O aplicație care permite citirea mesajelor șterse de pe WhatsApp îți poate expune datele personale

O aplicație care permite citirea mesajelor șterse de pe WhatsApp îți poate expune datele personale

Publicat de Fadia Hirtan
pe 01.02.2022

Știm, nu e deloc plăcut să primești o notificare de la WhatsApp care te anunță că cineva ți-a trimis un mesaj, ca mai apoi, când intri în conversație, să vezi că respectivul conținut a fost șters de expeditor. „This message was deleted” poate fi o sursă sigură de frustrare și presupunem că ai trecut prin asta cel puțin o dată. 

Dacă folosești un smartphone Samsung sau orice alt dispozitiv cu Android, ai putea fi tentat să descarci în telefon aplicații care promit să-ți arate mesaje șterse din WhatsApp. Printre acestea, s-ar putea număra și WAMR, care pare să recupereze datele șterse de pe WhatsApp, Facebook Messenger, dar și de pe alte platforme.

Downloadarea acestei aplicații ți-ar putea aduce, însă, mai multe probleme decât rezolvări, pentru că riscul ca datele tale personale să ajungă pe mâna hackerilor este unul ridicat.

Cum funcționează WAMR și de ce nu ar trebui să o descarci în telefon?

Pentru a instala WAMR, va trebui să îți dai permisiunea pentru ca aplicația să acceseze mai multe informații stocate în telefon, fapt care ți-ar putea compromite siguranța datelor personale.

Așa cum apare și în descrierea aplicației de pe Google Play, mesajele din WhatsApp sunt criptate, așa că nu pot fi accesate de nicio altă platformă. Singura metodă prin care WAMR poate identifica un mesaj care a fost șters este prin intermediul backup-ului de pe WhatsApp. Concret, aplicația poate sesiza neconcordanțe între ultimele două backup-uri din WhatsApp, moment în care îți va trimite o notificare. 

Totuși, în descrierea aplicației este precizat faptul că nu există nicio metodă oficială de a recupera mesajele șterse de pe WhatsApp, fie ele sub formă de text, imagini, note vocale, stickere și așa mai departe. 

În plus, dacă nu ai activată opțiunea de a descărca automat mesajele primite pe WhatsApp în telefon atunci când folosești Wi-Fi-ul, WAMR nu va reuși să „citească” nimic din ce ai primit („If you aren't using a Wi-Fi connection, some media may not be automatically downloaded by your messaging app because of your settings. You can change this behavior in Messaging app > Settings > Data and storage usage and increase your chances.”). 

Nu în ultimul rând, chiar în descrierea aplicației apare informația că aceasta îți va „topi” bateria telefonului („If messages aren't being saved, it may be caused by Android killing WAMR. Please remove WAMR from all battery optimization services!”).

WAMR îți va cere permisiunea de a-ți accesa stocarea dispozitivului, dar și de a modifica sau chiar șterge datele de pe cardul de memorie al telefonului.


Uneori, curiozitatea pe care o ai în ceea ce privește mesajele șterse de pe WhatsApp ar trebui calmată de ideea că siguranța datelor tale e mai importantă decât mema trimisă în grabă ție, când ar fi trebuit să ajungă la altcineva. 

De aceea, îți sugerăm să nu descarci în telefon astfel de aplicații, care ți-ar putea compromite atât informațiile personale, cât și dispozitivul pe care îl folosești zi de zi. 

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!