iPhone 13 vs iPhone 13 Pro - diferențe între cele două modele

iPhone 13 vs iPhone 13 Pro - diferențe între cele două modele

Publicat de Fadia Hirtan
pe 16.09.2021

Te gândești să-ți cumperi un iPhone 13, dar încă nu ai decis dacă vei merge pe varianta de bază a telefonului sau te vei orienta către modelul Pro? Atunci, te afli în locul potrivit. 

În acest material ne-am propus să analizăm în oglindă specificațiile celor mai noi telefoane Apple, pentru ca tu să știi pe care dintre acestea să îl alegi ca fiind următorul tău gadget. 

Iată ce diferențe sunt între iPhone 13 și iPhone 13 Pro

iPhone 13 vs iPhone 13 Pro - preț și stocare internă

Multe dintre leak-urile legate de seria de telefoane lansată pe 14 septembrie s-au adeverit, dar parcă cel mai aproape de adevăr a fost zvonul legat de cât costă un iPhone 13. Prețul unui iPhone 13, sau cel puțin cel pretins de producător, va fi același pe care l-a avut iPhone 12 la lansare. 

De ce spunem „prețul pretins de producător”? Pentru că nu acesta este cel pe care îl vei plăti pentru cel mai nou telefon de la Apple. Așa cum probabil știi deja, la acesta urmează să se adauge comisioanele magazinelor de profil. Iar dacă ar fi să aplicăm aceeași formulă utilizată de retailerii români la vremea lansării lui iPhone 12, prețul unui iPhone 13 s-ar putea încadra în următoarele marje:

  • aproximativ 4.500 lei, la Orange;
  • în jur de 4.400 lei, la Vodafone;
  • circa 4.600 lei, la eMAG sau iStyle.

Încă o dată, aceste prețuri pentru iPhone 13 sunt doar aproximări și se referă la modelul de bază al seriei, adică iPhone 13 cu 128GB stocare internă și 4GB RAM, pentru că producătorul a renunțat la varianta de 64GB.

Practic, iPhone 13 vine cu acest prim avantaj pentru fani, care vor plăti aceiași bani pentru mai mult spațiu de stocare. Și, revenind la costul pe care Apple l-a anunțat la momentul lansării, prețul unui iPhone 13 va porni de la 799$, iar prețul unui iPhone 13 Pro va pleca de la 999$.

Va fi interesant să vedem care va fi prețul pentru un iPhone 13 Pro cu 1TB de stocare, cea mai mare pe care a avut-o vreodată un telefon de la Apple. Cu siguranță, acesta va trece de 5.000 lei

iPhone 13 vs iPhone 13 Pro - culori, display și design

Cea mai importantă veste la capitolul design este că „bretonul” tuturor modelelor iPhone 13 s-a redus cu 20%, așa că pe oricare dintre acestea te vei putea bucura de un display mai generos decât cel pe care îl aveau generațiile anterioare de iPhone

iPhone 13

Indiferent dacă vei opta pentru un iPhone 13 sau pentru un iPhone 13 Pro, dimensiunea telefonului va fi aceeași, de 2.82 x 5.78 x 0.3 inch

Când vine vorba de culori, paleta lui iPhone 13 e ceva mai „jucăușă” decât cea a lui iPhone 13 Pro, dar acest aspect era valabil și în cazul telefoanelor din seria iPhone 12 și iPhone 11

Culori iPhone 13

iPhone 13 vine în cinci variante de culori, adică alb, negru, albastru, roz și roșu, în vreme ce iPhone 13 Pro poate fi cumpărat în patru nuanțe, mai exact argintiu, auriu, grafit și albastru. În plus, Pro-ul, la fel ca modelul Pro Max, are un spate din sticlă mată, care dă o notă elegantă telefonului. iPhone 13 și iPhone 13 mini rămân la spatele de sticlă standard.

