Rusia a rămas și fără Facebook și Twitter

Rusia a rămas și fără Facebook și Twitter

Publicat de Fadia Hirtan
pe 04.03.2022

Autoritatea de reglementare a comunicațiilor din Rusia a declarat că a blocat Facebook în întreaga țară, din cauza „discriminărilor aduse față de mass-media”. Twitter i-a urmat, câteva ore mai târziu. 

Măsura vine ca o răzbunare pentru restricționarea accesului la conturile instituțiilor de știri susținute de statul rus din ultimele zile, printre care s-au numărat și RT, Sputnik, agenția de presă RIA, Zvezda TV și siteurile gazeta.ru și lenta.ru, celebre în întreaga lume pentru știrile false pe care le promovau.

„În curând, milioane de ruși nu vor mai avea acces la informații fiabile sau la posibilitatea de a comunica cu familia și prietenii”, a precizat șeful afacerilor globale al Meta, Nick Clegg, într-o postare recentă pe Twitter. Totodată, Nick Clegg a menționat că reprezentanții companiei vor face tot posibilul pentru a restabili serviciile în Rusia. 

Săptămâna trecută, Moscova a declarat că limitează parțial accesul la Facebook. Mișcarea venea după refuzul unei solicitări guvernamentale de a opri verificarea mai multor instituții media de stat ruse. Sâmbătă, Twitter a menționat că serviciile platformei sunt restricționate pentru unii utilizatori ruși.

Meta restricționase anterior accesul la RT și Sputnik în întreaga Uniune Europeană și anunțase că închide paginile de Facebook și conturile de Instagram ale posturilor controlate de statul rus. Google a luat, de asemenea, măsuri, întrerupând publicitatea în Rusia.

Rusia a tăiat accesul la site-urile mai multor organizații de știri, inclusiv BBC, Voice of America și Radio Free Europe/Radio Liberty, pentru că, susțin politicienii de la Moscova, au răspândit ceea ce se presupune că sunt informații false despre acțiunile Rusiei în Ucraina. 

Meta avea aproximativ 7,5 milioane de utilizatori pe Facebook în Rusia anul trecut și 122,2 milioane de utilizatori în celelalte servicii ale sale, adică Instagram, WhatsApp și Messenger, potrivit estimărilor Insider Intelligence.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!