Uniunea Europeană a tot încercat de-a lungul timpului să convingă producătorii de telefoane și alte gadgeturi să standardizeze portul de încărcare. Măsura, susțin cei care au lansat această idee, vine pentru a mai reduce din poluare.
Trecerea la un telefon nou cu un port de încărcare diferit de cel pe care îl avea smartphone-ul la care urma să renunți presupunea fie creșterea cantității de deșeuri electronice, fie abandonul cablului vechi de alimentare într-un sertar, care tot la capitolul poluare s-ar putea încadra.
Și nu știu dacă tocmai presiunea asta a dus la un acord comun al giganților din piață, care au trecut la USB-C în ultimii ani, dar știm cu toții că unul singur a rămas neclintit în fața vechilor obiceiuri. Apple și-a păstrat portul Lightning, pe care autoritățile încearcă acum să-l schimbe, cel puțin la nivelul Uniunii Europene. Va însemna asta că producătorul american va fi obligat de legislatorii UE să trimită aici doar telefoane cu port USB-C, deci practic să existe o linie de producție dedicată consumatorilor din Uniune? Va fi nevoit Apple să schimbe porturile pe toate telefoanele sale?
Nimeni nu are încă un răspuns concret referitor la ce urmează să se întâmple, dacă reprezentanții țărilor UE vor decide mâine, 7 iunie, că toate smartphone-urile, tabletele și căștile wireless vor trebui să utilizeze un port USB-C pentru încărcare.
Dar indiferent dacă hotărârea va fi sau nu luată în câteva ore, unele țări și Comisia Europeană vor cere o perioadă de tranziție mai lungă până la obligativitatea folosirii unui port de încărcare universal, „din motive tehnice”. Iar asta tocmai pentru a permite atât producătorilor, cât și consumatorilor, o adaptare mai ușoară la reglementările care ar putea fi stabilite mâine.
Analiştii raportează că Apple a început să testeze iPhone-uri cu USB-C, care urmează să apară în 2023, așa cum îți povesteam într-un articol recent de pe blog, în care te anunțam că iPhone 15 ar putea fi primul telefon Apple cu mufă USB-C. Unele rapoarte susțin că Apple pregătește și un adaptor care va permite consumatorilor să continue să folosească vechile lor accesorii Lightning cu viitoarele iPhone-uri USB-C.
De asemenea, poate ar fi important să știi și că UE poate cere sprijin și pentru un standard comun de încărcare wireless până în 2025.
Apple a reușit să economisească în 2020 nu mai puțin de 264 milioane de dolari prin eliminarea încărcătoarelor din cutiile cu care au ajuns telefoanele iPhone 12 la destinatarii acestora.
Și Samsung, Huawei și Xiaomi au scos încărcătoarele din cutiile telefoanelor, începând cu anul trecut.
Iar toată agitația asta pentru a standardiza portul telefoanelor a declanșat câteva critici din partea utilizatorilor de gadgeturi.
Ce pierdere de timp stupidă! A avea multe tipuri diferite de încărcări pe telefoanele mobile este, într-adevăr, enervant, dar este un lucru atât de mic! În loc să rezolve probleme importante, guvernul își folosește puterea imensă pentru a rezolva o chestiune minoră, a scris un cititor al appleinsider.com, la aflarea acestei vești.
Un altul a completat cu Apple nu trebuie să continue să ofere produse niciunui european. Dictarea designului de produse prin folosirea guvernului este comunism.
Tu cum vezi propunerea reprezentanților UE, care e pe cale să se materializeze? Ți-ar conveni sau nu ca Apple să treacă la USB-C? Lasă mai jos un comentariu cu părerea ta, sunt curioasă să o aflu!