Culori iPhone 13 Pro

În fine, nici despre diferențele la display pentru iPhone 13 și iPhone 13 Pro nu avem ce spune, pentru că nu există. Ambele telefoane vin cu un ecran de 6,1 inch cu o rată de reîmprospătare foarte bună, o rezoluție de 1170 x 2532 pixeli și o sticlă puternică, ce va proteja dispozitivul de zgârieturi. 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

iPhone 13 vs iPhone 13 Pro - camere

E lesne de înțeles că diferențele cele mai mari dintre iPhone 13 și iPhone 13 Pro vor fi la capitolul camere. Chiar dacă întreaga serie a primit un upgrade serios în această direcție, versiunea Pro este cea mai potrivită pentru tine, dacă preferi să faci poze sau să filmezi cu telefonul.

În orice caz, te vei putea bucura și pe iPhone 13 de funcția cinematică, pe care, anterior, doar modelul iPhone 12 Pro Max o avea disponibilă. Acest lucru va fi posibil mulțumită senzorului care va permite schimbarea focusului de pe un personaj pe altul chiar în timpul filmării. 

Funcția cinematic iPhone 13

De asemenea, vei vedea o îmbunătățire pe partea de luminozitate a imaginilor, aspect care te va încânta mai ales atunci când vei capta imagini cu telefonul noaptea sau în încăperi întunecate. Să nu uităm nici de efectele care vor crea senzația de adâncime în câmpul vizual, pe care le vei putea sesiza pe toate modelele seriei 13 de la Apple

Singura diferență la acest capitol dintre iPhone 13 și iPhone 13 Pro rămâne la numărul de camere, varianta Pro senzorul telephoto de 12MP în plus, care va permite un zoom optic de 6x și un zoom digital de până la 15x.

Camere iPhone 13 Pro

La camera de selfie nu există nicio diferență între iPhone 13 și iPhone 13 Pro, ambele telefoane având un obiectiv de 12MP, cu posibilitatea de filmare în 4K la 24, 25, 30 sau 60fps.

iPhone 13 vs iPhone 13 Pro - baterie și procesor

Deși nu se cunosc, deocamdată, capacitățile reale ale bateriilor montate pe iPhone 13 și iPhone 13 Pro, Apple a anunțat că modelele nou lansate vor primi un boost în această direcție, în comparație cu seria iPhone 12

Mai exact, iPhone 13 va avea suficientă energie în acumulator pentru a funcționa cu 2,5 ore în plus față de iPhone 12, la fel cum și iPhone 13 Pro va rezista cu 1,5 ore mai mult decât iPhone 12 Pro

Ambele modele vor putea fi reîncărcare și wireless, prin MagSafe, la 7.5W, sau prin cablu, cu funcția de fast charging, la 20W, care ar umple bateria la 50% în 30 de minute, așa cum declară Apple

Toate modelele iPhone 13 vin echipate cu noul cip Apple A15 Bionic, de 5 nanometri și șase nuclee de procesor - două pentru sarcini solicitante și patru pentru sarcini de lucru mai puțin riguroase, pentru a crește eficiența comenzilor.

Pe partea grafică, există o diferență între iPhone 13 și iPhone 13 Pro. Primul are patru nuclee GPU, în timp ce cel din urmă are cinci, iar acest detaliu e posibil să fie important pentru tine. 


În concluzie, iPhone 13 pare să fie alegerea perfectă pentru tine dacă vrei să faci un upgrade de la un model mai vechi, precum iPhone X sau iPhone 11. Dacă, însă, nu te mulțumești cu puțin, atunci alege varianta unui iPhone 13 Pro, al cărui afișaj ProMotion s-ar putea să te facă să te îndrăgostești de noua gamă de telefoane proaspăt lansată de Apple

Iată și clipurile de prezentare ale celor două telefoane, care s-ar putea să te ajute să iei mai ușor decizia:

*toate fotografiile folosite în acest material au fost preluate de pe apple.com

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!