Puține situații sunt mai frustrante decât cea în care telefonul se aprinde și se stinge singur. Probabil ai trecut cel puțin o dată prin situația în care, în mijlocul unei conversații sau a oricărei alte activități pe care ai putea să o faci pe telefon, dispozitivul s-a blocat și s-a închis brusc sau ai fost nevoit să îi dai un restart.
Dacă și smartphone-ul tău se închide, chiar dacă are baterie, ca mai apoi să se restarteze singur, informațiile pe care le vei regăsi în rândurile următoare s-ar putea să fie soluția la problema cu care te confrunți.
Iată ce poți face dacă telefonul se restartează, atunci când nu i-ai dat această comandă.
1. Fă un update sistemului de operare al telefonului
La fel cum și laptopurile noastre au nevoie să fie la zi cu cele mai noi funcții și patch-uri de securitate pentru a funcționa corespunzător, tot așa și telefoanele ar trebui să beneficieze de ultimele update-uri ale sistemului de operare.
Numărul de update-uri pe care le primești pe telefon depind foarte mult de producătorul acestuia. De exemplu, cele mai noi modele de telefoane Samsung primesc update de securitate în fiecare lună. Și, știm, uneori acestea pot deveni enervante. Cât timp descarci ultima versiune a sistemului de operare, nu poți folosi smartphone-ul, iar asta e posibil să nu-ți convină.
Însă e necesar să faci update, odată ce dispozitivul te-a anunțat că există unul disponibil, pentru a nu risca să nu-l mai poți folosi sau ca telefonul să se aprindă și să se stingă, aparent fără motiv.
Poți vedea dacă telefonul tău funcționează folosind ultima versiune a sistemului de operare disponibilă pentru modelul său dacă:
- intri la Settings;
- alegi Software update;
- dai click pe Download and install;
- verifici dacă telefonul este la zi sau dacă ai disponibilă opțiunea de Update.
Ce vrei să găsești pe ecran, pentru a elimina din lista posibilelor cauze pentru care telefonul se aprinde și se stinge singur motivul că nu e la zi cu update-urile, este propoziția Your software is up to date.
2. Fă update la aplicații
O altă cauză pentru care telefonul se închide, chiar dacă are baterie, ar putea fi acela că aplicațiile instalate nu au ultimul update făcut. Dacă ai ales să protejezi acumulatorul smartphone-ului și ai anulat descărcarea automată a ultimelor versiuni pentru aplicațiile pe care le folosești, e posibil să fi uitat să mai verifici ce update-uri apar pe store.
Mai întâi, observă dacă nu cumva doar atunci când folosești anumite aplicații telefonul se blochează și se închide. E foarte posibil ca tocmai o variantă învechită a unei aplicații să-ți dea acum bătăi de cap.
Dacă nu sesizezi niciun detaliu de acest gen, fă, totuși, update la toate aplicațiile descărcate în telefon, pentru a mai elimina o posibilă cauză pentru care telefonul se aprinde și se stinge.
Pentru a face asta:
- intră în Play Store;
- în dreapta, sus, apasă pe poza sau avatarul tău;
- dă click pe Manage apps & device;
- pe ecran va apărea numărul de aplicații pentru care există update-uri. Poți alege fie să treci la noua versiune a lor, dând click pe Update all, fie să vezi despre ce aplicații este vorba și să le ștergi pe cele pe care, eventual, nu le mai folosești, urmând să le updatezi pe cele care te interesează în continuare.
După ce toate aplicațiile și-au terminat de făcut update-ul, poți da un restart telefonului și poți observa dacă acesta mai face sau nu probleme și după aceste demersuri.
3. Șterge de pe telefon tot ce nu mai folosești
Telefonul se aprinde și se stinge singur și dacă a ajuns la mai puțin de 10% din spațiul său maxim de stocare internă. Așadar, al treilea pas pe care ar trebui să-l faci pentru a scăpa de această problemă este să ștergi tot ce nu mai folosești de pe telefon.
Începe cu aplicațiile pe care nu le-ai mai deschis de mai mult de trei luni, dacă nu ai făcut deja asta la pasul anterior. Continuă cu printscreen-urile pe care le-ai făcut cu telefonul, dar la care nu te-ai mai uitat, ca mai apoi să treci la fișierele mari și foarte mari. Pe acestea din urmă, care, presupunem, sunt poze și clipuri, poți alege fie să le ștergi definitiv, fie să le transferi în cloud sau pe un laptop ori o tabletă.
Nu uita nici de folderul cu download-uri, unde, de cele mai multe ori, rămân uitate fișiere de care nu mai ai neapărată nevoie, dar care ocupă spațiu din memoria telefonul absolut inutil.
Intră și la Settings și verifică la Device care, Storage dacă nu cumva telefonul a detectat și alte fișiere care „mănâncă” din spațiul de stocare.
Iar dacă memoria internă a smartphone-ului tău tot nu e suficientă, nici după toată această „curățenie”, poate ai nevoie de un upgrade. Iată doar câteva dintre ofertele Flip.ro de care poți profita, atunci când cauți un telefon cu o memorie internă mare:
4. Verifică dacă telefonul se supraîncălzește
Una dintre cauzele pentru care telefonul se închide, chiar dacă are baterie, mai poate fi și supraîncălzirea acestuia. Ca măsură de protecție, dispozitivul își va da singur restart sau va rămâne închis.
Tot pe blogul Flip vei găsi un material în care am explicat în detaliu de ce ți se supraîncălzește telefonul și cum rezolvi această problemă.
De asemenea, și la temperaturi scăzute telefonul se poate închide fără motiv, tot ca formă de autoprotecție. Imediat ce îl depozitezi într-un mediu mai cald, vei observa că dispozitivul își va reveni. E bine, însă, să eviți să îl expui la temperaturi extreme, mai ales dacă ți-ai propus să îl folosești pentru o perioadă îndelungată de timp de la achiziție.
5. Dă un factory reset telefonului
Dacă nimic din ce ai încercat până acum nu s-a dovedit a fi eficient, iar telefonul se aprinde și se stinge în continuare, după bunul său plac, e cazul să joci ultima carte - o resetare din fabrică.
Nu uita să faci un backup complet înainte de resetare, pentru a nu pierde date, conversații sau fișiere importante pentru tine.
Resetarea din fabrică diferă de la un telefon la altul, dar, în general, pașii pe care va trebui să îi urmezi pentru a face asta sunt:
- intră la Settings;
- caută General management;
- alege Reset;
- apasă pe Factory data reset;
- dă click pe butonul de Reset pentru a confirma operațiunea.
Dacă ați urmat toți pașii explicați mai sus, telefonul nu ar trebui să își dea singur restart. Acum te poți bucura de un smartphone care nu se mai aprinde și se stinge singur!
Nu uita, totuși, de aceste sfaturi și aplică-le și pe viitor:
- fă update mereu la aplicațiile din telefon;
- ține sistemul de operare al telefonului la ultima versiune disponibilă;
- șterge fișierele mari și folderele de capturi de ecran și downloads sau transferă-le pe cloud ori pe un alt dispozitiv.
Dacă informațiile pe care ți le-am oferit mai sus te-au ajutat să înțelegi de ce telefonul se restartează singur și ai înțeles ce ai de făcut pentru a evita această situație pe viitor, ne-am bucura să ne lași mai jos o inimioară sau un comentariu cu experiența ta.