Hotspot pe telefon: tot ce trebuie să știi despre această funcție pe iPhone sau Android

Hotspot pe telefon: tot ce trebuie să știi despre această funcție pe iPhone sau Android

Publicat de Fadia Hirtan
pe 09.08.2021

Telefoanele noastre au o funcție de care nu mulți se bucură. Și asta se întâmplă pentru că în multe zone din România viteza internetului pe Wi-Fi este una excelentă, în comparație cu cea din alte țări. E suficient să-ți deschizi laptopul și să te conectezi la rețeaua cu cel mai bun semnal pentru a jongla în voie între siteuri, aplicații sau rețele de socializare. 

În schimb, atunci când vorbim de locații aglomerate, cum ar putea fi cafenelele, terasele sau aeroporturile ori alte locuri din care ți-ar plăcea sau ai avea nevoie să stai online, banda de net se va împărți la câți utilizatori sunt conectați la rețea. Altfel spus, viteza internetului pe Wi-Fi, dar și stabilitatea acestuia, vor depinde în mod direct de numărul total de utilizatori ai rețelei. 

Hotspot de pe telefon pe laptop

În plus, o rețea publică Wi-Fi, așa cum ar putea fi una dintr-un parc sau dintr-un fast food, te poate expune în fața unui risc. Conectat la același Wi-Fi la care mai au acces și alte persoane, laptopul tău și toate datele pe care acesta le conține ar putea fi o pradă ușoară în fața hackerilor. Aceștia îți pot trimite pe dispozitiv viruși sau pot chiar să-ți fure fișiere pe care le stochezi în laptop. Așa că, mare atenție la ce rețea publică de internet alegi să te conectezi!

Un hotspot pe telefon te-ar scăpa de toate aceste griji. Îți recomandăm să setezi și o parolă pentru accesul la hotspotul de pe telefon, pe care să nu o faci publică. Activat doar cu parolă, hotspotul va fi acolo numai pentru tine, deci viteza de net de care te vei bucura va fi una perfectă pentru a-ți putea face treaba online rapid, dar și în siguranță, având stabilitatea pe care ți-o poate oferi furnizorul de servicii de telefonie mobilă..

Iată tot ce trebuie să știi despre această funcție a telefonului tău și cum poți folosi hotspotul cât mai eficient

Ce este hotspotul și cum funcționează?

Tehnic vorbind, funcția de hotspot îți va transforma telefonul într-un router wireless. Acesta va prelua internetul din pachetul de date, pe care îl va transmite prin Wi-Fi mai departe către alte dispozitive. 

Așadar, e de ajuns ca telefonul să rămână conectat la internet, prin date, și să aibă suficientă baterie pentru ca laptopul, tableta sau un alt telefon pe care ai vrea să-l folosești să aibă acces la net de aceeași calitate ca cel cu care erai obișnuit pe smartphone-ul tău.

Nu există o limită de dispozitive care se pot conecta simultan la rețeaua de net pe care ai creat-o de pe telefon prin hotspot, deși se aplică aceeași regulă ca cea explicată câteva rânduri mai sus. Mai exact, cu cât vei permite conectarea mai multor dispozitive pe hotspotul tău, cu atât viteza netului va scădea mai mult. 

E bine să mai știi și faptul că telefonul va funcționa perfect normal pe toată durata în care hotspotul este activ. Vei putea prelua sau iniția apeluri în continuare, vei putea sta pe net și de pe smartphone și vei putea face poze sau folosi alte funcții ale acestuia. 

Hotspot pe telefon

Reține doar că telefonul de pe care faci hotspot va trebui să se afle în permanență relativ aproape de dispozitivul pe care vrei să rămâi conectat la internet. Distanța la care conexiunea se va pierde depinde foarte mult și de obstacolele care s-ar putea afla în jur, cum ar putea fi un perete, o piesă de mobilier sau chiar corpul tău sau al altor persoane, care pot devia sau chiar întrerupe semnalul Wi-Fi

În teorie, raza de acțiune a unui hotspot Wi-Fi de pe telefonul mobil începe de la 20 de metri, dar poate ajunge chiar și la o sută de metri, asta în condiții ideale. Acoperirea semnalului depinde foarte mult și de antena telefonului tău. 

De asemenea, e necesar să cunoști faptul că hotspotul nu este dependent de vreun sistem de operare. Indiferent dacă folosești un iPhone sau un telefon cu Android, funcția este la dispoziția ta oricând dorești. Iată cum o poți activa.

Cum faci hotspot de pe telefon pe laptop (iPhone și Android)?

E foarte simplu să activezi funcția de hotspot de pe telefon pe laptop, pentru că cele mai multe smartphone-uri o au inclusă chiar în meniul de funcții. Din același loc de unde activezi datele mobile, modul avion sau lanterna poți seta și funcția de hotspot

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Cum faci hotspot pe iPhone?

  • din home screen, deschide Settings și alege Personal Hotspot;
  • se va deschide un slider denumit Allow Others to Join, pe care trebuie să-l activezi;
  • vor apărea pe ecran numele și parola rețelei hotspot la care de poți conecta cu orice dispozitiv cu acces la Wi-Fi.

