează să dea mai departe datele personale ale acestora, precum și informații culese din analiza comportamentului lor online, atât platformei-mamă, adică Facebook-ului, cât și altor companii din grup. 

Acest anunț a dat naștere mai multor critici în mediul online. Elon Musk a mers și mai departe, sugerând celor care îl urmăresc pe Twitter să treacă la aplicația Signal.

WhatsApp a pierdut deja milioane de utilizatori. Chiar dacă săptămâna trecută, pe 18 februarie 2021, a apărut un comunicat postat chiar pe blogul platformei, aplicația rămâne fără fani de la o zi la alta. În comunicat este specificat faptul că utilizatorii WhatsApp vor vedea afișat un banner cu explicații concrete despre ce urmează să se întâmple cu aplicația. Cel mai probabil, la finalul lunii mai 2021, cei care nu vor fi de acord cu noile condiții de utilizare a platformei vor pierde accesul la cont.

De ce au întors mulți spatele acestei aplicații, cândva favorita tuturor? Pentru că WhatsApp intenționează să colecteze date despre cei care utilizează platforma, pentru a vinde mai apoi informațiile companiilor de publicitate. Acestea din urmă ar urma să trimită reclame targetate tuturor utilizatorilor WhatsApp, lucru care în India se întâmplă deja, unde aplicația are peste 400 de milioane de fani ce primesc reclame direct în interiorul mesajelor private pe care le au, fie ele business sau cu prietenii.

Practic, această decizie nu ar trebui să ne surprindă, dat fiind faptul că platforma-mamă, Facebook, este cunoscută că preferă să se concentreze mai degrabă pe a crește în număr de utilizatori și date colectate decât pe câștiguri imediate, lucru pe care, se pare, l-a făcut și în cazul WhatsApp. 

Ce date personale colectează WhatsApp?

  • identitatea telefonului de pe care accesezi platforma
  • numele de utilizator
  • anumite date publicitare
  • istoricul cumpărăturilor
  • locația aproximativă a telefonului tău
  • numărul de telefon
  • adresa de email
  • lista de contacte
  • interacțiunea cu produsele
  • date de blocare
  • date de performanță
  • alte date de diagnosticare
  • informații legate de plățile făcute
  • alt conținut de utilizator

Totuși, cei de la WhatsApp au anunțat că vor continua să protejeze conversațiile avute în cadrul aplicației folosind principiul de criptare "end-to-end". Cu alte cuvinte, nici Facebook, nici WhatsApp nu vor avea posibilitatea de a vedea, concret, aceste mesaje private, însă cumva vor putea prelua date despre comportamentul online al fiecărui individ, pe care mai apoi le vor folosi pentru a trimite reclame targetate în funcție de interesele acestuia. Adică la fel cum se întâmplă acum pe Facebook.  

Vestea a înfuriat chiar și autoritățile italiene, care au condamnat atât decizia platformei, cât și modul de comunicare ales în această situație. Concret, lucrurile sunt departe de a fi transparente. 

Se pare, însă, că nici Facebook nu mai stă așa bine la capitolul încredere, după ce a restricționat toate conturile din Australia, oprindu-le accesul la link-urile share-uite din presă. Scandalul a escaladat după ce autoritățile australiene au anunțat că vor să impună rețelei sociale să plătească editorii de știri pentru conținutul livrat.

Revenind la subiectul care ne interesează cel mai mult, hai să vedem ce oferă celelalte două aplicații, Signal și Telegram, concurentele WhatsApp.
 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Ce este Signal și cu ce diferă de WhatsApp?

Signal este o aplicație gratuită, succesoare a altor două aplicații de mesagerie, și anume TextSecure și RedPhone. Combinația dintre cele două platforme, care au dezvoltat, la rândul lor, apeluri și mesaje de tip text criptate independent, este una perfectă, mai ales în condiția în care Signal are în spate o fundație nonprofit. 

Asta înseamnă că nu va trebui să-ți faci griji în ceea ce privește bombardamentul cu reclame, pentru că ele vor fi inexistente pe această platformă. 

În această bătălie WhatsApp vs Telegram vs Signal, Signal pare să iasă câștigătoare. Cu o opțiune de mesagerie foarte intuitivă, Signal îți va permite să share-uiești imagini de până la 6MB și fișiere nu mai mari de 100MB. 

E bine să știi că pe această platformă vei putea crea grupuri, la fel ca pe WhatsApp, diferența fiind că aici ți se va permite un număr mai mare de utilizatori, de până la 1.000. Totodată, vei putea lua parte la apeluri video cu până la opt persoane, spre deosebire de WhatsApp, care permitea accesul a doar cinci într-o conferință video. 

Ce date personale colectează Signal?

  • niciuna 

Acestă aplicație îți va stoca doar numărul de telefon de pe care folosești platforma, fără a avea vreo altă informație despre tine. 

 

Ce este Telegram și de ce l-ai putea alege?

Telegram este o aplicație de mesagerie care a fost lansată pentru prima dată în 2013, în Rusia. De atunci și până astăzi, platforma a adunat din ce în ce mai mulți fani. De „vină” sunt configurările și posibilitatea de a share-ui mai mult decât ți-ai putea imagina, pe care aplicația Telegram le permite oricărui utilizator, în mod gratuit. 

De exemplu, în comparație cu WhatsApp, unde poți expedia documente de maximum 100MB, pe Telegram poți trimite fișiere de până la 2GB. Dacă un grup de 256 de persoane, cât poate susține WhatsApp în acest moment, nu-ți este suficient, poate te va tenta posibilitatea de a crea și administra un grup de până la 200.000 de utilizatori

Aplicația suportă apeluri vocale și video pe dispozitive Android și iOS.

Deocamdată, funcția de apel video de grup este încă în faza de testare beta pe Telegram, dar sigur acest lucru se va schimba cât de curând. Apelul vocal rămâne o opțiune la fel de bună, dacă acesta este canalul de comunicare pe care îl preferi. 

Signal și Telegram sprijină mesajele cu auto-distrugere la un interval ales de timp. Cu toate acestea, WhatsApp rămâne în prezent cel mai mare serviciu de mesagerie din lume, cu peste 2 miliarde de utilizatori activi. Telegram vine puternic din urmă, cu aproximativ 400 de milioane de utilizatori lunari, în timp ce Signal numără aproximativ 20 de milioane de utilizatori activi lunar. Totuși, popularitatea celor două aplicații concurente ale WhatsApp crește de la o zi la alta, așadar podiumul platformelor poate fi, în curând, răsturnat. 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Ce date personale colectează Telegram?

  • date de contact
  • lista de contacte (agenda telefonică)
  • numele de utilizator al platformei

În încheiere, suntem curioși, tu ce platformă folosești dintre cele trei sau în care ai avea cea mai mare încredere? 

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Comentarii

Bogdan Schiau

Bogdan Schiau

Signal e chiar o optiune buna, mai ales cand serverele whatsapp erau picate :)

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!