După Facebook, LinkedIn și Clubhouse au căzut pradă hackerilor

După Facebook, LinkedIn și Clubhouse au căzut pradă hackerilor

Publicat de Fadia Hirtan
pe 12.04.2021

Se pare că ultima perioadă a fost una de coșmar pentru platformele de social media. Sau, mai bine zis, pentru utilizatorii acestora. 

După ce datele personale a 533 de milioane de conturi Facebook au ajuns pe mâna hackerilor, LinkedIn și Clubhouse au trecut prin aproape același scenariu zilele trecute. 

Datele personale a aproximativ 500 de milioane de utilizatori LinkedIn au fost vândute pe un forum de hacking, în vreme ce 1,3 milioane de conturi de Clubhouse sunt astăzi vulnerabile în fața hackerilor din pricina unui leak de date descoperit recent. 

Ce date personale au fost divulgate?

Cele două platforme au expus, în total, datele personale a peste jumătate de miliard de utilizatori din toată lumea, precum numele de utilizator, numele real și complet, legăturile cu profilul de Twitter și Instagram, numărul de urmăritori, data creării contului și, în cazul Clubhouse, numele celui care a trimis invitația pe platformă.

Deși, deocamdată, nu au fost înregistrate evenimente sensibile, cum ar putea fi preluarea de date bancare sau de documente legale, veștile nu sunt nici pe departe îmbucurătoare. Simplul acces la numele de profil și conexiunile cu alte conturi, indiferent de platforma de socializare despre care vorbim, ar putea ajuta un hacker să provoace daune serioase. 

Ce poți face pentru a evita un atac cibernetic

Indiferent dacă suspectezi sau nu o expunere a datelor tale personale, în urma celor trei leak-uri uriașe din ultimele zile, ar fi bine să:

  • te ferești de mesaje suspecte, atât pe Clubhouse, cât și pe LinkedIn și Facebook. Nu răspunde necunoscuților și nu da click pe niciun link suspect!
  • instalezi un manager de parole, care îți va genera noi combinații la intervale stabilite de tine, astfel încât parolele tale să fie constant schimbate;
  • activezi autentificarea în doi pași (2FA) pe absolut toate conturile pe care le utilizezi;
  • nu deschizi niciun mesaj cu potențial de phishing, cum ar putea fi un mail sau un link trimis într-o conversație privată;
  • instalezi atât pe telefon, cât și pe laptop și pe celelalte dispozitive pe care le folosești, un antivirus puternic. Pe blog ți-am lăsat o listă cu cei mai buni antiviruși pentru Android și iOS.

De asemenea, poți afla în câteva secunde dacă datele tale personale au fost expuse în urma leak-ului Facebook de acum câteva zile.

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!