Windows 11 - 14 lucruri pe care trebuie să le știi despre noul sistem de operare

Windows 11 - 14 lucruri pe care trebuie să le știi despre noul sistem de operare

Publicat de Fadia Hirtan
pe 28.06.2021

La șase ani distanță de la lansarea revoluționarului Windows 10, despre care Microsoft promitea că va fi ultimul sistem de operare pe care îl va dezvolta, compania americană a prezentat, săptămâna trecută, cum va arăta Windows 11

Windows 11 vine cu schimbări impresionante, multe dintre acestea având în prim plan funcții menite să-ți facă munca, mai ales pe cea de la distanță, mai ușoară. Despre acestea, dar și despre când va fi disponibil și cum vei putea instala Windows 11, vom vorbi în acest material. 

Iată cum va arăta noul Windows 11:

Windows 11 aduce o interfață fresh

Primul contact pe care îl vei avea cu Windows 11 nu te va lăsa indiferent. Interfața viitorului sistemului de operare de care ne vom putea bucura cu toții cât de curând este una cu un aspect elegant, demn de 2021. 

Așa cum vei vedea și din prezentarea video de mai jos, Windows 11 va merge pe un design cu margini rotunjite, animații și iconițe regândite, dar și o fluiditate care te va captiva, astfel încât întreaga experiență să fie una fresh.

Meniul de start va fi reconfigurat

Dacă nu ți-ai dat deja seama, Windows 11 va semăna izbitor de mult cu interfața unui MacOS. Asta și din cauza faptului că noul sistem de operare de la Microsoft va muta meniul de start pe mijlocul ecranului. Director de produs pentru Windows a spus că scopul acestei modificări este de a face căutările mai rapide. 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Interfața, gândită pentru munca la distanță

Microsoft Teams, platformă utilizată de către angajați care au trecut pe sistemul de telemuncă în pandemie, vine preinstalată în meniul de start al lui Windows 11, ceea ce va face comunicarea în echipă mult mai ușoară.

Aplicațiile Android vor fi integrate în meniu

Vei putea folosi aplicațiile preferate de Android direct din meniul principal. Veștile bune în acest sens nu sunt doar pentru utilizatorii de Windows 11, ci și pentru dezvoltatorii de aplicații. Aceștia se vor putea folosi de sistemele de plată alternative puse la dispoziție de Microsoft Store, fapt care îi va ajuta să economisească din comisioanele pe care le plăteau până acum la Google sau Apple. 

De asemenea, Microsoft a anunțat săptămâna trecută că utilizatorii de Windows 11 vor putea instala aplicații Android direct din Amazon Appstore pe computerele lor.

Se va pune mai mult accent pe multitasking

Cu ajutorul acestui sistem de operare, vei putea crea nu unul, ci câte desktopuri dorești, în funcție de activitățile cu care îți ocupi ziua. Astfel, vei putea avea un desktop personalizat pentru muncă, unul pentru școală sau cursurile pe care le urmezi și, de ce nu, unul separat de acestea, dedicat jocurilor tale preferate. 

De asemenea, îți vei putea organiza aplicațiile cele mai des folosite după bunul plac, pentru a-ți crește eficiența în lucru.

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Widgeturi, controlate prin inteligența artificială

Vei primi notificări legate de vreme sau știri în funcție de propriile preferințe, dar și de comportamentul tău online. Windows 11 îți va sugera doar subiecte de interes pentru tine.

Jocurile vor fi mai cursive și mai clare

Windows 11 va împrumuta din performanțele și caracteristicile Xbox, prin îmbunătățirea automată a luminii și a culorilor jocurilor, cu ajutorul sistemului Auto HDR

În plus, Windows 11 va putea încărca  jocuri mai rapid, prin tehnologia DirectStorage, iar aplicația Xbox va fi încorporată în sistemul de operare, permițând accesul ușor la Game Pass pentru PC.

Windows 11 va fi mai rapid și mai econom

Windows 11 va fi mai rapid și mai eficient din punct de vedere energetic decât predecesorul său. Așadar, bateria laptopului tău va dura mai mult decât cele care vor folosi în continuare Windows 10. 

