Fără să ne dăm seama, controlul pe care îl avem asupra rețelelor sociale a fost de mult pierdut. Astăzi, oricine își poate crea un cont de Instagram sau un profil de Facebook mai mult mai mai puțin fals, de pe care să trimită mesaje sau să lanseze comentarii răutăcioase, aproape fără repercusiuni.
Atunci când ai mulți urmăritori pe social media, șansele să te lovești de un mesaj jignitor sau să vezi în lista de comentarii cuvinte disprețuitoare sunt foarte mari. Reprezentanții Instagram au realizat acest lucru acum ceva timp, dar au trecut la fapte imediat după încheierea campionatului european de fotbal de anul acesta.
După finala Euro 2020, pe care echipa de fotbal a Angliei a pierdut-o, jucătorii Marcus Rashford, Bukayo Saka și Jadon Sancho și-au găsit inboxurile conturilor de social media pline de mesaje amenințătoare și rasiste. Asta a grăbit puțin decizia platformei de a aplica măsuri urgente.
Instagram a decis să aplice trei funcții noi, menite să cearnă abuzurile și violența verbală gratuite. Este vorba despre:
- posibilitatea de a limita comentariile și mesajele (DM) în perioade în care atenția asupra contului tău ar putea spori;
- afișarea de avertismente atunci când oricine încearcă să posteze un comentariu posibil jignitor la una dintre postările tale;
- lansarea funcției Hidden Words, care îți va permite să filtrezi cererile sau mesajele abuzive.
Pentru a activa aceste funcții, va trebui să intri în contul tău de Instagram, să apeși pe poza ta de profil și să mergi la Settings, de la cele trei linii din dreapta, sus. Mai apoi, va trebui să alegi Privacy și să stabilești, din Limits, Comments, Messages sau Mentions, cine îți poate scrie în privat, cine îți poate da tag sau cine poate comenta la ce postezi. De asemenea, tot din Limits poți stabili pentru cât timp nu dorești să permiți postarea comentariilor de pe conturile care nu ți-au dat Follow sau de pe cele cu care nu ai interacționat până acum.
„Sperăm că aceste noi funcții vor proteja mai bine oamenii de a vedea conținut abuziv, fie că este rasist, sexist, homofob sau orice alt tip de abuz. Știm că mai sunt multe de făcut, inclusiv îmbunătățirea sistemelor noastre pentru a găsi și a elimina mai repede conținutul abuziv și pentru a-i responsabiliza pe cei care îl postează. Știm, de asemenea, că, deși ne-am angajat să facem tot ce putem pentru a combate ura pe platforma noastră, aceste probleme sunt mai mari decât noi. Vom continua să investim în organizații axate pe justiția și echitatea rasială și așteptăm cu nerăbdare un parteneriat în continuare cu industria, guvernele și ONG-urile pentru a educa și a ajuta la eliminarea urii. Munca noastră în această direcție nu se va opri niciodată și vom continua să vă ținem la curent cu toate update-urile.”, se arată într-un comunicat postat ieri de Facebook, sub umbrela căruia se află și Instagramul.
Cum ți se par cele trei funcții noi de la Instagram? Crezi că îți vor folosi pentru a te bucura de o experiență online mai bună?