Instagram testează o metodă nouă pentru a verifica vârsta utilizatorilor. De fapt, platforma aflată sub umbrela Meta vrea să controleze într-un mod mai eficient decât cel folosit acum accesul minorilor în aplicație.
Oficial, pentru a-ți putea crea un cont de Instagram, e necesar să ai împliniți cel puțin 13 ani. Această regulă a fost adoptată în urma iscării mai multor scandaluri privind siguranța copiilor în mediul online, după ce mai mulți experți în confidențialitate au sesizat prezența unui număr mare de minori în aplicație.
Momentan, Instagramul merge „pe încredere” atunci când vine vorba de crearea unui cont nou. Concret, tot ce ai de făcut este să alegi din lista pusă la dispoziție pe platformă anul în care te-ai născut.
De curând, însă, aplicația de socializare a anunțat că va folosi inteligența artificială pentru a scana fața fiecărui utilizator în parte. Instrumentul, pus la dispoziție de către o companie terță, Yoti, va funcționa și pe bază de verificare a cărților de identitate sau prin confirmarea obținută din partea a trei urmăritori.
Concret, platforma va cere celor trei followeri ai utilizatorului, aleși într-un mod complet aleatoriu, să confirme câți ani are acesta. La rândul lor, și ei vor trebui să aibă peste 18 ani și vor avea la dispoziție doar trei zile pentru a răspunde solicitării Instagram.
A doua metodă, cea de scanare a trăsăturilor fizice, va implica trimiterea unui selfie de pe telefon sau PC către Yoti, care poate estima vârsta unei persoane, prin detectarea anumitor trăsături faciale cu instrumente proprii. Tehnologia folosită de aplicația terță a fost aprobată pentru utilizare inclusiv de către guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și de către autoritățile de reglementare digitale germane.
O analiză a sistemului folosit de Yoti, realizată în 2020, a concluzionat că platforma este de încredere în proporție de 98,89 la sută pentru a ghici dacă persoanele scanate sunt sau nu minore. Altfel spus, din 1.000 de scanări prin această metodă, maximum 11 sunt eronate.
Nu este, însă, clar, dacă această metodă la care vrea Instagram să apeleze pentru a bloca accesul minorilor în aplicație va fi eficientă. Asta, pentru că programul ar putea fi păcălit prin scanarea unei poze, în loc de fotografierea feței. Însă nu este singurul procedeu prin care platforma vrea să țină copiii departe de mediul online.
Instagram spune că are și alte metode de a identifica minorii care au cont în aplicația de socializare. Platforma mai testează un instrument de analiză, care va descoperi dacă un utilizator este adult sau adolescent, în funcție de felul în care se exprimă în scris, adică în funcție de cuvintele alese pentru postări.