Știri
11 Martie 2022, 4:06 PM

Rusia a interzis (și) Instagram

Oficialii ruși au cerut interzicerea Instagram și desemnarea companiei-mamă Meta ca fiind o „organizație extremistă”. Propunerea vine ca răspuns la faptul că Facebook nu mai blochează mesajele care incită la violența împotriva rușilor.

Facebook a decis să permită postarea unor expresii de tipul „moarte invadatorilor ruși”, dar doar pe teritoriul Ucrainei, de către civilii nevoiți să supraviețuiască bombardamentelor rusești. 

„În contextul invaziei Ucrainei, aflată în plină desfășurare, am făcut o excepție temporară pentru cei afectați de război, pentru a permite exprimarea neîngrădită a sentimentelor violente față de forțele armate invadatoare”, a declarat recent un purtător de cuvânt al Meta pentru BBC.

Procuratura Generală a Rusiei a depus săptămâna trecută o petiție „pentru a recunoaște Meta Platforms Inc. ca organizație extremistă și pentru a-i interzice activitățile pe teritoriul Federației Ruse”. Agenția de comunicare de stat Roskomnadzor a emis, de asemenea, o declarație prin care a cerut Meta „să confirme sau să infirme cât mai curând posibil” rapoartele conform cărora ucrainenii ar avea dreptul de a posta mesaje care incită la violență. 

„Dacă Meta confirmă acest fapt sau refuză să comenteze, activitatea Instagram în Rusia ar trebui blocată”, declarau autoritățile ruse săptămâna trecută. 

Un purtător de cuvânt al companiei americane, Andy Stone, a confirmat pentru The VergeMeta a făcut, într-adevăr, modificări în politicile sale privind discursul violent. „Ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei, am permis temporar forme de exprimare care ar încălca în mod normal regulile noastre, cum ar fi discursul violent și expresii precum „moartea invadatorilor ruși”, a spus Stone

După ce Facebook fusese deja blocat în Rusia, Instagram s-a alătura listei lungi de aplicații care nu mai funcționează în cea mai întinsă țară din lume. Conform unor date publicate anul trecut de Statista, aproximativ 40% dintre ruși foloseau Instagram. Cu alte cuvinte, peste 60 de milioane de utilizatori nu mai pot accesa acum platforma de socializare. 

Fadia Hirtan
Flip.ro