Cum faci hotspot pe un telefon Android?

  • deschide bara de Settings, din home screen;
  • alege Mobile Hotspot and Tethering, ținând apăsat lung pe simbol;
  • pe ecranul telefonului se vor afișa numele și parola rețelei de hotspot, pe care poți începe să o folosești de pe un alt dispozitiv. Nu uita să activezi hotspotul, apăsând pe butonul care va schimba statusul funcției din OFF în ON

Pentru a folosi o rețea de hotspot de pe telefon pe laptop, după ce ai activat funcția pe smartphone, deschide laptopul și dă click pe iconița din dreapta, jos, care arată ca un glob pământesc dacă nu ești conectat la nicio rețea sau care are simbolul Wi-Fi-ului dacă ești deja conectat la internet pe o rețea pe care vrei să o schimbi cu hotspotul tău.  

Din lista de rețele disponibile, alege-o pe cea care poartă numele pe care l-ai identificat mai devreme pe telefon, când ai activat funcția de hotspot. În dreptul parolei, completeaz-o pe cea afișată pe ecranul smartphone-ului. 

Hotspot în roaming - ce trebuie să știi

Dacă vrei să-ți downloadezi Certificatul Verde Covid sau să accesezi orice alte date online, cât timp ești plecat din țară, e bine să știi că poți face hotspot de pe telefon pe laptop și atunci când ești în roaming.  

Totuși, e important să afli la ce să te aștepți. Compania de telefonie mobilă la care ești abonat sau de la care folosești o cartelă prepaid nu te va taxa în plus pentru că folosești datele mobile și pe laptop sau tabletă. Va fi același consum de date ca atunci când ai folosi internetul doar pentru a sta online de pe telefon. 

Hotspot de pe telefon

În schimb, ai face bine să nu uiți că, în roaming, toate serviciile sunt mai scumpe decât atunci când te afli în țară (deși normele europene au impus alte condiții, însă despre acest subiect vom vorbi pe larg, probabil, într-un articol viitor). Nu vei plăti pentru că utilizezi același net pentru două sau mai multe dispozitive, ci prețul unui giga de net va fi mai mare în străinătate decât în țară, dacă folosești serviciul de roaming

Cel mai indicat, înainte de a pleca din țară în vacanță sau cu treabă, este să verifici prețurile practicate în roaming de compania de telefonie mobilă pe siteul oficial al acesteia. E posibil să fie mai avantajos pentru tine să cumperi o cartelă prepaid cu net din locul în care urmează să ajungi, de pe care să poți face mai apoi hotspot de pe telefon pe laptop.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Ce impact are hotspotul asupra bateriei telefonului?

Atunci când folosești hotspotul, e posibil să observi că bateria telefonului tău se consumă rapid. E normal să se întâmple asta, din moment ce funcția are nevoie de multă energie pentru a transmite semnal de la telefon către laptop, tabletă sau alt dispozitiv pentru care ai nevoie de internet.

Dacă sesizezi că telefonul s-a supraîncălzit, e posibil ca acumulatorul său să rămână și mai curând fără energie decât te-ai putea aștepta. Încearcă să muți smartphone-ul de pe care faci hotspot într-un loc mai răcoros decât cel în care l-ai ținut până în acel moment, eventual în proximitatea unui aparat de aer condiționat. 

În cazul în care observi că procentul bateriei se apropie de zero, aplică un truc pentru a putea continua să folosești internetul prin hotspot. Nu opri conexiunea, ci mufează telefonul la laptop, printr-un cablu. Chiar dacă laptopul nu e la încărcat, va reuși să doneze o parte din energie către smartphone-ul tău, până când reușești să-ți termini treaba online.

La fel de indicat este să conectezi telefonul la o baterie externă, de la care dispozitivul își poate lua suficientă energie, cât să-ți permită să închei orice activitate pe care o aveai de făcut de pe laptop.  

Activare hotspot Digi, Vodafone, Orange, Telekom

Indiferent de rețeaua de telefonie la care ai ales să te abonezi sau de la care ți-ai cumpărat o cartelă prepaid, activarea hotspotului se va face în același fel. Cu alte cuvinte, nu contează clientul căreia dintre ele ești, pentru că activarea de hotspot la Digi, Vodafone, Orange sau Telekom ține de funcția telefonului în sine, nu de rețeaua pe care o folosești pentru a comunica. 

Așadar, întoarce-te la paragraful în care îți explicam cum faci hotspot de pe telefon pe laptop pe iPhone și Android și urmează pașii de acolo.


Sperăm că ți-am răspuns la toate întrebările pe care le-ai putea avea despre hotspot pe telefon. Dacă mai ai și altele, lasă-ne mai jos un comentariu, iar noi ne vom ocupa în cel mai scurt timp de completarea acestui material cu informațiile cerute de tine.

Iar dacă ai ajuns să citești până aici, lasă-ne o inimioară, mai jos. Asta ne ajută să înțelegem că munca noastră este apreciată de tine și ne dă energie să căutăm, mai departe, subiecte de interes din domeniul tehnologiei. 🤗

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!