De asemenea, Windows 11 va permite lansarea mai rapidă a sistemului de operare, ceea ce te va ajuta să economisești timp. 

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Când va fi disponibil Windows 11?

Microsoft a promis că până la finalul acestui an ne vom putea bucura cu toții de Windows 11. Sistemul de operare poate fi testat și acum, dar condiția pentru a face asta este să te înregistrezi ca developer pe siteul celor de la Microsoft

Dacă mai ai răbdare până în noiembrie-decembrie, sau, cum au spus cei de la Microsoft, „până înainte de Crăciun”, îți vei putea instala Windows 11 în varianta completă, fără bug-uri. De ce spunem asta? Pentru că, momentan, sistemul de operare este încă în faza de testare, așa că mai are unele lacune care s-ar putea să-ți displacă. 

Cât costă Windows 11?

Microsoft a anunțat că Windows 11 va fi disponibil sub forma unei actualizări gratuite pentru utilizatorii licențiați de Windows 10. Cu alte cuvinte, persoanele care cumpără PC-uri cu Windows 10 preinstalat astăzi vor avea dreptul la un update gratuit atunci când Windows 11 va fi lansat, adică la finele lui 2021.

Dacă nu ai instalat Windows 10 pe vremea când acesta era gratuit sau nu ai cumpărat ulterior o licență Windows, dar vrei să te bucuri de update-ul la Windows 11, va trebui să achiziționezi o licență pentru Windows 10 până la lansarea celui mai nou sistem de operare. 

Pe ce computere se poate instala Windows 11?

Cerințele minime de sistem sunt unele foarte „relaxate”, așa că e foarte probabil ca laptopul sau PC-ul pe care îl folosești acum să fie compatibil cu Windows 11, chiar dacă dispozitivul nu este unul nou-nouț. 

Mai exact, va trebui să ai un procesor de cel puțin 1GHz, o memorie de 4GB RAM și cel puțin 64GB spațiu de stocare. 

Poți verifica dacă laptopul sau computerul tău este compatibil cu Windows 11 și direct pe siteul celor de la Microsoft, la secțiunea Check for compatibility

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!

Diferențe dintre Windows 10 și Windows 11

Dacă te întrebai care sunt diferențele dintre Windows 10 și Windows 11 sau, mai bine zis, dacă merită să treci la noul sistem de operare, răspunsul poate varia în funcție de preferințele tale. 

Util este să știi că Windows 11 se va bucura de toată puterea și securitatea lui Windows 10, doar că va veni cu un aspect mai fresh, de care te vei îndrăgosti la prima vedere. De asemenea, sistemul de operare va veni cu instrumente noi, sunete și aplicații built in, care s-ar putea să-ți facă munca mai ușoară. 

Cum se instalează Windows 11?

Așa cum îți spuneam și mai sus, poți încerca Windows 11, deocamdată, doar în varianta de testare în care se află, dacă te înregistrezi ca developer pe siteul oficial Microsoft

Atunci când va fi disponibil pentru toată lumea, Windows 11 se va putea instala pe orice computer care întâlnește cerințele minime tehnice ale acestui sistem de operare la fel de simplu precum un update. Condiția este ca, anterior, să fi avut instalat Windows 10

Desigur, poți face trecerea și de la Windows 8, 7 sau versiuni mai vechi la Windows 11, doar că în acest caz va fi nevoie de o instalare manuală, posibilitatea update-ului direct nemaifiind disponibilă aici. 

Poți rămâne la Windows 10 sau update-ul la Windows 11 va fi făcut automat?

Vei putea rămâne pe Windows 10, dacă interfața acestui sistem de operare ți se va părea mai simplu de folosit. Ce trebuie să știi este că Microsoft a anunțat că va oferi suport și update-uri de securitate pentru Windows 10 până la data de 14 octombrie 2025.

Ce spui, ești nerăbdător să încerci Windows 11 sau ai prefera să rămâi pe Windows 10?

Distribuie:

twitter
facebook
linkedin

Primesti cele mai fresh stiri, oferte si update-uri!