Cum îți protejezi datele personale atunci când îți conectezi telefonul la Bluetooth-ul unei mașini închiriate

Cum îți protejezi datele personale atunci când îți conectezi telefonul la Bluetooth-ul unei mașini închiriate

Publicat de Fadia Hirtan
pe 14.10.2021

Probabil știi deja că cea mai comodă metodă prin care îți poți accesa datele de pe telefon atunci când conduci este prin conectarea dispozitivul la Bluetooth-ul mașinii. La fel de la îndemână s-ar putea dovedi și accesarea informațiilor stocate în telefon pe display-ul auto prin Apple CarPlay (dacă folosești un iPhone) sau prin Android Auto (dacă ai un Samsung, un Huawei sau orice alt dispozitiv care folosește acest sistem de operare).

Dacă vorbim de utilizarea acestor servicii în propria mașină, nu e cazul să-ți faci nicio grijă. Situația se schimbă, însă, atunci când închiriezi sau împrumuți o mașină de la cineva. Și pentru că în ultimul caz vom presupune că e vorba de o persoană apropiată, atunci când închiriezi printr-o companie oarecare un vehicul modern lucrurile stau altfel.

Concret, mașina pe care ai folosit-o (mai ales dacă vorbim de o închiriere de lungă durată) va ajunge să fie condusă de un necunoscut. Pentru a-ți proteja datele personale și pentru a sta fără nicio grijă după ce ai predat autoturismul la firma de la care ai închiriat-o, îți recomandăm să parcurgi până la final acest material pentru a afla cum îți protejezi datele personale atunci când îți conectezi telefonul la Bluetooth-ul unei mașini care nu e a ta.

Ce date personale pot rămâne stocate?

Imediat după conectarea telefonului la mașină, softul acesteia poate avea acces și stoca întreaga agendă din telefonul tău (deci lista de contacte), adresele la care ai ajuns, traseul pe care l-ai parcurs, numărul tău de telefon, dar și numele dispozitivului pe care l-ai folosit. 

Iar dacă toate aceste date nu ți se par suficient de personale pentru a ajunge pe mâna unui străin, poate că ideea că următorul șofer care va închiria mașina după tine ar putea afla adresa exactă la care locuiești nu te-ar lăsa indiferent. 

Cum poți evita situațiile neplăcute?

Cea mai simplă metodă pentru a-ți ști datele personale în siguranță este să nu permiți sistemului mașinii să descarce agenda din telefon. E suficient să refuzi acest lucru, apăsând pe butonul aferent atunci când opțiunea apare pe display-ul auto. 

Pentru a șterge și alte date personale care e posibil să se fi înregistrat pe parcursul călătoriei tale, nu uita să îți arunci un ochi în meniul sistemului înainte de a preda mașina. Acolo poți observa o listă cu toate dispozitivele conectate vreodată la vehicul prin Bluetooth. Identifică-l pe al tău și urmează instrucțiunile pentru a-l șterge din memoria autoturismului. Tot în această etapă ar trebui să fie șterse și apelurile efectuate sau contactele din agenda ta. Totuși, verifică să fie așa.

Iar dacă vrei un control și mai sigur al datelor tale personale, tot înainte de a preda mașina , accesează setările telefonului și oprește privilegiile oferite anterior prin Bluetooth sistemului auto. 

Nu știm dacă ai luat vreodată în considerare scenariile care ar putea porni de la faptul că un străin are acces la datele tale personale menționate mai sus, dar nici nu ne-am propus să te speriem cu asta. Vrem doar să ne asigurăm că ai înțeles cât de important este să aplici toate sfaturile oferite mai sus, pentru siguranța ta. 

Și, ca sursă de umor, data viitoare când vei închiria o mașină dintr-o generație nouă, intră în meniul acesteia și observă câți dintre șoferii care au condus-o și-au șters „urmele”, înainte de a o preda.


S-ar putea să te mai intereseze și:

Stresat în trafic? Waze are un update care să te țină calm la volan

Apple Maps vs Google Maps vs Waze - care e cea mai bună aplicație pentru hărți pe care o poți folosi în 2021?

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!