Știri
1 Iulie 2021, 11:46 AM

Certificatul Verde European COVID - descarcă-l de aici pe telefon

Anunțat încă de la începutul acestui an, certificatul european COVID este, de astăzi, disponibil pentru toți cei care vor să călătorească în străinătate ca înainte de pandemie. 

Eliberat gratuit de pe platforma certificat-covid.gov.ro, certificatul digital atestă vaccinarea, testarea sau faptul că ai trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Totodată, acest certificat te poate scuti de minute, dacă nu chiar ore bune, pe care altfel le-ai putea pierde în vămi. 

Iată cum poți descărca în telefon certificatul european COVID, pas cu pas, indifferent dacă folosești un iPhone sau un telefon cu Android:

  • intră pe site și introdu adresa ta de mail, click în căsuța Nu sunt robot și apasă pe butonul de Autentificare;
  • verifică mailul direct din aplicație sau dă click pe Scurtătură către email;
  • în mailul primit, dă click pe Autentificare sau direct pe linkul generat mai jos;
  • parcurge cu răbdare metoda de validare că nu ești robot. Etapa asta s-ar putea să dureze ceva, însă e calea sigură pentru a obține certificatul digital european COVID;
  • completează toate câmpurile cerute de site cu datele tale personale. Dacă ai două prenume, la partea la care trebuie să-ți treci inițialele, alege-o doar pe a primului prenume (exemplu: dacă te numești Popescu Ion-Daniel, inițialele pe care va trebui să le treci pe site sunt P și I);
  • vei avea opțiunea de a crea o scurtătură în meniul telefonului tău. Poți alege această variantă, dacă vei dori acces rapid la certificatul european COVID, sau poți merge pe posibilitatea descărcării în telefon, sub forma unui document PDF, a certificatului. Desigur, poți opta și pentru printarea acestuia, dacă îți este mai comod așa. 

Pentru că vorbim de o platformă luată cu asalt de către toți cei cărora le-au lipsit călătoriile, de la începutul pandemiei și până astăzi, e bine să știi că generarea certificatului european COVID poate dura mai mult decât te-ai putea aștepta, însă nu e exclus să-l primești pe mail chiar și în mai puțin de un minut.

Dacă a trecut mai mult de o oră și nu ai primit nicio notificare sau niciun mail din partea platformei, intră și reia pașii explicați mai sus sau verifică dacă nu cumva certificatul este deja disponibil în contul tău de pe site. 

Ce ar trebui să mai știi este că PDF-ul include și traducerea în engleză a certificatului tău care atestă fie că te-ai vaccinat, fie că ai trecut printr-o testare (rapidă sau PCR), fie că ai avut Covid în ultimele 180 de zile. Mai mult decât atât, așezarea în pagină a conținutului acestui certificat a fost gândită pentru ca, în cazul în care alegi să printezi documentul, acesta să poată fi împăturit perfect pentru a încăpea în portofelul tău.

Totodată, la fel ca în cazul programărilor la vaccinare, poți folosi acest site pentru a ajuta și alte persoane care e posibil să nu se descurce atât de bine în mediul online. 

Deocamdată, nu există o aplicație mobilă dedicată acestui certificat, dar nu excludem ideea ca ea să fie creată în următoarea perioadă. 

Dă share acestui material, să afle și prietenii tăi cât de mult s-a simplificat posibilitatea de călătorie în străinătate, chiar dacă pandemia nu s-a încheiat.

Fadia Hirtan
Flip.ro

Comentarii 1

GM
Gabigherosie@gmail.com Mitica1983
14 zile în urmă
Gabi

Ultimele aparute pe Flip

Icon Email