Contul de WhatsApp îți poate fi furat de oricine care are numărul tău de telefon! Ce poți face pentru a-l proteja

Contul de WhatsApp îți poate fi furat de oricine care are numărul tău de telefon! Ce poți face pentru a-l proteja

Publicat de Fadia Hirtan
pe 14.04.2021

Seria de probleme cu care se confruntă Facebook pare să continue. După ce datele personale a peste 533 de milioane de utilizatori ai platformei de socializare au ajuns pe mâna hackerilor, într-un leak uriaș care a avut loc acum câteva zile, compania americană care deține și WhatsApp se mai lovește de o situație delicată pentru cei care folosesc acest serviciu de chat. 

Mai exact, cercetătorii în securitate au descoperit weekendul trecut că toate conturile de WhatsApp sunt constant vulnerabile în fața atacatorilor cibernetici. 

Despre ce se poate întâmpla, cât de ușor îți poți pierde accesul la contul de WhatsApp și ce poți face pentru a evita o situație atât de neplăcută îți vom spune în acest material. 

Cum pot acționa hackerii?

Atacatorii pot instala aplicația WhatsApp pe un telefon nou și pot introduce numărul tău de telefon pentru a activa acest serviciu de chat. Te întrebi cum ar ajunge un hacker tocmai la numărul tău de telefon?

Amintește-ți de câte ori l-ai folosit pentru a te loga pe diferite conturi sau de câte ori l-ai folosit pentru a crea un profil de user al unui site. Numărul tău de telefon, alături de alte date personale, sunt constant expuse atacurilor cibernetice, fie din cauza leakurilor, fie din cauza securității îndoielnice a unor siteuri de pe care e posibil să fi cumpărat ceva vreodată și care ajung să fie sparte. În ambele cazuri, numărul tău, alături de cele ale altor persoane, stau la cheremul celor care trăiesc din furturi de date online. 

Chiar dacă tu primești mesaje pe telefon cu acel cod de autentificare cerut la fiecare instalare a WhatsApp-ului, trimis printr-un SMS, hackerul va fi, în continuare, cu un pas înaintea ta, pentru că va introduce un cod greșit de mai multe ori, ceea ce va duce la suspendarea contului pentru 12 ore. Dacă se întâmplă asta, și tu, și cel care încearcă să-ți spargă contul de WhatsApp veți primi același mesaj, care ar arăta cam așa:

Aici intervine partea delicată, de care WhatsApp pare să nu se ocupe în acest moment. Cu contul blocat, atacatorul va trimite un mesaj de asistență către WhatsApp de pe o adresă oarecare de mail, susținând că telefonul (tău) a fost pierdut sau furat și că acel contul asociat cu numărul tău trebuie să fie dezactivat. WhatsApp „verifică” acest lucru printr-un mail de răspuns și suspendă contul fără nicio altă revizuire a situației. 

Atacatorul poate repeta procesul de mai multe ori, situația având un deznodământ deloc plăcut pentru tine - anularea definitivă a contului de WhatsApp.

Ce poți face pentru a nu-ți pierde contul de WhatsApp?

Pierderea contului de WhatsApp s-ar putea transforma într-un mic coșmar pentru tine, mai ales dacă folosești platforma pentru a purta conversații la locul de muncă sau cu clienții tăi. 

Pentru a evita o situație de acest gen, îți recomandăm să instalezi chiar acum, dacă nu ai făcut-o deja, autentificarea în doi pași pe WhatsApp. Iată cum poți face asta:

  1. intră în WhatsApp de pe telefon și selectează cele trei puncte din dreapta, sus
  2. selectează Settings (Setări)
  3. selectează Account (Cont)
  4. se va deschide o nouă pagină, unde vei avea, ca a treia opțiune, Two-step verification (Verificare în doi pași)
  5. alege un PIN din 6 cifre și activează această opțiune
  6. tot aici vei putea selecta și o adresă de mail cu ajutorul căreia poți schimba PIN-ul, dacă l-ai uitat. Aceasta va fi adresa ta oficială, singura de pe care vor fi permise schimbări pe contul tău de WhatsApp.

Odată salvate aceste opțiuni, WhatsApp va cere oricui încearcă să se logheze pe contul tău codul PIN ales de tine. De asemenea, fiecare logare pe cont de pe alte dispozitive pe care nu le folosești în mod obișnuit se va putea efectua doar folosind acest cod, pe care nu ar trebui să îl împărtășești nimănui, dacă ții la intimitatea ta.

Cu atâtea probleme de securitate înregistrate în ultima perioadă, poate a venit momentul să migrăm cu toții către alte platforme?

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Comentarii

Palade  Marian

Palade Marian

Elavi vasile Trifan

Palade  Marian

Palade Marian

Elavi vasile Trifan

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!